Terug naar de beginpagina

Clubnieuws 2015

'Onze' Ed kampioen recreanten op het Bondstoernooi, Albertina 4e

Wat deden de Vier Winden spelers uit Loon op Zand het goed tijdens het bondstoernooi op 19 december in Amstelveen! Ed werd kampioen, Albertina 4e en Henny moest genoegen nemen met de 36e plaats. De complete uitslag is te lezen op de website van de mahjongbond. Onder de foto het verslag van Albertina.


Het was vroeg dag, om kwart voor acht stond Ed voor de deur om mij op te halen in Tilburg Reeshof, even nog langs Waalwijk om Hennie op te pikken en dan door naar Amstelveen. We hadden er alle drie zin in, na het slechte spel van afgelopen woensdag.We werden ontvangen met koffie of thee en na de inschrijving begon de dag om kwart voor tien met een welkomstwoord van de voorzitter.

Klokslag tien uur ging de eerste ronde van start, 14 tafels bij de recreanten is 56 deelnemers. We waren goed op dreef en behaalden alle drie 4 tafelpunten. De stand na de eerste ronde Ed op 4, Hennie op 8 en Albertina op 10. De tweede ronde verliep alleen voor Ed prima 4 punten, Hennie 0 punten en ik 1 tafelpunt. De stand was Ed op 2, Albertina op 17 en Hennie op 25.

Het was nu lunchtijd met tomatensoep, kroket en belegde broodjes en melk of karnemelk. Natuurlijk was er ook nog fruit. In de derde ronde konden er maar 2 personen de 4 punten halen, want Hennie en ik zaten aan dezelfde tafel. Helaas moest Hennie genoegen nemen met 0 punten, maar ze had me goed aangegooid. De stand na de derde ronde werd niet bekend gemaakt, maar Ed stond toen al op 1 met 12 tafelpunten. De laatste ronde was spannend, vooral voor Ed, omdat we geen stand hadden doorgekregen na de derde ronde. Ed had zijn dag vandaag en behaalde 4 punten, Hennie en ik pakten er 2. De einduitslag werd bekend gemaakt na de loterij, die toch behoorlijk wat tijd in beslag nam. We moesten wel blijven, omdat er het vermoeden was dat Ed in de prijzen gevallen was. Hennie eindigde op de 36ste plaats met 6 tafelpunten en -53 mahjongpunten.

Albertina eindigde op de 4de plaats met 11 tafelpunten en 252 mahjongpunten.

Ed werd ongeslagen 1ste met 16 tafelpunen en 521 mahjongpunten.

De nummers 2 en 3 hadden maar 11 tafelpunten, helaas een paar mahjongpunten meer dan ik.

Het was een lange dag, met gezellig en vlot spel. Om kwart voor acht was ik weer thuis, we hadden Hennie al in Waalwijk afgezet zodat ze Moenya uit kon laten, die de hele dag alleen was geweest.

Wij wensen iedereen prettige Feestdagen en een Gezond 2016!

Albertina


Uitwisselingstoernooi met mahjonggezelschap Schoon Spel - 31 oktober 2015

Met 14 spelers van Schoon Spel, 17 van onze eigen club en Olga als speciale gastspeelster speelden we met 32 personen het uitwisselingstoernooi. Zoals altijd met zo'n uitwisselingstoernooi is de sfeer vriendelijk en ontspannen, de dag verliep dan ook plezierig. Voor de meeste spelers waren er ups en downs. Voor 2 spelers was het iedere ronde feest: zij behaalden de maximale winst van 12 tafelpunten over 3 rondes: Joop Krijgsman en Dimphy van Grinsven, beiden spelers van Schoon Spel. Zij eindigden op de 1e en 2e plaats. Ook de 3e plaats ging naar een lid van de club uit Berghem/Oss: Jolanda van Rossem-Brands. Net buiten de prijzen viel onze eigen Ed, die samen met Harry en Piet de eer van de club hoog hield door in de top-10 te eindigen. De poedelprijs werd uitgereikt aan Olga, zij speelde mee op speciale uitnodiging van Henny en Ed om onze 8 tafels vol te maken. De door De Kiosk ter beschikking gestelde fles wijn ging ook naar haar, als dank voor haar deelname aan ons toernooi. Hieronder de foto die Peter maakte van de winnaars.

De uitslag van het toernooi is hier na te lezen.


Uitslag Loonse dorpskwis

We hebben het goed gedaan! Tiende werden we. Jammer van de 25 strafpunten: niet op iedere pagina stond ons teamnummer, dat scheelde 1 plaats. De volledige uitslag is hier te downloaden. Filmpje van Dorpskwisavond en feestavond is te zien bij Langstraat TV.


Dorpskwis 10 oktober / Skôn Spel Toernooi 11 oktober

Daar staan we dan, aan het begin van de dorpskwisavond. Piet en Nel stemmig in Chinese outfit. Goed humeur: aanwezig, clubmascotte Moenya: aanwezig, kamer vol laptops en tablets: aanwezig! Vol verwachting klopt ons hart! Ons team bestaat uit 15 Loonse Draken, Moenya en gasthond Saar niet meegerekend.

Het was weer een dolle drukke avond, met in- en uitgaand volk op weg naar antwoorden op sommige van de 232 'gewone' vragen of ter afhandeling van een van de 'speciale' opdrachten. Af en toe blies Ed, de radioman, hard op z'n fluitje en dan luisterden we met z'n allen naar weer een nieuwe opdracht die het Dorpskwisteam voor ons had verzonnen... Aan het eind van de avond waren er meer vragen ingevuld dan vorig jaar, maar toch ook nog een aantal niet. Het bleef nog lang onrustig in de hoofden van sommige deelnemende Draken.... Maar.... vol verwachting klopt nu weer ons hart voor de uitslag komende zaterdag. De feestavond begint met het eindspel om 20.30 uur.

De dag erna reed Nanny om half negen het dorp weer uit om deel te nemen aan het Skôn Spel toernooi in Oss. Ondanks de dorpkwis 'in de benen' (of misschien dankzij....) verliepen de 4 ronden van 1 1/2 uur prima voor haar. Net als in 2012 keerde zij 'moe maar voldaan' met de 3e prijs terug naar huis.


Negen Poorten Toernooi op zaterdag 12 september 2015

Samen met Hilde ben ik naar het toernooi geweest, bij de inschrijving kregen we ons toernooibriefje. Hilde speelde aan tafel 5 1 5 1 en ik aan tafel 1 5 1 5. Na de 1e ronde stond Hilde op plaats 27 en ik op 6, na de 2e ronde was de stand Hilde op 24 en ik op 10. Ronde 3 gaf als uitslag Hilde op 13 en ik op 18 en na de 4e ronde Hilde op 13 en ik op 16, deze uitslag staat op de website van De Negen Poorten.

Vanwege het 10 jarig bestaan van de Negen Poorten was er een verloting, waarbij Hilde in de prijzen viel. We hebben een leuke gezellige dag gehad en kijken uit naar het volgende toernooi.

Groeten Albertina


Seizoen 2015-2016 geopend!

Allereerst natuurlijk door ons Mahjongbuffet bij Jit Sing, op zaterdag 29 augustus. Qua gezelschap en qua spel was het als vanouds prima. Over de rest waren we, als ik het goed begrepen heb, dit keer minder te spreken. Afin. Speciale opdracht was dit keer: maak mahjong met 3 een of twee verspringende zuivere chows. Men deed flink zijn best dit te bereiken, aan één tafel stonden er zelfs 3 in de wacht met dit spel. Uiteindelijk haalden 4 spelers er mahjong mee: Nanny, Krista, Hilde en Albertina. Albertina behaalde de hoogste punten, mede doordat zij de winnende steen zelf pakte. Voor haar was een flesje authentieke Chinese wijn. De aanmoedigingsprijs, een glazen presse-papier met ingelegd klavertje vier, was voor degene met de laagste score van de dag, die kan immers wel een beetje geluk gebruiken. Dit geluk viel Jeanne ten deel, haar puntenaantal was -115, overigens op de hielen gezeten door Sophie (-111) en Jan (-110).

Op woensdag 2 september startten we met 21 leden de nieuwe competitieronde, die dit keer loopt tot en met juni 2016. Er staat al een hoogste score van 212 op de teller en wel op naam van Els. Als vanouds worden de standen bijgehouden op de website. Wordt vervolgt op woensdag 16 september!


Loons Kampioenschap Mahjong 2015: een zwoele zomeravond op het terras

Het is weer gelukt, ons kampioenschap te spelen buiten op het terras! Er waren wat opstartproblemen, maar iets na achten gingen we van start met 22 in plaats van 23 spelers, dat wil zeggen 3 tafels van 4 en 2 tafels van 5. In de eerste ronde werd aan 3 tafels een mahjong zelf gepakt, alle drie ter waarde van 16 punten (72 totaal), wat frappant is te noemen. Ed, Henny, Els, Greet en Nanny sloten de eerste ronde met 4 tafelpunten af.

De 2e en laatste ronde bood weer nieuwe kansen voor iedereen. Het al dan niet zelf pakken blijkt toch een behoorlijke succesfactor: of je bent zelf de gelukkige, of - bij tafels van 5 - je zit niet aan tafel als een ander zelf pakt. Het overkwam Greet bijvoorbeeld: eerst een self-pick van 26 punten en dan niet mee hoeven betalen met de zelfgepakte mahjong van Nieske van 42 punten. Dat loont! Of je wint gewoon de meeste van de spellen aan je tafel, zoals Hilde dat deed. Aan haar tafel werden 6 spellen gespeeld, 2 eindigden in remise, 1 won Sophie en Hilde nam de overige spellen voor haar rekening. De hoogste behaalde stand van de avond is dan ook voor haar: 180 speelpunten.

Het meeste pech van de avond had Jeanne. Zij zat de 2e ronde aan een tafel waar van de 6 spellen er 4 werden uitgemaakt met een zelfgepakte steen, maar niet door haar... Bij de 2 andere spellen was zij zelf de aangeefster... De 'eer' van de hoogste minscore in die 2e ronde was voor haar: -147 punten. Gelukkig ging ze daardoor niet met lege handen naar huis, de rode lantaarn, het traditionele herinnering voor degene die het laagst is geëindigd, was voor haar. Ze was daarmee Mar net voor.

Het leek dringen te worden bovenaan de lijst, maar uiteindelijk waren er maar 2 personen die beide rondes met 4 tafelpunten afsloten: Els en Henny. Qua mahjongpunten moest Els het afleggen tegen Henny: haar kwam de eer toe van de kampioenstitel: 8 tafelpunten en 198 mahjongpunten. De mahjongclub uit Loon op Zand heeft voor het eerst een Waalwijkse kampioen!

Foto's van het gezellige gerommel vooraf en de het kampioensplaatje achteraf zijn van Peter Flohr.

          

De complete stand is hier te lezen.


Woensdag 6 mei, zomaar een competitieavond...?

Nooit echt speciaal bijgehouden, maar vanavond kreeg ik toch het idee dat we wel bijzonder veel zelf-getrokken mahjongs hadden. We speelden aan 6 tafels 61 spellen en daarvan werden 25 beëindigd met een self-pick (41%). Tafel 3 spande de kroon, daar werden 9 van de 13 gespeelde spellen uitgemaakt door het zelf pakken van de mahjongsteen: Nanny deed dat 4x, Nel 3x, Bert & Marijke beiden 1x.


Zaterdag 31 januari: Uitwisselingstoernooi met de IJsselsteinse clubs

Een zeer gezellige mahjongdag die is omgevlogen. Rond half elf meldden zich de 6 spelers van De Negen Poorten, 8 spelers van De Oase en 14 van onze eigen club voor deelname aan dit 9e uitwisselingstoernooi. De gasten namen heerlijke versnaperingen mee, waaronder 'fortune cookies' voor alle spelers. Mijn gelukskoekje bevatte de boodschap 'Kijk naar wat je verbindt en geniet ervan'. Zeer van toepassing op deze gezamenlijke mahjongdag!

Na de 'huishoudelijke mededelingen' gingen we om 11.00 uur met 7 tafels vol enthousiast van start voor 3 rondes van elk 1 1/2 uur. De eerste ronde eindigde in een groot succes voor Riny, zij kwam met 154 punten bovenaan te staan, op korte afstand gevolgd door Greet met 147 punten. Janet (De Oase) stond op de 3e plaats met 113. Na de lunch was iedereen weer opgekikkerd, wat te merken was aan het gespeelde aantal spellen en de behaalde pluspunten (zie hieronder)! Riny bleef het uitstekend doen, zij behaalde weer de tafelwinst en stond met 292 punten fier bovenaan. Gerard (De Negen Poorten) was de enige andere speler met 8 tafelpunten, zijn mahjongpunten waren echter een stuk lager: 94. Nel, die in de 1e ronde onderaan eindigde, bleef op die positie, de enige met 0 tafelpunten. In de 3e ronde troffen Riny en Gerard elkaar aan dezelfde tafel. Dat zou duidelijkheid geven! En zo was het ook. Geen van beiden haalden zij de tafelwinst, die snoepte Bert af, maar Riny moest het deze ronde helaas met 0 tafelpunten doen, terwijl de 2 punten voor Gerard waren. Hij werd daarmee de winnaar van de dag! Els, die na de 2e ronde op plaats 6 preikte, eindigde op de 2e plaats. De 3e plek was voor Janet. Een mooie verdeling: alle clubs zijn bij de 1e 3 vertegenwoordigd! Helaas leek Nel haar dag niet te hebben, zij werd winnares van de poedelprijs.

De volledige einduitslag van het uitwisselingstoernooi is hier na te lezen.

Voor de lol wat statistieken: In de eerste ronde werden 54 spellen gespeeld, waarvan 15 werden beslist met een zelfgepakte steen (28%). Het totaal aantal behaalde mahjongpunten in deze ronde was 821. De hoogste score was 154 en de laagste -144.

In de 2e ronde werden 59 spellen gespeeld, waarvan 14 eindigden met een zelfgepakte mahjong (24%). Totaal aantal behaalde mahjongpunten: 1048. Hoogste score was 157, laagste -134.

In de 3e ronde speelden we 56 spellen, met 16 selfpicks (29%). Totaal behaalde punten: 808. Hoogste score 97, laagste -108. In totaal speelden we 169 spellen. Geen wonder dat we moe maar voldaan naar huis gingen....

Hieronder de foto's met (een deel van) het gezelschap en de winnaar en winnaressen. (Foto's: Harry de Weert )

          

Najaarscompetitie 2014 - zondagavondclub

Het clubje mahjongers van waaruit De Vier Winden is ontstaan, mahjongt nog steeds op zondagavond en ook daar eindigde de najaarscompetitie afgelopen week. Nanny stond al geruime tijd bovenaan en ging er vanuit dat de Henny Spijker wisseltrofee (de Afrikaanse kraanvogel) nog wel een half jaar bij haar zou blijven wonen. In theorie waren er nog 3 andere kandidaten (Harry, Loes, Marijke), maar dan alleen als zij heel goed en Nanny bar slecht zou spelen. En zo geschiedde! Marijke haalde een mooie stand en kwam daarmee bovenaan te staan. De vogel gaat weer een half jaartje naar de overkant van de Ecliptica!

De eindstand van de zondagscompetitie is hier na te lezen.

De wisseltrofee reist sinds 2008 rond en was al op de volgende adressen: bij Marijke (4x), Harry (4x), Nanny (3x), Loes (2x) en bij Florien (1x).


Najaarscompetitie 2014

Voor de 2e keer een competitie over 10 speelavonden. De laatste avond zou ook de beslissende worden, er waren nog 3 kandidaten voor de 1e plaats: Nanny, Albertina en Mar. Om ons scherp te houden hadden we naast Sophie ook Gerard als 5e speler aan tafel. Albertina, Mar en Sophie gingen in de ronde van Oost ferm van start. Sophie had een zelfgetrokken mahjong in het 3e spel, waarbij Albertina het geluk had dat zij op dat moment als 5e speler aan de kant zat. Nanny bakte er niets van en gooide Albertina 2 keer aan. In de 2e ronde deed vooral Sophie het erg goed met 2x mahjong. Albertina pakte 1 keer zelf en Nanny mocht ook een keer Hu zeggen. Gerard en Mar zaten erbij en scoorden niet in de 2e noch in de 3e ronde. In deze 3e ronde speelden we 3 spellen, waarvan Albertina er 2 won, daarmee was zij de winnares van de avond en ook van deze competitieronde. Nanny zakte naar plaats 2, Mar en Sophie bleven resp. op plaats 3 en 4 staan.

Ook aan andere tafels was het spannend. Piet had het plan opgevat om de hoogste score van Hennie, 349 punten, te overtreffen. Een paar keer zelf pakken helpt dan wel en hij kwam ook een flink eind in de buurt, maar helaas voor hem bleef de teller op 329 punten staan. Hij steeg daarmee wel aardig in het klassement: van de 19e naar de 13e plaats.

Andere hoge stijger was Hilde die van plaats 14 opklom naar 8. Ook hier lag een paar keer zelf pakken aan ten grondslag. Altijd lucratief! Ook Ed deed het weer erg goed deze ronde, het was een nek-aan-nek-race met Loes, zij behaalde 174 punten en Ed 178, en dat scheelt dan weer net 2 tafelpunten. Hij ging daarmee van plaats 9 naar plaats 5. Hennie, die aan die tafel een gelukkige 2e ronde had, zakte daarna helaas terug. Ze zakte van 7 naar 9, wat niet helemaal de bedoeling was. Het idee was om boven Ed te eindigen.... Volgende ronde hebben we allemaal weer nieuwe kansen!

De eindstand van de competitie is hier te bekijken. Helaas gaan we volgende ronde van start zonder Emiel, het lidmaatschap is voor hem niet meer te combineren met het jonge-vaderschap. Het is wel de bedoeling dat er 2 nieuwe spelers mee gaan doen: Rina Segeren uit Kaatsheuvel en Marieke Taapken uit Loon op Zand.

 


Voor clubnieuws uit voorgaande jaren, klik op:

clubnieuws 2014
- clubnieuws 2013 - clubnieuws 2012 - clubnieuws 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 of clubnieuws 2006.