Terug naar de beginpagina Spelregels algemeen en een paar varianten

Hoe speel je Mahjong? Een korte uitleg hoe het spel gespeeld moet worden. Wereldwijd zijn er talloze spelvarianten die beoefend worden. De meest beoefende variant is "Chinese Official", ook wel de Mahjong Competition Rules geheten. Gedetailleerde informatie over de verschillende varianten is te vinden op de pagina van de mahjongbond. Klik op de naam van de variant.


Mahjong Competition Rules

De Mahjong Competition Rules, voorheen ook wel "Chinese Regels" genoemd, zijn inmiddels de internationale standaard. Kenmerkend is dat alleen degene die "Hu" (= Mahjong) maakt punten scoort. Het minimale aantal punten om Mahjong te mogen maken is 8. Punten worden verkregen door verschillende combinaties van chows en/of pungs. Mooie reeksen verzamelen heeft geen nut, snel mahjong maken is het credo. De bloem- en seizoenstenen doen mee en leveren bonuspunten op.
Om uit te printen: lijst met combinaties en punten en telformulier voor 4 personen en voor 5 personen. Niet te vergeten deze tips en trucs: De kortste weg naar Hu.
Problemen met de windrichting? Cees Doodeman maakte de volgende windroos.

Zie hier het reglement voor recreantenspelers van de Mahjongbond. Deze regels gelden tijdens toernooien en bij de clubcompetitie.


Hongkong Mahjong

Op 1 juni 2011 maakten 12 leden van de club - met dank aan Janco Onnink van de Mahjongbond, kennis met de Hongkong variant. In vergelijking met MCR een eenvoudige variant. Mahjong maken mag bij minimaal 2 'fan' of punten. Een fan krijg je bijvoorbeeld voor pung draken, pung eigen wind maar ook als je bloem of seizoen hebt die bij je windrichting hoort. Schoon spel levert 3 fan, zuiver 6 fan. Voor meer gedetailleerde informatie over deze variant.
Om uit te printen: Fan overzicht Hongkong en scoreformulier Hongkong


Nederlandse Toernooiregels 2002

Voor 2008 speelden we bij De Vier Winden volgens de Nederlandse Toernooiregels (NTS) die zijn vastgesteld door de Nederlandse Mahjongcommissie. Kenmerkend bij de NTS is dat Mahjong maken alleen is toegestaan bij 2 verdubbelingen. Iedere speler kan punten vergaren, dus niet alleen degene die het spel met Mahjong beŽindigd. Om uit te printen: verdubbelingenoverzicht NTS, overzicht van de winst- en limietspelen NTS, scoreformulier NTS en een voorbeeld van een ingevuld scoreformulier.


Oefenen met Mahjong op de computer

Met Four Winds Mahjong, een erg leuke computerversie van het Mahjongspel, kan goed geoefend worden met de verschillende spelregels. De Nederlandse Toernooiregels heten er "Dutch League Rules" en de MCR "Chinese Official".

Een leerzame mogelijkheid om te oefenen met punten tellen is de site Mahjong-o-matic.


Spelen met 2 of 3 personen
Mahjong is een spel voor vier spelers, maar er zijn toch wel mogelijkheden om het met 2 of 3 spelers te spelen. In zijn onvolprezen Het Groot MAHJONG Boek (Uitgeverij Tirion; ISBN 90-4390-396-5) geeft Jelte Rep de volgende mogelijkheden:

Drie spelers
Aantal stenen: Noord doet niet mee. De vier noordenwindstenen worden verwijderd. Het aantal stenen is dan 132 of 140 afhankelijk of je zonder of met gelukstenen speelt. Een ronde bestaat uit 3 beurten en een compleet spel uit 4 ronden. Variant: Wordt met gelukstenen gespeeld dan ontstaat een beter evenwicht als ook de twee gelukstenen die bij Noord horen, uit het spel genomen worden. Dat zijn de gelukstenen die met een 4 gemarkeerd zijn: Winter en Bamboe.
Muur: De muur wordt naar keuze in een driehoek of een vierkant gebouwd. Kies je voor een driehoek dan zijn de drie muren 22 stenen lang. Speel je met alle gelukstenen dan bouwt Oost een muur van 22 stenen. Zuid en West maken muren van 23 stenen.
Geen open chows. Voor de rest volgt het spel de gewone regels. Omdat ťťn wind ontbreekt is een aantal winstspelen onmogelijk, zoals Vier Winden, Kleine vier winden, Windenslag, Hof van Peking en Dertien Wezen.
Beperkingen. Normaal zijn er 34 stenen per speler. Speel je met z'n drieŽn, dan heeft iedere speler er 43 en zijn de kansen om combinaties te maken dus veel hoger. Er kunnen daarom beperkingen worden toegepast, zoals:
- Geen open chows toestaan. Je bent immers steeds aan de beurt en kan iedere weggelegde steen chowen.
- Helemaal geen chows toestaan.
- Een dode muur van 20 stenen.
- Slechts twee kleuren. Ook alle bamboes worden uit het spel genomen. Er blijven dan 96 stenen over: drie winden, twee kleuren en drie draken.
Twee spelers
Alle stenen blijven in het spel. De spelers zijn Oost en West en nemen de rechten en plichten van Zuid en Noord waar. Ze bouwen een vierkant dat op de gewone manier geopend en afgebroken wordt. Tevoren wordt afgesproken wanneer Mahjong gemaakt mag worden:
- bij minimaal vier verdubbelingen;
- bij een limiet;
- bij een halve limiet.
Dit naar keuze. Het spel verloopt volgens de gewone regels. Alleen chows zijn niet toegestaan.
De puntentelling is ook hetzelfde. Zowel winnaar als verliezer betaalt, beide spelers betalen elkaar uit. Omdat Oost West vervangt, ontvangt en betaalt hij ook dubbel als West de heersende wind is. Hetzelfde geldt voor Zuid, die Noord vervangt.
Mahjong voor twee spelers is nuttig voor beginners. Met dit spel kunnen ze wennen aan de stenen en de terminologie zonder zich tegenover meer geoefende spelers te generen voor eventuele fouten of onzekerheden. Ook geoefende spelers kunnen veel spanning en plezier aan die spel beleven omdat ze zich kunnen concentreren op zeer mooie combinaties met zeer hoge scores. Variant: De noorden- en westenwind worden weggenomen en ook de bijbehorende gelukstenen, zodat je met 124 stenen speelt. Oost/West maakt muren van 16 stenen en Zuid/Noord muren van 15 stenen.

Deze pagina is het laatst gewijzigd op 11 november 2018