Terug naar de beginpagina

Clubnieuws 2013

Mahjong op Wintervuur

Gezeten aan die geweldige Magische Mahjongtafel van Ed en Henny speelden wij op Kerstavond een paar uur gezellig (en snel) mahjong tijdens Wintervuur in de Nwe Vorst in Tilburg. Dit jaar was er een doorlopend Wintervuurprogramma van 20.15 uur tot 22.15 uur. Van tussentijds rondlopend publiek was helaas dan ook geen sprake. Pas na afloop van het programma kwamen wat mensen kijken en meespelen. Van de werking van de automatische mahjongtafel was een ieder danig onder de indruk! Of we de tafel een keer in Loon op Zand kunnen bewonderen, is zeer de vraag. Er moest speciaal een busje aan te pas komen om deze naar Tilburg ter vervoeren!

Op de foto is te zien dat we in een duistere, maar sfeervolle setting speelden.

Meer competitieavonden in 2014

De kogel is door de kerk, we gaan met ingang van februari 2014 2x per maand competitie spelen, nl. iedere 1e en 3e woensdag. De open avond zoals die was: oefenen op speciale spellen, inloop van geïnteresseerden om mee te komen mahjongen, vervalt. Kennis maken met het mahjongspel en gewoon een lekker potje mahjongen buiten competitieverband kan op de 2e woensdagavond beneden in het café. Mahjonginstructie voor mensen die overwegen lid te worden kan buiten deze avonden om afgesproken worden. Zegt het voort!

 

Uitwisselingstoernooi IJsselstein op 23 november 2013.

Op de 8e versie van het uitwisselingstoernooi, dit jaar georganiseerd in IJsselstein door Mahjongclub Oase, waren we met een delegatie van 13 spelers aanwezig. Het was een leuke en goed georganiseerde mahjongdag, de clubs leren elkaar steeds beter kennen en de sfeer was dan ook gemoedelijk. Voor sommige van de Vier Winden spelers was het een succesvolle dag, voor andere minder. Albertina en Nel hielden de eer van onze club hoog door bij de 1e tien te eindigen, resp. op plaats 5 en plaats 7 van de 40! Een mooie prestatie. De overige Winden-spelers hadden minder geluk, zij eindigden iets c.q. veel lager op de ranglijst... De eindstand is hier te bekijken.

Op bladzijde 29-30 van het Mahjongmagazine van december 2013 is het verslag van Ed Woons te lezen!

 

Spelregel- en strategietraining op 4 september 2013.

Na de geslaagde aftrap van het mahjongseizoen met het mahjongbuffet op 31 augustus, stond op de 1e open avond van het seizoen de training van de Mahjong Bond op het programma. De meeste leden waren aanwezig op deze leuke en leerzame avond. We weten weer allemaal het belang van 'de lijst': uit je hoofd leren die combinaties!

De link naar de website om punten te oefenen: Mahjong-o-matic.

 

 

Op de Facebookpagina van de Mahjong Bond stond de foto links met als bijschrift:

"Gisteravond was ons team in Loon op Zand om bij de enthousiaste spelers van 'Mahjongclub De Vier Winden' een mini-spelregel/ strategiecursus te geven. Ook hier kwamen de nodige vragen op onze docenten af en werd er flink gediscussieerd. Gelukkig weten de Brabanders hoe ze het hoofd koel moeten houden!" Dat laatste viel overigens niet mee, gezien de temperatuur.

Het was niet alleen uitleg, vragen stellen en een quiz doen, we mochten gelukkig ook spelen. Alle winden gingen eruit en de opdracht was: 'chows spelen', spel dicht houden en snel mahjong maken. Dat is toch best ingewikkeld, gezien de nadenkende houding van Jan en Peter.

 

Het Open Loons Kampioenschap Mahjong 2013.

Het was eigenlijk al een paar jaar traditie dat we, als afsluiting van het mahjongseizoen, het kampioenschap buiten op het terras 'vierden'. Dat lukte dit jaar niet. Dubbel jammer, want het was een mooie oplossing geweest voor het probleem van De Kiosk: de bovenzaal was dubbel geboekt. Even kort overwogen of wij dan beneden... zodat zij dan boven... maar dat leek ons toch geen goed idee. Er moest tenslotte geconcentreerd gespeeld worden!

Emiel moest op het laatste nippertje verstek laten gaan door autopech, waardoor we Mr. X als 24e speler aan tafel hadden. In de eerste ronde slaagde hij erin om een 1/2 tafelpunt te vergaren door met een gelijk puntenaantal als Gerard te eindigen, -44. De tafelgenoten Jan en Helmi haalden ieder +44 en verdeelden zo de andere 6 tafelpunten. Bijzonder! Zij kwamen hiermee niet bovenaan de lijst na ronde 1. Die plaats was voor Ed met 168 punten. Het echtpaar Woons was - naar eigen zeggen - gekomen om zowel de Wisseltrofee als de Poedelprijs mee te nemen, dus Henny hield zich daar ook keurig aan en stond na de 1e ronde op plaats 24. De andere tafelwinnaars waren: Riny, Greet, Alma en Harry. Met ieder 4 tafelpunten voor hen een uitstekende positie om aan de 2e ronde te beginnen.

 

Maar...., het zal niet verbazen, de tweede ronde verliep voor de meesten weer héél anders. Sommige winnaars uit de 1e ronde waren verliezers in de 2e: Greet en Alma kregen met resp. - 113 en -132 geen enkele tafelpunt en bleven dus op 4 punten staan. Anderen, Riny en Ed (jammerrrr), kwamen met moeite (resp. -56 en -94) tot 1 punt. Harry deed dat anders. Die pakte ook in de 2e ronde de tafelwinst! En daar hoef je niet eens grote mahjongs voor te halen, want resp. 83 en 54 punten in de 1e en 2e ronde is niet écht spectaculair. Florien deed het wat dat betreft véél beter. Zij behaalde de laatste ronde maar liefst 216 punten, het record van de avond. Behalve naar Harry en Florien ging de tafelwinst in de laatste ronde naar Sophie, Els, Lilian en Lisette. Op Lisette na, die in de 1e ronde geen succes had, nestelden zij zich achter Harry in de top van de lijst.

De wisseltrofee kwam dus in handen van Harry, aan hem overhandigd door Els, de kampioen van vorig jaar. Er was een bos bloemen bij, een oorkonde en een flesje wijn van de Kiosk. De foto getuigt van een 'stralende' winnaar!

 

En dan was er natuurlijk nog de Rode Lantaarn. Die kwam niet bij Henny terecht, maar bij Marijke! Door het jaar heen kennen we haar als vaste speelster met regelmatige hu's en bijbehorende scores, maar gisterenavond mocht het niet zo wezen, geen enkele keer. Aangeven, dat wel (2x), en in de 2e ronde een paar 'selfpicks' aan haar tafel... daar valt niet tegen te spelen, toch? Het was een mooie Rode Lantaarn, dat dan weer wel.

Het was een leuke clubavond. Behalve de attenties voor winnaar en verliezer, was er ook een mooi boeket voor Nanny, als dank voor de organisatie. De uitslag van het kampioenschap is hier na te lezen.

 

Afsluiting van de voorjaarscompetitie.

Het was jammer. Harry had zo mooi 2 rondes bovenaan gestaan en toen kon hij zijn plaats niet verdedigen op de laatste avond. Zo speelden Piet, Lilian en Albertina niet tegen hem, maar hadden zij Jan tegenover zich, die geheel terecht aan tafel 1 aanschoof. Na de 1e avond stond hij aan kop met een mooi puntenaantal van 188. Dat heeft hem geen windeieren gelegd. De 2e en 3e ronde had hij pech, maar in de 4e ronde speelde hij weer op niveau en nestelde zich onder de top. Lilian zien we vaker spelen aan tafel 1 en ook Albertina is daar geen vreemde, net zomin als Piet, die in deze competitieronde vanaf de 2e avond aan tafel 1 gebakken zat.

De einduitslag op de laatste avond was dan ook volledig verdiend: Piet eindigde met 14 tafelpunten en 435 mahjongpunten op de 1e plaats. Net in het laatste spel moest hij de tafelwinst aan Jan laten, die op de 2e plaats eindigde met 13 tafelpunten en 356 mahjongpunten. Door zijn behaalde punten in de 1e ronde bleef hij daarmee Harry voor, die ook 13 tafelpunten had, maar 'slechts' 283 mahjongpunten. Lilian belandde door een ongelukkige manoeuvre op de 4e plaats. Zij en Albertina leverden de punten voor de winst van Jan en Piet!

De complete eindstand van de voorjaarscompetitie is hier na te lezen.

Het uitwisselingstoernooi met Mahjonggezelschap Schoon Spel uit Oss/Berghem.

Het zit er weer op. Zaterdag 13 april kwamen 13 mahjongers van Schoon Spel naar Loon op Zand om een uitwisselingstoernooi te spelen met 15 spelers van onze club. Een toernooi in gemoedelijke sfeer. Behalve van het mahjongen viel er te genieten van de appel- en kruidcake van Els en Marijke en van de gastvrijheid en de prima lunch van De Kiosk. Van ons bezoekende clubs horen we steeds hoe gezellig ons clublokaal is. En zo is het.

De clubs bleken aan elkaar gewaagd, soms zat 'de wong' aan onze kant, soms aan de kant van Schoon Spel. Na de 1e ronde voerde Anja van Oorsouw de lijst aan met 4 tafelpunten en 300 mahjongpunten. Dat was ook gelijk de hoogste stand van de dag. Eveneens 4 tafelpunten en dus bovenaan de lijst: Peter Flohr, Els van Dijck, Piet Elling, Nel Elling, Elly Branje en Anneke Bakker. In de 2e ronde was van deze 7 alleen Anneke Bakker in staat weer 4 tafelpunten te halen, zij stond op eenzame hoogte na ronde 2. De 1e 3 plaatsen waren voor spelers van Schoon Spel, evenals de laatste 3 plaatsen! Els en Nel hielden de clubeer hoog op plaats 4 en 5.

De 3e ronde zorgde vervolgens voor een behoorlijke opschudding in de lijst. Hilde van Drunen, die na een matige 1e ronde en een sterke 2e ronde op plaats 7 was beland, ging in de 3e ronde ook met de tafelwinst aan de haal en eindigde daarmee op de 1e plaats met 9 tafelpunten en 319 mahjongpunten. Voor haar waren de bloemen! Albertina van den Besselaar volgde een vergelijkbare route en bereikte met eveneens 9 tafelpunten en 232 mahjongpunten de 2e plaats. Voorwaar een succes voor "de Tilburgse sectie" van De Vier Winden. Els van Dijck, Loes Bruijns en Piet Elling waren de overige Windenspelers die in de top-tien eindigden. Een bijzondere vermelding ook voor Dora van Ravensteijn, die na de 1e ronde helemaal onderaan stond met 0 tafelpunten en -144 speelpunten. Haar 2e en 3e ronde waren zo sterk dat zij uiteindelijk op plaats 5 terecht kwam. Misschien ook bijzonder te vermelden dat Mattheu van Oorsouw, Nederlands Mahjongkampioen bij de Recreanten, het dit toernooi met de poedelprijs moest doen. Het blijft een merkwaardig spelletje....

Zie hier de volledige uitslag.

 

Zondagavond Mahjong Wisseltrofee

Sinds 1998 is er dat huiskamermahjongclubje dat op zondagavond om beurten bij elkaar Mahjong speelt. Als iedereen er is - wat zelden voorkomt - zijn we met tienen. Sinds het overlijden van Henny Spijker, de initiatiefneemster, in juni 2008, is háár metalen Afrikaanse kraanvogel onze wisseltrofee.

Ook op zondag spelen we een halfjaarlijkse competitie: de voorjaarscompetitie van februari tot en met juni, de najaarscompetitie van september tot en met januari. We rekenen alleen het totaal aantal behaalde mahjongpunten en delen dat door het aantal avonden dat er gespeeld is. Op basis van dat gemiddelde bepalen we de ranglijst.

De vogel komt niet op héél veel verschillende plaatsen: hij ging van Nanny (voorjaar 2008) naar Loes, daarna naar Marijke, terug naar Loes, weer naar Marijke, toen via Florien naar Harry (2 periodes), weer even bij Marijke in de tuin en nu, na afsluiting van de najaarscompetitie van 2012 strijkt hij weer neer bij Harry. De stand is dus: Harry 3x, Marijke 3x, Loes 2x, Florien en Nanny elk 1x. Hup Bert, Els, Lisbeth, Mar & Peter!

 

 

Vijf jaar mahjongclub De Vier Winden - het lustrumfeestje

Al wordt er sinds 1998 in Loon op Zand min of meer georganiseerd Mahjong gespeeld, met wijlen Henny Spijker als 'aanstichtster', een echte mahjongclub - met lidmaatschap, een interne competitie en aangesloten bij de Nationale Mahjongbond - werden we pas per 1 januari 2008. Vijf jaar geleden, reden voor een lustrumviering! De voor de gelegenheid ingestelde lustrumcommissie van Albertina, Els, Harry, Lisette en Marijke had een prima feestje in onze clubkroeg georganiseerd.

Bij binnenkomst werden we verrast door de sfeervolle aankleding van de zaal in Chinese sferen met een haag van bamboetakken, de Chinese hoofddeksels, oude en bijzondere mahjongspellen en niet te vergeten de passende outfit van de commissieleden! Er was voor alle meespelers een speciale boekenlegger met achterop het spelersnummer voor het loopbriefje. Want uiteraard werd er op het lustrum mahjong gespeeld.

De aftrap was een toost op dit eerste lustrum. Harry memoreerde de ontstaansgeschiedenis van de club, vermeldde de winnaars van de 5 Open Loonse Kampioenschappen van de afgelopen jaren en de eerste op de ranglijst van alle competitieseizoenen van de afgelopen vijf jaar. Dit laatste werd extra luister bijgezet door de overhandiging van een prachtig minitaartje met 5 kaarsjes, Nanny was de gelukkige die deze mocht uitblazen. Daarna was het tijd voor het spel. Niet zo maar een spel, wij gingen op jacht naar een mahjong met sluitpaar 5! Het totaal aantal behaalde punten was belangrijk, maar had je geen enkel spel met sluitpaar 5 gehaald, dan viel je niet in de prijzen.

Er werd aan 6 complete tafels gespeeld, zeven leden waren helaas verhinderd. Na anderhalf uur enerverend spelen - want oh oh, let op je vijven - bleken er in de 1e ronde 3 spelers die de sluitpaar-5 variant hadden gehaald: Piet, Henny en Alma. De laatste zelfs 2x. In de pauze deden we ons tegoed aan een smakelijk superhollands stamppottenbuffet, waarbij de verschillende juist wel of net niet behaalde mahjongs uitgebreid besproken werden.

Tijdens de 2e ronde werden er aanzienlijk meer 'lustrummahjongs' behaald: 9 personen dit keer met mahjong met sluitpaar 5: Alma (weer!), Harry, Helmi, Hilde, José, Lisette, Nanny, Peter en Sophie. Om 20.00 uur werd de 2e ronde afgesloten en kon de balans worden opgemaakt. Vijf personen vielen in de prijzen: als 5e (mooie plaats!) eindigde Nanny met 99 mahjongpunten en 1x mahjong met sluitpaar 5, op de 4e plaats Henny, 117 punten, 1x sluitpaar 5, plaats 3 was voor Peter, 157 punten, 1x sluitpaar 5, José op de 2e plaats met 227 punten en 1x sluitpaar 5. Blijft over de 1e plaats die heel terecht voor Alma was, weliswaar was haar puntenaantal 'slechts' 56, maar met 3x mahjong-met-sluitpaar-vijf spande zij toch wel de kroon. Zij ontving een Wereldwinkelbon, de andere winna(ars)ressen konden kiezen van de prijzentafel. En toen? Toen konden we terugkijken op een zeer geslaagd lustrumfeestje. Sommigen hadden nog niet genoeg van het mahjongen en bleven nog een uurtje spelen, maar om tien uur was de pijp op, werd alles afgeruimd en togen we zeer voldaan naar huis. Nu al zin in het volgende lustrum!

De meeste foto's bleken helaas te donker. Hier een kleine selectie.

"Proost" op 5 jaar De Vier Winden

de Chinese aankleding

Het Lustrumcomité met de eindstand

de winnares


Slot van de najaarscompetitie

Het leek niet echt spannend te worden deze laatste avond, omdat Lian zo stevig de ranglijst aanvoerde, maar toch... er werd voor de volle 100% gestreden. Gezellige drukte aan alle tafels. Jammer dat Riny door afwezigheid haar 2e plaats niet kon verdedigen. maar daardoor kreeg Sophie kans aan tafel 1 te spelen, waar zij zich daar kranig weerde. Met name in de Westenwindronde slaagde zij erin de stand een mooi gelijk te trekken. Echt grote verschillen waren er uiteindelijk niet.

Dat was aan tafel 2 anders, waar Albertina de sterren van de hemel speelde. Met 4 tafelpunten en 248 klom zij op van de 6e naar de 2e plaats. Aan tafel 3 was Henny de gulle gever, haar tafelgenoten eindigden allen in de plus... Ook aan tafel 4 was iets dergelijks aan de orde: Jeanne betaalde daar het gelag. Gelukkig haalde zij in het laatste spel nog een mooie mahjong, zodat het verlies een beetje binnen de perken bleef. Of Greet, Loes en Nieske achteraf zo blij waren dat Mar nog opgetrommeld werd, valt te bezien. Mar haalde een aantal flinke mahjongs en ging met 177 punten met de 4 tafelpunten op de loop. Vooral Greet en Nieske moesten dat bekopen, zij eindigden allebei fors in de min. Op tafel 6 werd vooral vaak remise gespeeld. Men is aan elkaar gewaagd zou je kunnen zeggen. De eindstand rechtvaardigt dat niet helemaal: in de uitgespeelde spellen namen Els en Krista alle mahjongs voor hun rekening. Beiden pakten ook zelf nog een keer de winnende steen wat sowieso heel lucratief is. Gerard en Peter hadden het nakijken.

Zie hier de einduitslag van de najaarscompetitie.


De eerste de beste mahjongavond van 2013...

...moesten we uitwijken naar De Wetering! De Kiosk was onze vaste mahjongavond vergeten, op 2 januari waren daar de deuren gesloten. Gelukkig hadden we een paar spellen uit de grote spellentas bij ons, nog van de presentatie bij Wintervuur en Harry fietste snel even het dorp door om een paar andere spellen erbij te halen en zo zat men toch aan 4 tafels genoegelijk te spelen...


Voor clubnieuws uit voorgaande jaren, klik op:

clubnieuws 2012
- clubnieuws 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 of clubnieuws 2006.