Terug naar de beginpagina

Clubnieuws 2014

De 10e verjaardag van de Mahjongbond

Het was even rijden, naar het verjaardagsfeestje van de Mahjongbond in Hooglanderveen, maar het was alleszins de moeite waard. Aan 9 tafels werd Riichi Mahjong gespeeld, aan 9 tafels volgens de Nederlandse Toernooi Spelregels (zouden we dat nog kunnen?), aan 10 tafels MCR voor de competitiespelers en aan liefst 16 tafels speelden de recreanten MCR. Kortom een zaal vol mahjongtafels en mahjongspelers, waarvan 4 uit Loon op Zand: Albertina, Henny, Ed en Nanny.

Bij binnenkomst viel al de gigantische verjaardagstaart op:

 

Albertina zat aan tafel met zowel de oudste, Dewi, als de jongste deelnemer, Luuk.

Er werden 4 rondes van 1,5 uur gespeeld. De sfeer aan de tafels was heel plezierig. Tijdens het spelen raak je met elkaar aan de praat en dan ontdek je dat niet iedereen lid is van een mahjongclub, sommigen spelen het spel nog maar een paar weken, anderen kennen het al heel lang maar spelen het normaal gesproken alleen in familiekring. Ieder neemt ook zo z'n tradities mee: zo werden door sommigen de bloemen- en seizoenenstenen aangeduid als 'potjes'. Dat waren dan mensen uit één familie, die het spel leerden spelen bij hun grootouders waar alle bloemen- en seizoenenstenen hetzelfde eruitzagen: een potje met bloemen.

Bij de recreanten zou de beste score per ronde met een prijs worden beloond, er was daar geen 'klassementsprijs'. Toch werd er tussen de rondes door wel een klassement kenbaar gemaakt. Zo kon genoteerd worden dat na de 1e ronde Henny op de 50e plaats (van 64), Ed op de 21e plaats, Nanny op de 9e en Albertina op de 8e plaats. Na de eerste ronde volgde de 'taartpauze'.

In de 2e ronde kwamen vooral Albertina en Ed op stoom: zij haalden weer 4 punten, Nanny 2 en Henny helaas weer 0. Dat gaf het volgende mooie resultaat: Albertina stond op 3, Ed op 5, Nanny op 8. Is dat geweldig of niet? Met 4 Vier Winden-spelers deelnemen aan een toernooi met 64 spelers en dan met 3 ervan in de top-tien staan! Henny zakte helaas juist naar beneden, naar plaats 54. Tafelnummer 5 was niet haar geluksnummer en dat terwijl zij daar 4 rondes moest blijven zitten...

Na de uitgebreide en goedverzorgde lunch begonnen we aan ronde 3. Albertina en Ed bleven het geweldig doen: beiden weer 4 punten, zij bleven in de bovenste regionen: Ed op 3 en Albertina op 4. Henny steeg naar plaats 48 en Nanny zakte ver weg uit de top tien naar plaats 23. Ook in de 4e ronde hebben Ed en Albertina de eer van onze club hoog gehouden. Heel jammer voor Ed dat er geen 1e, 2e, 3e klassementsprijs werd uitgereikt, want hij eindigde toch maar mooi op de 3e plaats! Albertina bleef ook binnen de top: de 9e plaats was voor haar. Nanny vinden we terug op plaats 40 en Henny op plaats 57. Geen van ons haalde de hoogste score in een van de rondes. Het complete overzicht is na te lezen op de website van de mahjongbond.

Het was een geweldig leuk en goed georganiseerd feesttoernooi! Een filmimpressie is te zien op de dorpsTV van Hooglanderveen.
(Foto's van de Facebookpagina van de Mahjongbond)


De Loonse Dorpskwis - de uitslag

Hoe het afsluitend feest verliep heb ik alleen van horen zeggen. De uitslag is mij wel bekend en daar mogen we best trots op zijn: De gedeelde 6e/7e plaats was voor De Loonse Draken! We haalden de top 5 positie in de volgende categoriën Vroeger (gedeeld 2e/3e plaats), Pikant en Erotiek (gedeeld 3e/4e plaats; dit mede dankzij de bijdrage-op-afstand van Hennie!), Afgelopen jaar (3e plaats) en bij De Geheime opdracht (gedeelde 3e plaats; met dank aan Krista!). Hadden we voldoende tijd gehad om alle vragen op het antwoordenformulier in te vullen, was het resultaat misschien nog mooier geweest.... De complete uitslagenlijst is binnenkort na te lezen op de website van De Loonse Dorpskwis.
De massale stoelendans op vrijdagavond hebben we niet gewonnen, Els moest het bekopen met een valpartij en Krista bijna. Minder leuk dat. Verder: applaus voor onszelf! :-))
Doen we volgende jaar weer mee?


Het Skôn Spel toernooi / Nederlands Kampioenschap MCR voor Recreanten - 4 oktober

Na de korte nacht en de inspanningen van de Loonse Dorpskwis togen Nanny en Marijke om half negen naar Tilburg om Albertina op te halen en gezamenlijk naar Oss te rijden om aan het Skôn Spel toernooi deel te nemen. 32 Mahjongers deden er mee, waarvan 18 van de organiserende club Schoon Spel. Verder waren er deelnemers van Mahjongclub Bamboe Acht uit Haarlem/Heemstede, van De Dertien Wezen uit Berlicum/Den Bosch, spelers van de ENMV uit Rotterdam, van De Rode Draak uit Hengelo en 3 deelnemers van De Vier Winden.

Ondanks het mooie weer hadden we zin in die vier keer anderhalf uur mahjongen. Nanny begon sterk, na de 1e ronde op plaats 6, Marijke voorzichtig (15) en Albertina afwachtend (20e). De 2e ronde was voor Marijke, zij kon gaan lunchen met een goede 6e plaats, Nanny zakte wat af naar plaats 9 en Albertina naar de 23e plaats. De goedverzorgde lunch nuttigden we buiten in het zonnetje. Op naar ronde 3. Albertina deed het erg goed die ronde, net als Nanny trouwens. Albertina kwam opzetten naar plaats 12, Nanny naar plaats 3 en Marijke belandde op 8. Nog één ronde te gaan! Spannend was het, we spraken af alle 3 tafelwinst te zullen gaan halen, maar helaas was dat al niet mogelijk omdat Nanny en Albertina bij elkaar aan tafel zaten.... Marijke deed het opperbest in ronde 4, zij eindigde daarmee van ons drieën het hoogste op plaats 4, Nanny daar net onder op de 5e plaats en Albertina zakte weer naar de 20e plaats.

Het Nederlands Kampioenschap ging naar Cisca Bazuin van de organiserende club, ook de plaatsen 2 en 3 waren voor Schoon Spel spelers. Het was weer een leuke en gezellige mahjongdag. Er werd in redelijk tempo doorgespeeld en de sfeer aan de tafels was vriendschappelijk.

Complete uitslag is binnenkort na te lezen op de website van Schoon Spel, klik op Skôn Spel toern.


De Loonse Dorpskwis - 3 oktober

Wat een happening was dat! Beladen met hapjes, drankjes, bronmaterialen, laptops en tablets nestelden Harry, Els, Piet, Nel, Jan, Sophie, Ed, Hilde, Riny, Mar, Bert, Marijke en Nanny zich op vrijdag 3 oktober rond 18.45 uur ten huize van teamcaptain Krista Lommers. Toen Krista eenmaal binnen was met het kwisboek met 175 (!) vragen en opdrachten in 10 categoriën, zijn we ongelooflijk hard aan het werk gegaan. De categoriën werden min of meer verdeeld. Sommigen - Bert, Mar - gingen op de fiets het dorp in om vragen buiten op te zoeken. Jan en Sophie hielden zich vooral bezig met de Loonse geschiedenis. Ed zocht op de laptop antwoorden in de categorie Pikant en Erotiek - met afstandshulp van Henny - en luisterde ondertussen naar Radio Boloz voor opdrachten die daar verstrekt werden, bij voorbeeld voor het maken van een groepsportret.

Nel speurde het internet af op antwoorden op de politieke vragen. In de categorie Ons Loon deden Harry en Nanny speurwerk. Marijke en Harry deden 'Het afgelopen jaar'. Culinair en Entertainment kwam terecht bij Riny, Hilde en Els. Piet was van Sport en Spel.

Tussendoor moest er iemand boogschieten bij Gilde St. Ambrosius, een ander teamlid moest naar de proeverij bij l'Amitië. Krista moest zich in regenkleding voor een geheime opdracht bij De Wetering melden (bleek voor theorie rijexamen, waarbij je behoorlijk nat kunt gaan....). Een ander moest op de fiets eropuit naar het Witte Kasteel om te luisteren naar een muziekstuk van een saxofoniste of de bomen tellen in de wei bij kampeerboerderij Kuipers. Het is teveel om allemaal op te noemen. Gelukkig hadden we goede hulp van Krista's man Hein en hun dochter Janna. Zij heeft zich blauwe vingers geschreven om op het laatst alle antwoorden in het antwoordenboekje op te nemen, zodat Krista dit om half twaalf af kon leveren in De Kiosk. We hebben keihard gewerkt en ons ontzettend goed vermaakt. 'Moe maar voldaan', hebben we van de hapjes en de drankjes genoten!

Het complete kwisboek is nu te downloaden via de website van de Loonse Dorpskwis. Op de Facebookpagina van de Loonse Dorpskwis worden regelmatig antwoorden gepost, zoals onder andere vraag 107 over de politieke machthebbers!


Het Negen Poorten toernooi

Altijd leuk naar IJsselstein te gaan, de bekenden te zien en te spreken en tegen te spelen natuurlijk. Aan het recreanten-toernooi deden 36 spelers mee, waaronder - inmiddels een soort traditie - Albertina en Nanny van onze club. Het overgrote deel van de zaal van De Oase was gevuld met de 64 competitiespelers.

Er werd ontspannen en gezellig gespeeld over vier rondes van 1 1/2 uur. We hadden goede moed en grootse plannen en Albertina deed het ook supergoed! Na de 1e ronde stond zij in de top van het klassement: op de 6e plaats. Voor Nanny was de 32e plaats, in dat deel van de ranglijst dat werd omschreven als "meedoen is belangrijker dan...."! Albertina heeft zich in de loop van de dag heel goed kunnen handhaven daar bovenaan die lijst: na de 2e ronde was haar plaats nr. 12, "de subtop", na de 3e ronde stond zij op nummer 5 en uiteindelijk landde zij op plaats nummer 7. Nanny is er in geslaagd de hele dag in de onderste regionen van de ranglijst te blijven hangen: 31e was het eindresultaat! Evenzogoed toch leuk gespeeld.

De uitslag van het toernooi is hier na te lezen.


Het nieuwe mahjong seizoen

Op zaterdag 30 augustus gaven we met 20-en het startsein voor het nieuwe seizoen met ons mahjongbuffet bij Jit Sing: twee ronden op jacht naar het hoogste mahjongspel met Omkeerbare Stenen. Toch mooi dat er 3 van ons mahjong haalden met deze combinatie: Els, Sophie en Piet. Els pakte de winnende steen zelf en behaalde daarmee de hoogste score, zij ging met het aandenken naar huis. Het was een smakelijk en gezellig gebeuren.

Op zondag 31 augustus gaven we een mahjongdemonstratie op de Chinese Markt bij het Drakenbootfestival in Tilburg. Ondanks een paar regenbuitjes was er voldoende belangstelling aan onze mahjongtafel. Er zijn her en der wat folders uitgedeeld en mensen uitgenodigd om eens te komen kijken op de 2e woensdag van de maand in De Kiosk. Wie weet waagt men de stap. Op de markt liep zowel een groene als een rode draak rond, de laatste kwam zijn soortgenoten op de mahjongtafel bekijken.

 

 

Op woensdag 3 september begon 'het echte werk', de najaarscompetitie. Sommigen moesten er duidelijk nog inkomen: aan twee tafels werd een valse mahjong gedeclareerd. Na deze eerste avond staan Hilde, Sophie en Nieske met verve bovenaan de ranglijst, zij haalden alle drie meer dan 200 punten, Hilde zelfs 299. Over twee weken verder! Overigens begonnen we de avond met de uitreiking van de poedelprijs van het Loons Kampioenschap aan Ed. De rode lantaarn kwam dit keer in de vorm van een bosje rode pepers.....


 

Loons kampioenschap Mahjong 2014

Het weer was ons goed gezind bij dit 10e Loons Kampioenschap, dus de 1e ronde kon op het terras worden gespeeld. Omdat het toch wat fris werd verhuisden we in de pauze tussen de 2 rondes naar boven, waar we de tropische hitte in stapten! Voor winnen of verliezen zal het allemaal niet hebben uitgemaakt.

Harry was de enige die in beide rondes de 4 tafelpunten behaalde, hij mag zich dus met recht Loons Mahjong Kampioen 2014 noemen. De bloemen, de wisseltrofee met oorkonde, waren voor hem. Drie andere spelers behaalden 1x de 4 tafelpunten en 1x 2. Voor hen zijn de plaatsen 2 tot en met 4: Bert, José en Peter. Ed, die gloreerde in de voorjaarscompetitie, had kennelijk de mahjongkrachten voor dit seizoen verspeeld. Hij eindigde op de laatste plaats. De traditionele rode lantaarn krijgt hij nog uitgereikt.

De hoogste score van de avond behaalde Lisette: 192. Zie hier de complete uitslag:

Omdat het het 10e kampioenschap was, hieronder de lijst met kampioenen (en pechvogels) uit die periode:


Meer cijfers en tabellen

Voor wie geïnteresseerd is in meer cijfers en tabellen: klik hier om het Excelbestand te downloaden met competitie-totaalstand over alle seizoenen vanaf voorjaar 2008. Na 18 juni voert Ed de lijst aan!


De winnaars van de Voorjaarscompetitie 2014

1e plaats Ed Woons, 2e plaats Harry de Weert, 3e plaats Marijke Plasmeijer

 

Kijk hem daar staan in zijn oranje outfit! Op de avond dat het Nederlands elftal de 2e poulewedstrijd won, werd Ed de grote winnaar van de voorjaarscompetitieronde. Onverslaanbaar bleek hij: met 31 tafelpunten en 1178 mahjongpunten kon niemand in zijn buurt komen. Op 7 van de 9 competitieavonden, ging hij met tafelwinst naar huis. Ook de hoogste score per avond staat op zijn naam: 293 punten!

Het dichtst in zijn buurt kwamen Harry en Marijke met elk 19 tafelpunten, zij eindigden op plaats 2 en 3, waarbij nog aangetekend kan worden dat Harry wegens vakantie 2 competitieavonden voorbij moest laten gaan. Stel dat hij er wel was geweest.....

Lisette en Piet eindigden met 18 punten op plaats 4 en 5. De complete uitslag staat hier.

Dit was de eerste versie van de lange competitieronde: 2 competitieavonden per maand. Het animo was over het algemeen groot en het spelen met een 5e speler is minder belastend dat met Mr(s) X aan tafel. Daar gaan we mee door. Nieuwe kansen voor iederen bij de start van de najaarscompetitie op woensdag 3 september.

 


Uitwisselingstoernooi met Schoon Spel

Dat was een bijzondere ervaring, mahjongspelen in een tent, terwijl de regen op het dak klettert! Het betere kampeergevoel. Op zaterdag 10 mei deden we met 12 spelers mee aan het Uitwisselingstoernooi met Schoon Spel, de mahjongclub uit Oss/Berghem. De tent stond in de tuin van Dimphy van Grinsven en Kees Hermsen in het buitengebied van Berghem, waar we zeer gastvrij werden onthaald met koffie, thee en gebak (deels afkomstig uit Loon op Zand).

En toen de tent in om te gaan mahjongen. We waren voorbereid, dus hadden ons warm aangekleed. Sommigen zelfs in wintersportkledij! Gelukkig ging in de pauzes - die we binnenshuis doorbrachten - even een gaskacheltje aan zodat we daarna weer warm van start konden. Aan 7 tafels deden 28 spelers hun best de sterren van de hemel te spelen. Het is fijn om met grote stenen te spelen, hebben we weer ervaren. En leuk om dat ook met anderen dan eigen clubgenoten te doen. We speelden 4 ronden van elk een uur, waarna het spel mocht worden afgemaakt en nog 1 nieuw spel mocht worden gestart.

De Vier Winden-spelers moesten in de eerste ronde kennelijk nog op gang komen. Nel was de enige die 4 tafelpunten behaalde en op plek 2 belandde. Verder hadden we nog Ed en Marijke op 10 en 11 staan, maar alle anderen plaatsten zich in de 2e helft van de lijst. Sommigen (Bert, Nanny en Hilde) zelfs helemaal onderaan.

Na een koffiepauze slaagden 3 van onze spelers er in de 2e ronde in om tafelwinst te behalen: Marijke, Henny en Piet. Marijke belandde daarmee op plaats 2. Nel zakte naar plaats 14. Helaas waren nog steeds de laatste 3 plaatsen voor onze spelers, te weten Bert, Helmi en Riny. In de lunchpauze werden we onthaald op heerlijke soep en lekkere broodjes. Het was allemaal geweldig verzorgd!

In de derde ronde behaalden Henny, Nanny (klein drakenspel!) en Florien de 4 tafelpunten. Henny stoomde op naar plaats 3, Marijke kwam op 6 terecht, Nanny op 8 en Nel op 9. Vier spelers bij de 1e tien! Op plaats 1 stonden Ma Prem Sohana die als enige alle 3 de rondes had gewonnen. Olav Sommers stond op plaats 2. Helaas voor hem moest hij na deze ronde aan het werk en was hij voor de eindstand afhankelijk van zijn vervangster.

In de laatste ronde speelden Henny en Nanny aan dezelfde tafel. Het 'voornemen' van Nanny om Henny af en toe eens aan te spelen en haar zo in de top te houden kwam er niet van. Integendeel: Nanny ging er zelf met de tafelwinst vandoor. Ook Peter en Riny behaalden in deze ronde tafelwinst. Na deze 4e en laatste ronde eindigden Ma Prem Sohana, Cisca Bazuin en Elly Branje op plaats 1, 2 en 3. Gelukkig ging er toch nog iemand van ons met een prijs naar huis: de pechvogel-poedelprijs was voor Bert die standvastig onderaan het klassement was blijven staan en als 28e eindigde. De hoogste genoteerde Vier Windenspeler was Nanny die op plaats 5 was beland. De complete uitslag is hier na te lezen. Zie ook het verslag op de website van Schoon Spel en de foto's op hun Facebook-pagina.

Het was een leuke en goed geslaagde - zij het wat koude - mahjongdag. Volgend jaar weer bij ons!


Winnaars Najaarscompetitie 2013

Winnaar van deze laatste competitie 'oude stijl' was Ed. Niet verwonderlijk gezien zijn stijgende lijn door deze competitieronde. De 1e avond was hij afwezig maar op de 2e avond kwam hij met stip binnen op plaats 7. Na de 3e avond stond hij op plaats 3, na de 4e avond op plaats 2... dan blijft er toch maar één plaats over op de laatste avond? Vier avonden spelen en dan toch het op een na hoogste aantal mahjongpunten - 616 - over de afgelopen jaren! Alleen Lilian scoorde vorig jaar hoger: 722.

Helmi had ook hele goede papieren om op de 1e plaats te eindigen, daar stond ze tenslotte bij het begin van de avond. Helaas, dit keer zat het geluk niet mee. Geen mahjong gemaakt en een paar keer de winnende steen aangooien leverde een flink aantal minpunten op. Zij eindigde op de 3e plaats. Piet deed het erg goed, behaalde de 4 punten en kreeg in totaal evenveel tafelpunten als Ed. Met een stuk minder mahjongpunten strandde hij op de 2e plaats.

De poedelprijs was deze ronde voor Greet, die een paar keer niet aanwezig kon zijn en mede daardoor als enige met 0 tafelpunten op de lijst staat. De complete eindstand van deze competitieronde is hier te bekijken.

Op naar de volgende ronde, die voor het eerst over 10 avonden (nou ja, 9 dan i.v.m. 5 maart Kiosk gesloten) loopt en begint op 5 februari!

 


Voor clubnieuws uit voorgaande jaren, klik op:

clubnieuws 2013 - clubnieuws 2012 - clubnieuws 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 of clubnieuws 2006.