Terug naar de beginpagina

Clubnieuws 2016

 

Uitwisselingstoernooi met Mahjonggezelschap Schoon Spel in Oss

Op zondag 13 november deden 11 leden van onze club mee aan het uitwisselingstoernooi met de Osse club Schoon Spel. We werden gastvrij onthaald en welkom geheten door Dimphy van Grinsven. Aangekondigd werd dat er behalve de 3 prijzen voor de nrs. 1, 2 en 3 er ook een prijs was de eerste die mahjong maakte met Schoon Spel, zelf gepakt òf voor diegene die mahjong maakte met Vier Winden! Was dat leuk bedacht of niet? Die prijs viel overigens al gelijk in de eerste ronde: Olav was de gelukkige winnaar met een zelfgepakte mahjong met schoon spel.

We speelden 3 ronden van elk 1 1/2 uur. Van de Vier Winden-spelers deden Sophie en Nanny het heel goed in de eerste ronde, zij behaalden 4 tafelpunten, Nanny stond met 147 speelpunten gedeeld 1e en Sophie stond daar met 145 speelpunten net achter. In de tweede ronde haalde Harry met verve de winst aan zijn tafel, hij behaalde het hoogst aantal speelpunten van de dag: 260. Nanny betaalde daar "helaas" ferm aan mee. Ook Lilian besloot de 2e ronde met 4 tafelpunten. In de 3e ronde lukte het geen van ons om tafelwinst te behalen. In de eindstand van dit vriendschappelijke toernooitje komen de Vier Winden spelers vooral voor in de 2e helft van de ranglijst....

Wat valt nog meer te melden? * Er was voor een heerlijke en uitgebreide lunch gezorgd. * In het speellokaal was het (bar) koud, want de verwarming bleek kapot, maar gelukkig later op de dag weer gemaakt. * Zowel Piet als Albertina moesten een valse mahjong afrekenen. * Nanny, Bert en Harry hebben, vanwege een verkeerde afslag, nog een deel van het centrum van Oss bekeken... maar waren gelukkig toch net op tijd binnen. * Voor sommigen was het tempo spelen wat wennen. * Volgend jaar weer, maar dan bij ons.


NK Mahjong voor recreanten 2016 en wat nog meer gepasseerd is

Na de opening van het seizoen bij Jit Singh ging de nieuwe competitieronde op 7 september van start. Na 2 speelavonden is er nog niet veel van te zeggen, behalve dan dat Krista de enige is die 8 tafelpunten heeft en Marijke al een superhoge score haalde, nl. 366 punten. Deze score zal voorlopig wel even zal blijven staan als 'hoogste score'. De hoogste score ooit is het niet, want Els behaalde in de najaarscompetitie van 2015 375 punten, dus dat record is nog niet gebroken.

De competitie is niet het enige wat is begonnen, ook het toernooiseizoen is weer aan de gang. Op 10 september speelden Hilde en Helmi (als vervangster van Nanny) mee met het Negen Poorten Toernooi in IJsselstein. Zij hebben het als een leuke maar vermoeiende mahjongdag ervaren. Van de 32 deelnemende recreatiespelers werden zij resp. 17e en 19e.

Op 1 oktober gingen we met 5 spelers van onze club naar MCR Nederlands Kampioenschap Mahjong voor recreanten, georganiseerd door Mahjongclub De Oase in IJsselstein. Er deden nog 43 andere spelers mee, die ook, net als wij, op jacht gingen naar de wisseltrofee. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: die hebben we niet mee kunnen nemen naar Loon op Zand... We - Albertina, Ed, Henny, Hilde en Nanny - hebben leuke, mooie en afwisselende spellen gespeeld, in een goede sfeer, maar echt succesvol waren we geen van allen. Hilde deed het van ons veruit het best, zij eindigde op de 14e plaats, Ed werd 26e, Albertina belandde op de 37e plaats, Henny op de 40e en Nanny op de 45e plaats. Maar goed.... het was een aangename, goed georganiseerde mahjongdag. We blijven het proberen.

Hier de complete uitslag van het Kampioenschap. Een fotoverslag is te zien op de facebookpagina van Mahjongclub De Oase.


 

Het Loonse Kampioenschap 2016.

De 12e keer alweer en - helaas, helaas - dit keer niet buiten maar binnen in een flink voorverwarmde bovenzaal. De zweetdruppels die vielen hadden dan ook weinig te maken met het spelletje.

Met 26 deelnemers speelden we aan 6 tafels, waarvan 2 tafels van 5. Het kampioenschap werd gespeeld over 2 rondes van elk een uur. Omdat er tussendoor een telling moest worden gedaan, moest het spel ook direct worden gestopt bij de zoemer. Dat vond niet iedereen even leuk, maar ja... Schrale troost is, dat het op alle toernooien op die manier gaat. Wij zijn met ons 'potje afmaken' een complete uitzondering.

Een uurtje spelen blijkt zo om te zijn, de meesten speelden 4 of 5 spellen, aan één tafel slechts werden 6 spellen gespeeld. Na de eerste ronde stonden Lilian, Albertine en Loes bovenaan. Verrassend of teleurstellend, hoe zullen we het noemen... stond de kampioen van vorig jaar, Henny, helemaal onderaan. Voor haar een reden om te proberen dit keer de Rode Lantaarn mee naar huis te nemen.

Van de 6 personen die in de eerste ronde de tafelwinst behaalden, slaagde er maar 1 in om dat in de 2e ronde ook te doen, Peter. Een echte kampioen dus, die als enige 8 tafelpunten behaalde en daarnaast met 181 speelpunten ook het hoogste aantal speelpunten behaalde. Het hoogste aantal speelpunten per spel van dit kampioenschap werd gehaald door Lilian: 164 punten.

En dan moeten we het natuurlijk nog even hebben over de poedelprijs, ook dit jaar weer een zeer geslaagd exemplaar van de Rode Lantaarn (dank, Ed). Deze ging niet met Henny mee, daarvoor deed ze het veel te goed in de 2e ronde: 4 tafelpunten, 150 mahjongpunten. Er was niemand die beide rondes 0 tafelpunten haalde, maar wel 2 personen die 0,5 punt haalden: Greet en Hilde. Hilde betaalde net iets meer punten aan anderen, dus de rode lantaarn ging mee naar Tilburg!

De complete uitslag van het kampioenschap is hier na te lezen.

 

Mahjongkampioen 2016 met Competitiewinnaar

 

Kampioen 2016 ontvangt wisseltrofee van Kampioen 2015

 


Het einde van de competitie.

Woensdag 15 juni was het zover, de afronding van de mahjongcompetitie seizoen 2015/2016. Nog 4 kandidaten over om winnaar te worden: Marijke, Nanny, Ed en Florien. De paar voorgaande rondes was het al onrustig bovenaan, met steeds wisseling van plaatsen, zeker nadat Harry op vakantie is gegaan. Het wegstrepen van de 2 laagste scores bleek voor niemand van invloed op de plaats op de ranglijst.

Super gemotiveerd werd aan de avond begonnen, al viel dat kennelijk niet bij iedereen op! (Ed tegen Florien: "Zijn wij nou de enigen die dit spelletje serieus nemen?") Na de ronde van Oost stond Nanny 'virtueel' op 1, maar dat was dan ook het enige moment. Een wachtend spel met alleen troefstenen (64 punten) kon helaas niet verzilverd worden. Florien scoorde ook in de eerste ronde al goed (mahjong van 24 punten, zelf gepakt) en dat bleef zo. In de ronde van Zuid kwam Ed op stoom (ook al een zelfgepakte mahjong van 24 punten) en even kon hij Florien bijhouden. Marijke en Nanny slaagden er maar niet in om in de buurt te komen. Marijke haalde nog 2x mahjong, maar dat was niet voldoende om Ed, laat staan Florien bij te houden. Florien kreeg de 4 tafelpunten, Ed 2, Marijke 1 en zij kwamen daarmee alle drie op 42 tafelpunten. Met een speelpuntenaantal van 1157, ruim 300 punten meer dan Florien, bleek Ed de duidelijke winnaar.

Aan tafel 2 deed Albertina hele goede zaken o.a. door een zelfgepakte mahjong van 44 punten. Door de 4 tafelpunten en 208 speelpunten van deze avond kwam zij uiteindelijk op plek 5 van de ranglijst terecht. Piet behaalde met 113 speelpunten de 2 tafelpunten, toch steeg hij er niet mee op de ranglijst, in tegendeel hij zakte een plaatsje en dat mede door toedoen van Nel, want die had aan tafel 3 een goede avond. Gelukkig hoefde Krista niet alles te betalen, Mr. X 'speelde' ook mee aan hun tafel.

Henny en Lilian begonnen aan tafel 3 heel goed - gewoon zelf pakken, weet je wel... Henny kon dat helaas niet vasthouden. Lilian was de hele avond stabiel 2e. Nel kwam halverwege de ronde van zuid in goeden doen en dat bleef zo, zij behaalde de tafelwinst en nestelde zich daarmee in de top tien. Hilde heeft, na een mooie mahjong in het begin van de avond, vooral veel uitgedeeld aan anderen...

Aan tafel 4 vallen vooral de selfpicks van Loes en Sophie op. Doordat Sophie in het laatste spel de winnende steen voor Loes weggooide, moest Sophie de tafelwinst aan Loes laten. Lisette, na de ronde van Oost de enige met pluspunten, en Rina hadden het nakijken. Loes ging door haar 4 punten van plaats 16 naar plaats 11 op de ranglijst.

Ook aan tafel 5 zijn mooie spellen gespeeld. Mar had een grillige avond, weliswaar 2x een zelfgepakte mahjong, maar ook vooral een aantal aangegeven. Daardoor moest hij zonder tafelpunten naar huis. Jeanne kreeg er 1, dankzij een mooie zelfgepakte mahjong van 24 punten. Helaas voor haar was het ook haar enige mahjong. De tafelwinst ging naar Helmi, van een kwart van de spellen sloot zij met 'hu' af, waaronder een zelfgepakte. Voor Jan ook 4x mahjong, maar met iets minder punten. Voor hem waren de 2 tafelpunten.

Gerard kon 2 tafelpunten bijschrijven, maar wel met 15 minpunten. Aan tafel 6 kon niemand tegen José op. Al in de ronde van oost liet ze iedereen achter zich met 3x mahjong, waarvan 1 van 43 punten, waarvoor Nieske het gelag betaalde. Gelukkig voor haar, behaalde Nieske een zelfgepakte mahjong en kreeg nog een keer mooi aangespeeld door Greet, waardoor Nieske eindigde met 1 tafelpunt en Greet met 0.

De eindstand van de competitie is hier na te lezen. Er zijn geluiden waargenomen om een poedelprijs in te stellen. Lijkt me wel een goed plan, tenslotte moet iemand de laatste zijn en de zware taak van een hele lijst boven je te moeten dragen, mag gehonoreerd worden! Een competitie over een heel seizoen werd gewaardeerd, dat houden we dus erin!

Hoffotograaf Peter kwam pas binnen nadat het laatste spel was gespeeld. Daarom alleen foto's van daarna...

 

Hoe warm het was en hoe spannend, zelfs de telling achteraf...

 

Marijke eindigde blij op de derde plaats

 

Florien op plaats 2

 

'And the winner is....'

 

Hoogst aantal mahjongpunten van het seizoen: 317: Greet (zie hieronder)

Sommigen krijgen er nooit genoeg van! 'In 't doosje spelen' in afwachting van de telling.


De hoogst behaalde mahjongpunten.

De competitieronde loopt dit jaar voor het eerst over een heel seizoen. Vandaag, 2 maart, hebben we onze 13e ronde gespeeld. Sinds een aantal weken staat Florien standvastig op de 1e plaats, nadat Ed daar een hele tijd stond. Maar... als de tekenen niet bedriegen is Ed weer in aantocht. Ook Marijke is nadrukkelijk aanwezig in de top van de lijst, evenals Harry. Voor de anderen is het een geruststellende gedachte dat we nog een flink aantal rondes te gaan hebben en dat er dus - met een beetje geluk - nog kansen te over zijn.

Achter Florien's naam prijkte ook al heel lang de hoogst behaalde mahjongpunten op één avond, nl. 308, wat zij behaalde op de 3e speelavond. Nanny kwam vorige keer met 306 punten dicht in de buurt, maar vandaag is er dan een eind gekomen aan Florien's hegemonie: Greet slaagde erin om 317 punten te behalen. Bravo! Sinds het bijgehouden wordt staat de hoogstbehaalde stand op naam van Riny: 399 punten behaald in de najaarscompetitie van 2011.

Op de competitiepagina is de tussenstand per heden na te lezen.


Voor clubnieuws uit voorgaande jaren, klik op:

clubnieuws 2015
- clubnieuws 2014 - clubnieuws 2013 - clubnieuws 2012 - clubnieuws 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 of clubnieuws 2006.