Terug naar de beginpagina Clubnieuws 2012

Bondstoernooi 29 december

Sinds een paar jaar sluit de Mahjongbond het jaar af met een toernooi voor alle bondsleden, waarbij in meerdere varianten kan worden gespeeld. Dit keer hadden zich liefhebbers voor de Nederlandse Toernooispelregels, voor MCR en voor Riichi aangemeld. Men kon ook meerdere varianten op een dag spelen. Het merendeel van de deelnemers koos echter voor de MCR-variant. Volgens een ingenieus telsysteem komen alle spelers aan het eind van de dag toch in één ranglijst te staan.

Albertina, Nel en Piet waren 3 van de 92 deelnemers. Je zou kunnen zeggen: onze vaste toernooigangers. Zij kijken terug op een leuke, goed georganiseerde mahjongdag met een prima verzorgde lunch. Als altijd deden zij hun best, maar de pogingen strandden dit keer in schoonheid. Piet belandde op de 61e plaats, Nel daar vlak achter op 62 en Albertina eindigde op plaats 85. Volgende keer meer deelnemers uit Loon op Zand?

Zie de website van de Mahjongbond voor de complete uitslag.

 

Mahjongspelen bij Wintervuur

Voor het 2e achtereenvolgende jaar waren wij op uitnodiging van Het Wereldpodium aanwezig op Wintervuur, de kerstavondontmoeting in De Vorst in Tilburg. Een bijeenkomst vol verhalen van migranten, dans, muziek en hapjes. Onze rol was mahjong te spelen en bezoekers de kans te geven mee te spelen, het spel te leren kennen. We hadden twee mahjongtafels meegenomen en met 6-en waren we daar met spellen en ons promotiemateriaal aanwezig.

Net als vorig jaar was het een sfeervolle avond met een zeer gemeleerd gezelschap. Er was steeds voldoende belangstelling om mee te spelen, te kijken of geïnformeerd te worden. En dat betrof zowel jonge kinderen, jong volwassenen als ouderen.

Wellicht volgend jaar weer, hetzij namens de mahjongclub, hetzij als 'gewone' deelnemers.

 

Recreantentoernooi bij Mahjongclub Schoon Spel in Berghem

Vijf van onze leden hadden zich opgegeven voor het recreantentoernooi in Berghem op zaterdag 27 oktober: Nel, Piet, Albertina, Marijke en Nanny. Er waren 44 deelnemers van 6 verschillende clubs. Het toernooi had zelfs een internationaal tintje, want er speelden 3 mahjongspelers uit België mee. Het was een gemoedelijk toernooi waaraan naast ervaren recreanten ook een flink aantal nieuwkomers deelnamen. Het is leuk en leerzaam om kennis te nemen van gedragsregels van andere clubs.

Het toernooi bestond uit 4 rondes van elk anderhalf uur. Zoals het gaat wanneer men het naar de zin heeft: die rondes vlogen voorbij. De resultaten van onze clubgenoten waren wisselend. Aan het eind van de rit bleek Albertina op de 42e plaats te stranden en Piet op de 31e. Marijke rukte met een sterke laatste ronde op naar plaats 14. Nel zwakte in de laatste ronde juist haar sterke positie af, ze duikelde van plaats 5 naar plaats 11. Nanny had een gunstige hand van spelen en ging met de 3e prijs naar huis.

Zie hier de complete uitslag.

 

Uitwisselingstoernooi met de IJsselsteinse clubs

Met negen leden van de Vier Winden gingen we naar IJsselstein, waar we in de foyer van het Fulcotheater het 7e uitwisselingstoernooi speelden. Dit toernooi werd voor het eerst gespeeld in 2006, nadat leden van De Negen Poorten en van De Vier Winden elkaar onmoet hadden bij een toernooi in Rotterdam. Beide waren we startende clubs, beide voor het eerst op zo'n toernooi aanwezig. 'Misschien is het leuk om eens een onderling toernooitje te spelen', werd geopperd. Zo gezegd zo gedaan en in maart 2006 is de traditie van het uitwisselingstoernooi geboren. Later ging ook Mahjongclub De Oase, de andere mahjongclub uit IJsselstein meedoen. Het toernooi wordt afwisselend door een van de clubs georganiseerd.

Dit keer werd het toernooi georganiseerd door De Negen Poorten, een club met 40 leden, waarvan er een flink aantal meedoen aan de landelijke competitie. Zij organiseren zelf jaarlijks het Negen Poorten toernooi, een van de landelijke toernooien waar competitiespelers punten kunnen verzamelen voor deelname aan Europese of Wereldkampioenschappen.

Aan dit uitwisselingstoernooi - op recreantenniveau - deden 36 spelers mee. Er werd gespeeld over 3 ronden van elk 1,5 uur. Over het algemeen heerste er een vriendelijke en gezellige sfeer, zij het dat een enkeling wel wat 'recht in de leer' was. En - zoals dat gaan kan bij Mahjong - voor sommigen zit het mee en voor anderen tegen. Een van ons ging met een prijs naar huis, de poedelprijs wel te verstaan. Die eer viel dit keer te beurt aan Harry, hij kreeg een 'pechvogel'. En veel pech had hij! In de toernooiuitslag is te zien dat De Vier Winden spelers eindigden op de plaatsen 6 (Nanny), 13 (Bert), 17 (Nel), 23 (Albertina), 25 (Els), 27 (Piet), 28 (Peter), 32 (Marijke) en 36 (Harry). Volgend jaar zijn we te gast bij De Oase!

 

De start van het seizoen 2012-2013

Met het mahjongbuffet bij Jit Sing in Kaatsheuvel op zaterdag 1 september ging het seizoen gezellig en smakelijk van start. Mooie spellen werden gehaald, zoals de dertien wezen van Nieske, maar helaas nog veel vaker niet gehaald. We speelden 2 rondes van 1,5 uur en per ronde was er een prijsje voor het hoogst behaalde aantal punten per spel. Ondanks dat mooie limietspel van Nieske ging in de eerste ronde Alma met de eer strijken: 117 punten, behaald met een zelfgepakte mahjong van 31 punten! Nieske kwam op 115 punten uit, Els op 114 en Marijke op 111. Wat een scores! In de ronde na het heerlijke buffet waren de scores een stuk bescheidener: Florien behaalde de hoogste stand, 87, met een zelfgepakte mahjong van 21 punten. Nel pakte ook zelf, maar net een puntje minder: 20, zij kwam op 84 punten uit.

Op de 1e open avond van het seizoen, woensdag 5 september, waren er 2 nieuwe belangstellende spelers uit Tilburg. Misschien dat we ze nog eens terugzien. Ze vonden het spelletje leuk genoeg.

Albertina en Nanny bezochten op 8 september het Negen Poorten Toernooi in IJsselstein. Albertina scoort doorgaans van De Vier Winden-deelnemers aan een toernooi het hoogst. Dit keer zat het niet mee voor haar, zij eindigde als 26e en Nanny als 11e van de 32 recreatiespelers. Behalve de 8 tafels voor de recreanten waren er 13 tafels competitiespelers. Voor geïnteresseerden: de uitslag is te vinden via de website van de Mahjongbond.

Een van de deelnemers was Jan Ketzer van De Rode Draak uit Twente. Eerder al had hij postzegels voor het Europese kampioenschap Mahjong laten maken, nu had hij er van de Nationale Mahjongdag bij zich. Zie hiernaast.

Te bestellen op de a.s. competitie-avond, € 8,= per 10 stuks.

Loons Kampioenschap 2012

Terras-mahjong! Acht tafels vol, doordat Rhea Flohr last-minute inviel voor Alma. We speelden 2 rondes van elk een uur. Aan de meeste tafels werden 4 of 5 spellen gespeeld in een ronde, aan twee tafels slechts 3 en één tafel lukte het om 6 spellen te spelen.

Aan het eind van de eerste ronde waren de meeste punten voor Piet (156), Els (111) en Peter (106). Ook 4 tafelpunten, maar minder speelpunten waren er voor Lisette, Ed, Hilde en Nanny. Lisbeth hing onderaan de lijst met -99.

In de 2e ronde lukte het Els en Lisette om ook in die ronde 4 tafelpunten te halen. Lisette haalde weliswaar in de 2e ronde het hoogste puntenaantal van de hele avond: 160, maar Els zat daar met 146 niet ver onder. Over 2 rondes behaalde Els dus het hoogste puntenaantal. Lisette kwam op de 2e plaats en Sophie eindigde op 3. De wisseltrofee gaat dus voor een jaar naar Els.

Bij het Loons Kampioenschap is er de traditie van 'De Rode Lantaarn' - in wat voor vorm ook - voor degene die onderaan de lijst eindigt. Tot ons aller verbazing (b)leek Marijke, winnares van vorig jaar, op die plaats beland. Jammer voor Greet en Jeanne die misschien wel de Rode Lantaarn wilden bemachtigen - merkt spreekstalmeester Harry nog op. Helaas... scores intikken bij schemerlicht, haastig, nieuwsgierig naar de uitslag.... blijkt bij nadere controle niet helemaal foutloos te zijn gegaan. Jammer dat het juist voor de Rode-Lantaarn-positie verschil maakt. Bij Marijke waren voor de 2e ronde 0 tafelpunten ingetikt, waar dat er 1 moest zijn.... Zij komt daarmee niet op de laatste maar op de 24e plaats en Greet wordt 28e. Jammer, en excuses aan Greet zowel als Marijke voor dit storende foutje! De complete uitslag staat hier.

Als altijd was Peter onze hoffotograaf. Zijn foto's zijn te bekijken en te downloaden via Mijn Album.nl.

 

Lustrumtoernooi Mahjongclub De Oase, IJsselstein

Albertina, Marijke en Nanny vormden de afvaardiging van De Vier Winden voor dit lustrumtoernooi op 30 juni. Wij overhandigden de felicitaties van onze club bij het 15-jarig bestaan van deze IJsselsteinse collega-mahjongclub. Na opening van het toernooi door de IJsselsteinse burgemeester konden de 44 mahjongers, afkomstig van verschillende clubs in het land, van start. Er werden 3 rondes gespeeld van elk 1 1/2 uur.

De 1e ronde verliep uiterst gunstig voor Nanny, met 298 mahjongpunten stond zij zowaar op de 1e plaats. Beetje jammer dat de weergave van de tussenstand na die eerste ronde niet juist was, alle namen stonden bij een verkeerde score... die lijst verdween dan ook spoedig van het scherm. Marijke (2 tp) en Albertina (0 tp) hadden minder succes de 1e ronde. Na een lekkere lunch buiten op het terras, gingen we vol goede moed de 2e ronde in. Albertina en Nanny zaten aan dezelfde tafel, die Albertina met 2 tafelpunten en Nanny met 0 verliet! Marijke scoorde weer 2 tafelpunten aan haar tafel. In de 3e ronde kreeg Albertina de volledige tafelwinst. Zij werd daarmee ook de beste speelster van De Vier Winden, zij eindigde op de 17e plaats, met 6 tafelpunten en 46 mahjongpunten. Nanny werd 23e met 70 mahjongpunten en Marijke 33e met 4 tafelpunten en -150 mahjongpunten.

Een leuke mahjongdag waar ook en passant contacten werden gelegd voor het jaarlijks uitwisselingstoernooi. Dit jaar nemen De Negen Poorten de organisatie op zich. Binnenkort kunnen we de uitnodiging verwachten.

Update: kort verslagje en complete uitslag is nu te lezen op de site van de Mahjongbond.

 

Einde voorjaarscompetitie

Op de laatste competitieavond speelden Ed (1), Alma (2), Marijke (3) en Nanny (4) om de winst. Ed met 13 tafelpunten en 298 mahjongpunten en Alma met 12 tafelpunten en maar liefst met 357 mahjongpunten. Een interessant en spannend uitgangspunt. En spannend werd het. Marijke ging voortvarend van start met winst in de 1e twee partijen. Zij sloot de Oostenwindronde winnend af. De meeste punten waren door Ed weggegeven. Ook in de 2e ronde was Marijke oppermachtig, maar Alma kwam sterk opzetten. Ed en Nanny deelden de minpunten. De definitieve klapper viel in het allerlaatste spel: een zelfgetrokken mahjong van Alma met All fives en 3 gelijke gemengde chows. Een spel een winnaar waardig. Weliswaar kreeg Marijke de 4 tafelpunten, maar Alma kreeg de 2 en kwam hiermee op 14 tafelpunten. Plaats 1 van de ranglijst was voor haar. Ed, die vanaf de 2e competitieavond op de 1e plaats had gestaan, moest genoegen nemen met de 2e plaats. Hij had ook 14 tafelpunten, maar 'slechts' 222 mahjongpunten. Voor Alma waren dat er maar liefst 457! De zelfgepakte Dertien Wezen van Alma op de 4e competitieavond - 306 punten! - bleken van cruciaal belang geweest. Marijke eindigde met 13 1/2 punt op de 3e plaats. De meeste minpunten waren voor Nanny die weg zakte naar plaats 10 op de ranglijst. De vrolijkheid op het plaatje hieronder laat zien dat Ed niet ernstig treurt om de verloren eerste plaats.

Op tafel 2 speelde Mar iedereen finaal van tafel (256 punten). Vooral Jeanne (-169) moest het bezuren. De tafelgenoten hadden spijt als haren op hun hoofd dat ze hem aan de tafel toegelaten hadden, nadat hij telefonisch opgeroepen was. Op tafel 3 begon Helmi met een zelfgepakte Mahjong, wat de basis bleek te zijn voor haar eindwinst. Greet eindigde ook in de plus. Lisette maar vooral Hennie betaalden het gelag. Op tafel 4 sloten Riny en Els met de avond met pluspunten af, Loes en Piet moesten het met minpunten doen. Waren op tafel 3 en 4 geen uitzonderlijke scores gevallen, dat was absoluut wel het geval op tafel 5 en tafel 6! Aan tafel 5 was Harry degene met de meeste punten: 259. Ook Peter deed het daar heel goed: 66 punten. Het mogelijk duidelijk zijn dat de twee tafelgenoten Hilde en Nieske met flinke minpunten eindigden: resp. -166 en -159. Op tafel 6 eindigde Nel als glorieuze winnaar! Tot het laatste spel gingen Albertina en zij ongeveer gelijk op: 8 keer gespeeld, 2x remise, Albertina 3x winst, Nel 3x winst. Gerard en Krista hadden het nakijken. Albertina stond iets voor aan het eind van de ronde van Zuid. In het laatste spel deelde Nel definitief de genadeklap uit door Dertien Wezen, zelf gepakt. Haar totale stand van de avond kwam daarmee op 370, wat tevens de hoogste score is van deze competitieronde.

De eindstand van deze competitieronde is hier te zien.

 

Aanwas en oefenen

Hoewel we niet actief leden werven, kwam er toch weer een nieuw lid bij, van verre nog wel - Breda - en met competitieambities. Leuk! Dit brengt ons ledental op 30. Meer zou misschien nog leuker zijn, maar dan hebben we, zeker op de competitieavonden, ruimtegebrek en zouden we onze vaste speelplek bij De Kiosk moeten verruilen voor een andere lokatie. Voorlopig nog geen optie, lijkt me.

Voor ieder die nog wel eens twijfelt over het juiste puntenaantal breng ik de site Mahjong-o-matic onder de aandacht. Hier kun je oefenen met punten tellen. Je krijgt een spel van 14 stenen te zien en je moet beoordelen of je hiermee mahjong hebt. Het is een Engelstalige site, maar veel uitleg is er niet te vinden, dus hierbij ter 'ondertiteling': staande combinaties zijn gesloten, liggende zijn open. De steen bovenop is de laatste steen: staand is zelf gepakt, liggend is van tafel. Let ook op de wind van de ronde ('table') en de eigen wind ('seat'), die linksboven worden weergegeven. Je kijkt en telt en klikt vervolgens op 'Yes' of op 'No', daarna verschijnt het bericht of je keuze juist of onjuist is en de verklaring van de puntenscore. Leuk en leerzaam! Ook een goede oefening om tekens en winden te leren herkennen want de Europese vermelding ontbreekt op de stenen.

Een andere aardigheid las ik op de site van Mahjonggezelschap Schoon Spel. Een startende speler daar heeft voor zichzelf op een rijtje gezet voor welke situatie of combinatie je 1 punt krijgt, voor welke je 2 punten krijgt en zo verder tot en met 24. Een handig overzicht! Als je dat bij de hand hebt als je bij Mahjong-o-matic oefent, wordt het een fluitje van een cent. Het overzicht is hier te vinden.


 

Carnaval

De club kreeg een uitnodiging van De Kiosk om ter gelegenheid van de opening van Carnaval een biertje te komen drinken. De 'razende reporter' van uw clubnieuws was er niet bij maar trof onderweg 4 clubgenoten die de uitnodiging wèl hadden aangegrepen om gezamenlijk op stap te gaan. Een reporter is niet persé ook een fotograaf, dus de kwaliteit van de prent laat te wensen over. Daarom ter ondertiteling: u ziet hier van links naar rechts Lisette, Jeanne, Lilian en Riny.

Uit betrouwbare bron is vernomen dat zij van plan zijn volgende jaar als 'Groene draken' te gaan. Dit moet haast een vergissing zijn, als lid van De Vier Winden, zou je je toch als 'wind' moeten verkleden?!

Een en ander bracht mij overigens op de spannende gedachte dat het misschien leuk is om volgend jaar als Mahjongclub aan de optocht mee te doen! De vraag is: wie doet en denkt er mee?

 

Start van de voorjaarscompetitie

Bij het begin van de avond stonden we allemaal op nul en aan het eind gold dat nog alleen voor de niet aanwezigen. Voor sommigen was het een 'lucky evening', ondanks omgevallen flesjes water en in de schoot geworpen thee, voor anderen was dat beduidend minder. Hier is de nieuwe ordening te bekijken.

Met mahjongcombinaties van 12 punten, ...

... een hapje en een drankje hebben we op 4 januari het nieuwe jaar 2012 in-'gemahjongd'. In relatief bescheiden gezelschap, want sommigen waren niet in het land en anderen hadden een verjaardag te vieren: zoals Lisbeth, Sjan en Piet. Als dat maar een goed mahjongjaar wordt!

Een goede start van het mahjongjaar was er in ieder geval voor Helmi die op 18 januari met 19 tafelpunten en 535 mahjongpunten overtuigend de najaarscompetitie won. Lilian moest haar 1e plaats afstaan en eindigde als 2e. Harry, die de laatste tijd steeds beter met zijn 'Harry'-plankjes lijkt om te kunnen gaan, stoomde op naar de 3e plaats. Nel haalde net te weinig tafelpunten en viel daardoor terug naar de 5e plaats. Mar had niet zo'n best seizoen, hij vertrouwde er dan maar op dat hij met de troostprijs naar huis zou gaan en dat is gelukt! Zie hier de eindstand van de najaarscompetitie.

Op de eerste woensdag van februari probeerden we zoveel mogelijk 'dicht' te spelen, in de hoop dat we dan tijdens de competitie op die manier de medespelers te snel af kunnen zijn! Er kwam ook een belangstellende een kijkje nemen en meespelen die avond. Tot onze verrassing was er ook op de 2e woensdag iemand speciaal uit Breda gekomen om met het spelletje kennis te maken. Wellicht gaan we beiden meer zien.

 

Voor clubnieuws uit voorgaande jaren, klik op:
clubnieuws uit 2011

clubnieuws uit 2010
clubnieuws uit 2009
clubnieuws uit 2008,
clubnieuws uit 2007 of
clubnieuws uit 2006.