Terug naar de beginpagina

Clubnieuws 2017
"Woons temt de Rode Draak"!

Of eigenlijk luidde de kop: "Perquin en Woons temmen de Rode Draak". Zo wil je toch wel op de website van de mahjongbond staan? Opgeroepen als vervanger, lees ik daar, heeft Ed er het beste van gemaakt en de andere recreantenspelers het nakijken gegeven. Klik op aankondigingsbericht hieronder voor meer informatie en foto en wellicht inmiddels ook de stand. Ben benieuwd wat hij allemaal voor mooie spellen heeft gespeeld daar!


De Mahjong-marathon - Eerste editie?

Na het aangename en lekkere mahjongbuffet bij Jit Sing, spoedden we ons naar het 'speelhol' aan de Ecliptica 89. Zo zaten daar iets na achten ’s avonds de eerste 4 spelers van de teams aan de mahjongtafel om te wachten op het officiële startsein. Daar was op zich niet in voorzien, dus het gebeurde bij aftellen….. 3, 2, 1, Start! De eerste van de elf rondes van 1 uur en een kwartier was begonnen. Overige leden en aanwezigen verspreidden zich over de andere 3 mahjongtafels en op alle plekken werd vol overgave gespeeld. Spelen aan de elektrische mahjongtafel is een apart genoegen, niks stenen een voor een omdraaien, wassen en een muur bouwen: drukje op de knop, luikje gaat open, stenen erin schuiven, drukje op de knop, luikje gaat dicht en terwijl onder de tafel de stenen worden gewassen en klaargezet voor een volgend spel, openen er 4 lange gleuven waardoor 4 muren op tafel klaar worden geplaatst. Voor sommigen is het spelen op deze tafel wennen, op de stenen staan alleen symbolen, geen cijfers en letters. Daarom ook werd de marathon niet op deze tafel gespeeld.

Speellocatie met lampionnen versierd

's Nachts om 03.30 uur. Marathontafel op de voorgrond.

In de loop van de avonden meldden zich ook mensen uit de buurt om een spelletje mee te spelen. Familieleden van de marathonspelers liepen binnen. Een fotograaf van het lokale krantje kwam een foto maken. Iemand uit een van de naburige dorpen had over de marathon gelezen en kwam een kijkje nemen. Kortom: het was gezellig druk. Aan de ‘marathontafel’ tekende zich inmiddels na de eerste vier ronden een behoorlijke voorsprong af voor Team Hilde. Met twee keer tafelwinst en geen enkele keer 0 punten kwam de stand voor hen op 11 tafelpunten (+97) , Team Greet als tweede met 7 tafelpunten (-21), team Ed stond derde met 6 tafelpunten (-160) en Team Bert stond, ondanks de mahjongpunten in de plus, vierde met 4 tafelpunten (+84).

Zo tegen middernacht werd het wat rustiger in huis. Sommige spelers, die pas later in de nacht weer moesten spelen, gingen even naar huis voor een kort slaapje. Bezoekers zochten ook hun eigen huis en bed op en zo bleven er zo’n 10 mahjongers over. Op een gegeven moment werd alleen nog aan de marathontafel gespeeld en verkeerde de rest van de kamer in schemerige toestand, zowel qua belichting als qua menselijke energie….. Rond een uur of 3 kwam er even weer wat leven in de brouwerij, stukje Turks brood erbij, kopje koffie als je moest gaan spelen en verder maar weer. Meligheid nam toe naarmate de nacht vorderde en het weer licht werd. Muziekje erbij en slappe lach partijen….. Om 7.45 uur werd ronde 8 afgesloten en was het tijd voor het ontbijt. Team Hilde stond nog bovenaan met 16 tafelpunten, Team Greet en Team Bert kwamen in de buurt met beide 14 tafelpunten en Team Ed was opgestoomd naar 12 tafelpunten. Alles was nog mogelijk, hoewel ik – als speler in Team Hilde – met deze stand wel tevreden was.

Tijdens de volgende 2 rondes gebeurde het zomaar ineens, Bert haalde voor zijn eigen team 4 punten binnen en na hem Loes nog eens 2. Team Bert kwam op 20 punten! Team Greet deed het ook al zo goed: Greet zelf haalde ook 4 punten en Riny eindigde haar ronde met 2 punten. Zij kwam dus ook op 20 tafelpunten. Team Hilde kon hier niet tegenop, ik zelf kwam niet verder dan 1 tafelpunt en teamgenoot Els moest het bij 0 tafelpunten laten. Team Hilde stond met 17 punten ineens 3e! Ook voor Team Ed zat het weer niet mee: Peter en Sophie haalden resp. 0 en 1 tafelpunt, waarmee zij op een totaal van 13 tafelpunten afsloten. Twee teams met 20 tafelpunten en resp. 214 mahjongpunten (team Bert) en 182 mahjongpunten (team Greet). Zelfs in theorie kon Team Hilde met 17 tafelpunten en -93 mahjongpunten hier niet meer aan tippen!

Stand na 10 rondes. Team Bert, Team Ed, Team Greet, Team Hilde.

Spannende laatste ronde.

Het huis begon weer wat voller te raken en de niet spelende teamspelers verzamelden zich voor de 11e en laatste ronde die zeer spannend beloofde te worden. En dat werd het ook. Greet zelf zat aan tafel om haar team naar de victorie te spelen; aan Krista de taak om de voorsprong van team Bert vast te houden; Els ging namens team Hilde de strijd aan om de 3e plaats te verstevigen en Sophie, Loons Mahjongkampioen 2017, moest voor team Ed proberen het verlies beperkt te houden.

Al gelijk in het eerste spel zette Greet de toon door met een mahjong van 25 punten te winnen. Helaas voor haar was zij in het 2e spel degene die Els van Team Hilde de mahjong bezorgde. Ook in het derde spel was de winst voor Greet met een ‘kleine’ mahjong. Krista (team Bert) was degene die de winnende steen weg gooide. Het zag er naar uit dat Team Greet hiermee Team Bert te slim af zou zijn. Gezien de spanning werd om borrel en wijn gevraagd…. Met het glas onder handbereik ging het verder. Opvallend was overigens dat er lang gespeeld werd. Na het vierde spel met winst voor Sophie van Team Ed, weggeven door Greet, waren er nog rond de 6 minuten over voor een 5e spel. Moest er nog begonnen worden? Meerdere aanwezigen memoreerden ervaringen van behaalde mahjongs in een 2e of 3e beurt en dus werd er snel opgebouwd en geworpen en ging het laatste spel van start. En alsof het zo moest zijn: na 1 ronde was Krista al wachtend op teken vijf voor een Gemengde Straat en die kwam…, Greet gooide hem nietsvermoedend weg! Het gejoel was niet van de lucht. Gauw geteld en scores bijgeschreven op het scorebord en daar stond het: 24 tafelpunten voor Team Greet, 21 tafelpunten voor Team Bert, 19 tafelpunten voor Team Hilde en Team Ed, in de wandelgangen ‘het kampioensteam’genoemd, vanwege Loons Mahjongkampioen Sophie en Competitiewinnaar Ed – bleef op 13 punten steken. Ook in mahjong kan het verkeren.

Team Greet: Jeanne, Lisette, Greet, Riny en Lilian

(Een deel van) het Mahjong-marathon-gezelschap

De Eeuwige Roem ging dus naar Team Greet, waarvan naast Greet ook Jeanne, Lilian, Lisette en Riny deel van uitmaakten. Dat werd gelijk gevierd met uitbundig gejubel en felicitaties. De vreugde en het plezier is af te lezen van de foto van het winnende team. Afgesloten werd met het maken van een groepsfoto van de toen aanwezigen. Nijvere handen hielpen het huis opruimen en afwas wegwerken en toen zat het erop en toog iedereen ‘moe maar voldaan’ naar huis. En wellicht naar bed. Het enthousiasme was groot, goede kans dat hiermee een nieuwe Vier Windentraditie is geboren!

Met dank aan Peter voor de foto's. Meer foto's zijn hier te zien.


De marathon komt eraan !

Wat hebben we er allemaal zin in! Zaterdag 2 september: eerst de start van het nieuwe seizoen vieren met een mahjongbuffet bij Jit Sing in Kaatsheuvel en daarna.... vanaf 20.00 uur zaterdagavond tot 12.30 uur zondag 3 september wordt er gemahjongd. Vier teams met 20 spelers spelen voor 'de eeuwige roem', de niet-spelers en binnenlopers kunnen meekijken of zich aan 2 andere tafels vermaken met het mahjongspel.

Bert heeft een prachtig persbericht geschreven en dit heeft zowel in De Duinkoerier als in Rond de Toren een prominente plek gekregen. Zie hieronder.

 

Sophie is de nieuwe Loonse Mahjongkampioen!

Alweer op het terras! Nog nooit meegemaakt, 2 avonden in één seizoen buiten kunnen spelen. Kort voor de start bleek dat een van de spelers was verhinderd, drie 'loslopende' spelers konden niet meer in het schema worden ingepast, dus streden er 20 spelers om het kampioenschap. De sfeer zat er gelijk goed in, er werd volop gelachen maar natuurlijk ook serieus gespeeld! Door het gebruik van de prachtige geluiddempende mahjong-tafelbladen die Piet heeft gemaakt, was er slechts geroezemoes van spelers en niet van stenen. Mooi werk Piet. Als we jou niet hadden.....

Peter begon de avond als titelverdediger. Zijn ambitie was groot, maar helaas voor hem was dat niet genoeg. In elk geval stond hij naast de eerste ronde niet bij degenen die tafelwinst hadden behaald. Dat waren: Greet met 163 mahjongpunten, Loes (104), Els (99), Nel (64) en Sophie (45). Lisette leek belangstelling te hebben voor de Rode Lantaarn: -143 punten in de eerste ronde. Hoe kan dat nou?

In de tweede ronde werden de kaarten weer heel anders geschud. De meeste tafelwinnaars van de eerste ronde moesten nu de tafelwinst aan iemand anders laten, bijv. aan Riny, Florien, Henny en Lisette. De Rode Lantaarn verdween hiermee voor haar buiten beeld. Er was er een die er wél in slaagde ook in de tweede ronde de tafelwinst te pakken: Sophie! Met 8 tafelpunten en 200 mahjongpunten mag zij zich Loons Mahjongkampioen 2017 noemen. Peter overhandigde de wisseltrofee aan de trotse winnares, er was een oorkonde en er waren bloemen en felicitaties van ons allen.

Met dank aan Peter voor onderstaande foto's.

Vijf tafels 'terrasmahjongers', net niet allemaal in beeld

Blije winnares, met kampioensattributen, bij schemerlicht

De Rode Lantaarn (deftig met hoofdletters geschreven) - voor de hekkensluiter - was dit jaar geen Rode Lantaarn, maar een fles rode wijn. En die werd overhandigd aan Helmi die in het spel het geluk niet aan haar zijde had en met 0,5 tafelpunt en -98 mahjongpunten als 20e op de lijst eindigde.

Complete uitslag is hieronder te zien, waarbij opvalt dat de manspersonen nog meer in de minderheid zijn dan anders. Bert en Jan waren verhinderd en Ed en Harry hadden zich, samen met Nanny, tot 'losloper' verklaard. De 3 'loslopers' speelden overigens - buiten mededinging - ook een gezellig potje mahjong, waarbij Lente, kleindochter van Sophie en Jan, als vierde speler haar partijtje meeblies.

 


Competitieseizoen 2016-2017 afgesloten

Woensdag 21 juni, laatste avond van het mahjongseizoen, een heerlijke warme zomeravond om buiten op het terras te mahjongen, maar pfff, wat was het nog spannend aan tafel 1. Ed stond al een tijdje bovenaan, met nummer 2 op behoorlijke afstand. Helaas verliepen voor hem de laatste rondes wat stroef en zo kwam het dat Loes zo dicht genaderd was dat zij op deze laatste avond Ed van de troon kon stoten. Marijke en Nanny waren hun tafelgenoten. Tijdens de avond was er voor iedereen wisselend succes, hoewel het minst voor Ed.... Op een gegeven moment was het duidelijk dat de 4 tafelpunten naar Nanny zouden gaan, maar kreeg Loes nou 2 punten - en dan was ze Ed voorbij - of toch 1? De beslissing viel in het 16e en laatste spel! Marijke haalde mahjong, waardoor zij net een iets beter saldo had dan Loes en de 2 tafelpunten behaalde. Loes kreeg er 1 en Ed 0, zij kwamen daarmee beiden op een totaal van 41 tafelpunten. Ed had echter aanzienlijk meer mahjongpunten verzameld, waarmee hij de terechte winnaar van de competitieronde 2016-2017 is geworden. Loes werd 2e en Nanny 3e.

De avond verliep ook gunstig voor Piet, die op de 4e plaats eindigde. Ook Florien kwam door haar tafelwinst de top-tien binnen. Riny won aan haar tafel en steeg net als Florien 5 plaatsen op de ranglijst. Helmi behaalde het hoogste puntenaantal van de avond, 242 punten.

Vermeldenswaardig is ook nog het hoogst behaalde puntenaantal van het seizoen: 366 punten, behaald door Marijke op de 2e competitieavond.

De eindstand van de competitie is hier te lezen. Op naar het volgende seizoen met voor iedereen weer nieuwe kansen!


Uitwisselingstoernooi met de IJsselsteinse clubs

Voor de 10e editie van het uitwisselingstoernooi met de IJsselsteinse clubs gingen we zaterdag 18 maart met 12 spelers van De Vier Winden naar IJsselstein naar het scoutinggebouw aldaar, waar het toernooi werd gespeeld. Het was een grijze dag, dus geschikt mahjongweer.... Na de hartelijke ontvangst met koffie, taart en cake ging om 11.00 uur de klok lopen voor de eerste ronde van anderhalf uur. Het was een gemeleerd gezelschap van 36 meer en minder ervaren mahjongspelers en er werd op gezellige en ontspannen wijze gespeeld. Tijdens de pauzes was het onderling contact geanimeerd.

Na de eerste ronde stonden er 4 'van ons' met 4 tafelpunten in de bovenste regionen: Hilde, Nel, Piet en Sophie. In de 2e ronde kon alleen Nel dat succes herhalen, zij was een van de 4 spelers die na de 2e ronde 8 tafelpunten hadden verzameld. 'We' deden het sowieso niet onaardig, alleen Florien had na 2 rondes nog 0 tafelpunten. Ze hoopte op de poedelprijs, die bij De Negen Poorten altijd bestaat uit een mooi vogelbeeldje, de pechvogel.

In de 3e en laatste ronde ging een groot deel van de uitslagenlijst weer op de kop en helaas voor Florien was zij niet degene die met de pechvogel naar huis mocht. Wie wel met een prijs naar huis mocht en nog wel de eerste prijs, was Nel! Zij behaalde als enige in alle 3 de rondes 4 tafelpunten en stond dus met 12 tafelpunten fier bovenaan. Een geweldig resultaat, want het was pas de 2e keer in al die jaren dat De Vier Winden een winnaar leverde. Alleen Florien won eerder in 2007 in Loon op Zand, toen we nog volgens de Nederlandse Toernooi Regels speelden!

Hieronder de foto van de winnaars: Nel als eerste, Gianna van Slageren eindigde als 2e en Tonny de Bie als 3e. De poedelprijs ging naar Wim Hoeijenbos. De complete stand is hier na te lezen.


Zondagavond mahjong

Bij de zondagavond mahjong, oorsprong van onze mahjongclub, is op 29 januari de Henny Spijker Wisseltrofee eindelijk weer eens van eigenaar gewisseld. Nadat 'de vogel' 4 seizoenen achter elkaar bij Marijke in de tuin woonde, is deze nu verhuisd naar Mar die voor de eerste keer trotse bezitter is van de trofee.

Al weken was duidelijk dat niemand zijn koppositie meer kon bedreigen. En kijk eens wat een stand:

Op de laatste avond is Bert er nog in geslaagd naar de 5e plaats op te rukken, ten koste van Harry. De hoogste score van het seizoen was van Marijke: 264 punten. De complete stand is hier na te lezen.


Voor clubnieuws uit voorgaande jaren, klik op:

clubnieuws 2016
- clubnieuws 2015 - clubnieuws 2014 - clubnieuws 2013 - clubnieuws 2012 - clubnieuws 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 of clubnieuws 2006.