Terug naar de beginpagina Clubnieuws 2011

Uitwisselingstoernooi met de IJsselsteinse Mahjongclubs

Het is wel een dag om naar uit te kijken: het uitwisselingstoernooi met de IJsselsteinse clubs! Dit jaar was onze club aan de beurt om de gasten te ontvangen. En zo zaten we 26 november om 11.00 uur met 28 spelers klaar in het Café van De Kiosk, wachtend op het signaal om te beginnen. Er hadden zich 14 Vier Winden-spelers ingeschreven, maar vanwege het uitvallen van 2 spelers uit IJsselstein, trok Bert zich terug en speelden Peter en Nanny samen voor 1 plaats. Van De Negen Poorten waren er 9 spelers en van De Oase 7. Kort gezegd was het een geanimeerde mahjongdag met zelfs een bezoekje van 4 Zwarte Pieten, veel IJsselsteins succes en evenzovele leermomenten voor de Loon op Zanders!

De Mahjongers van De Negen Poorten maakten hun entree in De Kiosk met een geweldige schaal met overheerlijke cake, een smakelijke verrassing die zeer op prijs werd gesteld. Na binnenkomst en inschrijving kon men onder het nuttigen van een kopje koffie alvast de lunchkaart bekijken en een lunch bestellen, zodat die onmiddellijk geserveerd kon worden na afloop van de 1e ronde. En toen konden we klokslag 11.00 uur van start. In de eerste ronde werden gelijk de meeste mahjongpunten van de hele dag binnengehaald: Albertina haalde 253 punten en kwam daarmee fier aan kop, op korte afstand gevolgd door Tanny Hiemstra van De Negen Poorten die 247 punten haalde. Harry en Els haalden ook mooie resultaten en nestelden zich bij de Top-7 - degenen met 4 tafelpunten - : Harry op de 3e, Els op de 5e plaats. Geen beroerde start! In genoeglijkheid werd daarna in de bovenzaal de lunch genuttigd.

In de 2e ronde was van de top-7 alleen Gemma Lamers van De Negen Poorten in staat weer 4 tafelpunten te vergaren, waarmee zij bovenaan de lijst kwam te staan. Gerard deed het heel aardig in die 2e ronde: gewoon van de 8 spellen 4x Mahjong maken. Hij kwam daarmee direct na Gemma op de 2e plaats. Els kon haar succes redelijk vasthouden, zij stond op de 3e plaats. Lisbeth kwam ook sterk opzetten, een zelfgepakte mahjong schiet altijd lekker op, zij landde op plaats 6. Albertina zakte met 0 tafelpunten en flink wat minpunten naar de 11e plaats. En toen kwam na een korte pauze de 3e en laatste ronde.

In theorie was er natuurlijk nog veel mogelijk in die derde ronde, iedereen met 6 of meer punten - 15 spelers maar liefst - had kans om bovenaan te eindigen! Er bleek ook een flinke opschudding in de lijst te komen: Gerard kreeg geen kans om in die 3e ronde weer een slag te slaan en ook Els lukte het deze ronde niet. Van de plaats 2 en 3 duikelden zij naar resp. de 13e en 12e plaats. Daarentegen was Piet zeer succesvol: 5 van de 6 spellen eindigden bij hem in Mahjong! Van deze 3e ronde behaalde hij de meeste mahjongpunten: 232, mede daardoor steeg hij van plaats 22 naar de 11e plaats.

Gemma Lamers was de meeste constante speler van de dag, zij behaalde als enige 10 tafelpunten, met 64 mahjongpunten. Riet Wedda van De Oase kwam o.a. door 2 zelfgepaakte mahjongs op de 2e plaats terecht. Ook Tanny Hiemstra pakte 2x zelf de winnende steen. Gevoegd bij haar succes in de 1e ronde, eindigde zij daarmee op de 3e plaats. Twee Vier Winden spelers eindigden bij de 1e 10: Lisbeth was met 8 tafelpunten en 121 speelpunten het meest succesvol. Zij eindigde op de 5e plaats. Albertina eindigde, na haar minder succesvolle 2e ronde, toch nog op plaats 10. Even een blik op de onderste 10 van de lijst, waar wel 5 Winden-spelers te vinden zijn: Helmi op de 26e, Hilde op de 25e, Nel op de 24e, Florien op de 22e en Peter/Nanny op de 20e plaats. Soms heb je pech! Helemaal onderaan de lijst prijkt Nicy Stevens van De Negen Poorten. Het was de eerste keer dat zij met een toernooi meedeed. Gelukkig had ze het erg gezellig gevonden. De troostprijs (een zak chocolade pepernoten) was voor haar bestemd.

De andere prijzen waren ook in Sinterklaas-stijl, gebakken door onze plaatselijke bakker Peter Smolders: Tanny ging met een banketstaaf naar huis, voor Riet was er een grote taaitaai-vrijer en een pepernotenvlaai was er voor Gemma. De Kiosk had ook nog een flesje wijn beschikbaar gesteld voor de winnaar. Onder het genot van een drankje en een hapje concludeerden we dat het een gezellige mahjongdag was geweest. De complete uitslag van het toernooi is hier na te lezen.

7 tafels vol

zwarte pieten op bezoek

hertelling

de winnaars

Bij het napraten werd gemeld dat was opgevallen dat wij - Vier Winden Spelers - al vroeg in het spel chowen en pungen en daarmee ons spel letterlijk open geven. Inderdaad, viel mij ook nu weer op dat de anderen zoveel mogelijk proberen het spel dicht te houden. Zij trainen daar ook speciaal op, werd ons verteld. Moeten wij dat ook maar eens meer doen??

En dan nog het punt van de 'windenwissel' die voor onduidelijkheid bleek te zorgen. En dan met name de wissel nà de ronde van Zuid. Bij de wissel moet je uitgaan van de windrichting waar je die ronde zit. Bijv. zat je in de ronde van Oost op West, dan zit je in de ronde van Zuid op Noord. Na de ronde van Zuid verplaats je dan van Noord naar Oost en mocht het nog tot een ronde van Noord komen, dan speel je daar op Zuid.

Recreantentoernooi bij Schoon Spel in Oss

Met zes Vier Winden-spelers namen we zaterdag 15 oktober deel aan het Schoon Spel-recreantentoernooi. Een gezellig en goed georganiseerd toernooi waar clubs uit alle windstreken van het land waren vertegenwoordigd. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Albertina heeft de naam van onze club hoog gehouden, dankzij haar kwam De Vier Winden in het lijstje van de 1e 10! Zij eindigde op de 9e plaats met 10 tafelpunten en 112 mahjongpunten. Marijke eindigde op de 15e plaats met 8 tafelpunten, zij deed het vooral in ronde 2 en ronde 3 erg goed. Florien, na de 1e ronde ergens bovenaan de lijst prijkte, kon haar succes niet helemaal vasthouden, ze eindigde op plaats 17, ook met 8 tafelpunten. Nel deed het met 7 tafelpunten ook helemaal niet slecht, zij was de 3e ronde heel succesvol en eindigde op plaats 26. En zo zakken we langzamerhand naar het einde van de lijst: Piet had misschien toch niet helemaal zijn dag: hij kwam met 4 tafelpunten op plaats 36. En Nanny had kennelijk helemaal níet haar dag, zij eindigde op de 39e plaats (van de 44....), 3 tafelpunten en -228 mahjongpunten. Ondanks dat we niet met de prijzen naar huis gingen, was het een leuke mahjongdag. Met gelukkig na iedere ronde voldoende tijd om met een klein ommetje in de buurt nog wat zonnestralen op te doen. Zie hier de complete uitslag van het toernooi.

Nationale Mahjongdag op terras bij De Kiosk

Op zondag 25 september werd nationale Mahjongdag 'gevierd' met demonstratie en informatie bij De Kiosk van 14.00 tot 17.00 uur. Met onze opklapbare Mahjongtafel, een paar spellen en al het mooie nieuwe promotiemateriaal zaten we die zondag van twee tot vijf op het terras van ons ‘clubcafé' De Kiosk. Gezien het mooie weer waren er veel fietsers die het terras bezochten. Sommigen daarvan kwamen speciaal voor ons!

Zo was er het echtpaar uit een dorp verderop dat, naar eigen zeggen, verslaafd was aan het Mahjong-Tower spel en wel eens kennis wilde maken met het gezelschapspel Mahjong. Zij waren zeer geïnteresseerd en gingen na verloop van tijd met het nodige informatiemateriaal weer op huis aan. Leuk was ook het bezoekje van een Amerikaans echtpaar uit Tilburg. De Amerikaanse dame was een fervent mahjongspeelster, die ons uitgebreid uit de doeken deed hoe in Amerika Mahjong werd gespeeld. Ze vroeg ons de oren van het hoofd over onze spelregels, maar durfde het spelen toch niet aan. Wellicht meldt zij zich eens op een van de open avonden. Ze vond al het materiaal geweldig, maar was écht verguld met de I love Mahjong-sticker, waarvan ze een paar extra meekreeg voor mahjongvrienden in Amerika! Als iemand ze daar op ziet duiken dan is nu duidelijk hoe het lijntje loopt….

Geïnteresseerde toevallige passanten waren er ook. Sommigen speelden een spelletje mee aan de tafel, anderen bleven liever kijken. Een van onze leden had een collega meegenomen die met zichtbaar genoegen een tijdje meespeelde. De Mahjongbondfolder, het mahjong-magazine, de visitekaartjeshouder met een kaartje van onze club, we hebben er behoorlijk wat van uit kunnen delen. Al met al een leuke mahjongpromotie-aktie, die zich misschien niet direct vertaalt in nieuwe leden voor de club, maar er zijn toch weer iets meer mensen die het spel hebben leren kennen.

Najaarsseizoen 2011

Na de weer geslaagde aftrap met het Mahjongbuffet op 3 september in Kaatsheuvel en de vaste 1e en 2e mahjongwoensdagen, is op 21 september de najaarscompetitie begonnen. De tafelschikking werd alfabetisch bepaald, waardoor Helmi en Gerard aan 1 tafel speelden. Gerard heeft het geweten, want Helmi speelde hem compleet van tafel: zij voert de ranglijst aan met +132 punten en Gerard is hekkensluiter geworden met -111 punten. Volgende keer in elk geval niet bij elkaar aan tafel! Zie voor de stand na de eerste avond: de uitslag van de competitie.

Op zondag 25 september wordt nationale Mahjongdag 'gevierd' met demonstratie en informatie bij De Kiosk van 14.00 tot 18.00 uur. Raadpleeg voor overige mahjongaktiviteiten dit najaar de mahjongagenda.

Open Loons Kampioenschap Mahjong 2011


Jammer, niet buiten dit keer. Dat is toch altijd wel speciaal. Het was er iets te kil voor, dus werd het Kampioenschap boven gespeeld. Gezellig en warm, zo kan het - wat mij betreft - wel weer omschreven worden. Met een terechte winnaar, dat kunnen we ook stellen.

Marijke speelde de sterren van de hemel, '....gewoon, snel mahjong maken. Je moet wel de stenen een beetje gunstig trekken, maar och....', zei ze er zelf over. Eindstand is hier te lezen.

Harry, winnaar van vorig jaar, overhandigde de wisseltrofee. Er hoorde nog een oorkonde bij, een bos bloemen en - heel attent - een flesje wijn van De Kiosk.

Er was natuurlijk ook weer iemand die met de spreekwoordelijke rode lantaarn naar huis ging, dit keer een prachtige stallantaarn, en dat was Nieske. Er zijn wat foto's geschoten - met de mobiele telefoon - maar de kwaliteit daarvan liet te wensen over.

Daarom alleen een foto van Kampioen 2010 en Kampioen 2011 bij de overhandiging van de wisseltrofee.

Voorjaarscompetitie afgerond

Op de laatste avond van de voorjaarscompetitie 2011 speelden we met 22 spelers aan 6 tafels, waarvan 2 tafels van 3. Het is niet ieders hobby om aan een tafel van 3 te spelen, met Mr. X als zielloze vierde speler. Ed poogde nog zijn medespelers te bewegen met 5-en te spelen, maar helaas voor hem zonder succes. Bij binnenkomst was het overigens aardig warm boven, dus dat er zinderend gespeeld zou worden was al gelijk duidelijk!

Zo speelde Gerard in de ronde van Oost zijn medespeelsters Jeanne, Sophie en Greet op achterstand door een zelf gepakte mahjong. O.a. door 2 remises kregen de anderen weinig kans om langszij te komen. Op tafel 5 deden de heren van de Hoge Steenweg het heel goed: Mar en Jan gingen met de winstpunten aan de haal, beiden trokken een keer zelf de winnende steen uit de muur. Hilde deed dat eveneens, maar was ook een goede aangever van de mahjongsteen, zowel aan Jan als aan Nieske. Aan tafel 4 was Peter de gelukkige die met 4 tafelpunten de avond afsloot. In de eerste ronde scoorden vooral José en ook Florien goed en Loes totaal niet. Toch was Loes degene die als enige met pluspunten de ronde van Zuid beeindigde. Peter kwam vooral daarna op stoom en won de 3 spellen in de ronde van West. Voor Loes bleef de 2e plaats aan tafel over. Door zijn winst van deze avond was Peter samen met Mar de snelste stijger op de lijst: beiden klommen 7 plaatsen omhoog. Op tafel 3 speelde Mr. X een partijtje mee. Het positieve daarvan is dat hij nooit mahjong maakt, maar daarentegen wel regelmatig de winnende steen voor deze of gene weggooit. Zo deed hij dat een keer of drie voor Nel. Zij was dan ook de glorieuze winnaar van tafel 3, temeer daar haar liefhebbende echtgenoot Piet nog eens 3 keer mahjong aan haar uitdeelde. Ed was min of meer de lachende derde, hij ging met de 2 tafelpunten aan de haal. 'Toch wel leuk gespeeld', merkte hij op, ondanks de tegenzin in een tafel van 3. Het staat bij deze voor de eeuwigheid genoteerd! Tafel 2 had ook al met Mr. X te maken, ook hier een fideel aanspeler: na de ronde van Oost stond hij als enige in de min. Hier werden mooie zelfgepakte mahjongs gemaakt: Albertine begon er mee en Lilian volgde rap. Overigens, ook de mahjong met hoek- en troefstenen van Helmi mocht er zijn. Van de 10 uitgespeelde spellen werden er 4 door Helmi gewonnen, wat zich vertaalde in 4 tafelpunten en 138 mahjongpunten. Hierdoor steeg zij van plaats 7 op de ranglijst naar de 3e plaats!

Vooraf was al duidelijk dat het aan de top spannend zou worden. Els, die op de 2e plaats stond, was met vakantie, in haar plaats kwam Lisette aan tafel 1 zitten: 3 spelers met 11 tafelpunten en Marijke aan kop met 12. Vier potentiële winnaars. Marijke begon ijzersterk met 2 door Nanny aangegeven mahjongs en 1x zelfgepakt. Na de ronde van Oost stond zij als enige met pluspunten (132!) fier bovenaan.'Hu'-zeggen werd tot en met het 7e spel enkel en alleen door Marijke en Nanny gebezigd. Het laatste spel van Zuid werd door Lisette gewonnen. In het eerste spel van de Westenwindronde was Riny de winnaar. Maar na spel 2 van West, waarbij de winst nog naar Lisette ging, was het voor hen afgelopen en werd er weer beurteling door Marijke en Nanny gewonnen en aangegeven. Na 11 spellen was de stand +68 voor Marijke en +67 voor Nanny. In het laatste spel van West viel het kwartje weer richting Marijke met Nanny als gulle gever. Op (of net over?) de klok van half elf werd het laatste spel ingezet. Wat was het spannend, Marijke stond voor, maar zou Nanny mahjong halen dan was de kans heel groot dat zij toch de competitie zou winnen. Het werd een lange 'rally', met een steeds korter wordende muur en steeds voorzichtiger weggelegde stenen. Bij Nanny stond nog 1 steen op de lat, maar welke? Er kwamen steeds meer kijkers die allemaal zicht hadden op wat er her en der op de plankjes stond. Bij nog 5 stenen in de muur gooide Marijke tekens 1 weg! De winnende steen, voor Nanny. Met All types, Handje-buitenkantje en Open hand leverde dat een niet onaanzienlijke score op. En de 1e plaats op de ranglijst. Marijke weer op haar 'eeuwige 2e' positie!

Na de telling sloot Ed deze competitieronde af met bekendmaking van de ranglijst en het uitreiken van de 1e, 2e en 3e prijs. Nanny viel nog de eer te beurt een bos bloemen te ontvangen voor de organisatie. Zie hier voor de complete eindstand van deze competitieronde. Opgemerkt mag ook nog worden dat het hoogste aantal mahjongpunten op 1 avond deze voorjaarscompetitie door Loes werd behaald, nl. 207 punten op de 4e mahjongavond. Op de laatste avond kwam Nel met 206 punten hier wel heel dicht bij in de buurt. - Foto's van deze spannende avond volgen binnenkort -.

Op naar de volgende ronde. En zullen we dan Gerard zijn zin geven en op de eerste avond beginnen met een ´mannentafel´?

Hongkong Mahjong

Met dank aan Janco Onnink van de Mahjongbond maakten wij op 1 juni kennis met de Hongkong Mahjong spelregels. Na een korte uitleg over de verschillen tussen Hong Kong en MCR werd er gelijk aan 3 tafels fanatiek geoefend. Het was wennen: straatjes, 3 dezelfde chows, hoge of lage stenen, all types, het telt allemaal niet. 'Fan' moet je te halen, tenminste 2 om uit te mogen. Een fan (of punt) krijg je bijvoorbeeld voor een pung eigen wind of ronde wind, een pung draken, voor alleen chows etc. etc. Schoon spel wordt beloond met 3 fan, zuiver (super schoon geheten) met 6 fan. En zo zijn er nog een aantal mogelijkheden, maar bij lange na niet de 88 die er bij MCR zijn. Het is dus eigenlijk een eenvoudiger variant om aan te leren. Snel mahjong maken is het devies. Opvallend is de bijzondere rol die bloemen en seizoenen-stenen bij deze variant spelen. Heb je bloem of seizoen die bij jouw wind hoort (1=oost; 2=zuid;3=west; 4=noord) dan wordt dat ook beloond met 1 fan. Net als bij MCR 'betaalt' degene die de mahjongsteen weggooit het meest. Mahjong maken met een zelfgepakte steen is ook hier lucratief: iedereen betaalt de volle mep.

Meer gedetailleerde informatie over de spelregels is te vinden via de site van de mahjongbond: http://mahjongbond.org/spelregels/downloads/HK_Spelregels.pdf

Afgaande op de reacties na afloop, lijkt het erop dat het nog wel eens gespeeld zal worden!

 

Zondagavondcompetitie

In Loon op Zand wordt op zondagavond in huiskamerverband al meer dan 12 jaar mahjong gespeeld. De groep die de aanzet heeft gegeven tot oprichting van mahjongclub De Vier Winden in 2006 speelt dan competitie. Na het overlijden van medeoprichtster Henny Spijker spelen we om de Henny Spijker Wisseltrofee. Het is een Afrikaanse metalen siervogel, die bij Henny in de tuin stond. De najaarscompetitie hebben we eind januari afgesloten en de vogel mag het komend halfjaar bij Florien wonen. Eerdere beheerders van de vogel waren: Nanny (voorjaar 2008), Loes (najaar 2008 en najaar 2009) en Marijke (voorjaar 2009 en voorjaar 2010).

 

Einde najaarscompetitie 2010

Op 19 januari speelden we de laatste avond van de najaarscompetitie. Op Lisbeth en Bert na was iedereen aanwezig om te proberen op de eindlijst nog 1 of meer plaatsen hoger te eindigen. Een aantal spelers slaagde daar heel goed in. Peter bijvoorbeeld, begon de avond op plaats 21. Hij maakte maar liefst 6x mahjong, waarvan 4x zelf gepakt, haalde een monsterscore van 309 punten - hoogste score van deze competitieronde - en steeg daarmee naar plaats 15. Loes was ook zeer succesvol. Ze stond op plaats 18, had maar 2 van de 4 avonden gespeeld, haalde nu 4 van de 8 spellen mahjong (156 punten) en eindigde nog net bij de 1e tien! Sophie en Els hoorden ook bij de forse stijgers, ze kwamen allebei de top tien in. Els schoof op van plaats 13 naar 8 en Sophie, met 4x mahjong en 152 punten, van 11 naar 5. Florien had ook een uitstekende avond: 4x mahjong, waarvan 2x zelf gepakt, 175 punten en van plaats 28 naar 23 opgeschoven.

Er waren natuurlijk ook pijnlijke dalers: Henny had absoluut haar avond niet. Ze zat bij Sophie aan tafel, deelde af en toe een mahjong uit en trof er zelf geeneen! Met -126 punten haalde ze haar mooi opgebouwde stand (9e plaats) helemaal onderuit. Ze eindigde op plaats 16. Er waren er meer die zonder 'hu' van tafel gingen: Nanny, die met name Loes en Greet van punten voorzag: -109 punten, Hilde, aan tafel bij Peter, -150 en Jan, deelde uit aan Florien en Alma, wat hem -97 punten opleverde.

En dan de kopgroep: Marijke stond na 4 speelavonden ijzersterk bovenaan, met - als enige - 14 tafelpunten en 497 speelpunten. Nieske, Riny en Ed hadden elk 10 tafelpunten en resp. 338, 311 en 170 mahjongpunten. In theorie konden zij alle 4 op de bovenste plaats eindigen, maar dan moest Marijke wel bar slecht spelen. Na de ronde van Oost was nog alles mogelijk, Nieske en Marijke gingen gelijk op, Ed was ook in de plus, Riny betaalde het gelag. De zuiderronde was overduidelijk de ronde van Nieske, in het eerste spel trok ze zelf haar mahjongsteen en in het 4e spel maakte ze mahjong met de dertien wezen, haar aangereikt door Ed. Gelukkig had hij zelf de andere 2 spellen mahjong gehaald, zodat hij de zuiderronde nog in de plus eindigde: +1! Marijke en Riny kwamen er die ronde niet aan te pas. In de ronde van West lukte het Marijke om weer 2x mahjong te maken, waarvan 1x zelf gepakt. Na deze laatste ronde had Nieske de hoogste score en behaalde de 4 tafelpunten, 2 gingen er naar Marijke, zodat zij met 16 tafelpunten en 560 mahjongpunten de winnaar is geworden. Nieske bleef op de 2e plaats staan. Riny, die na 4 rondes de 3e plaats bezette, had een ronduit treurige avond, 1x een kleine mahjong gehaald en de rest van de spellen moest zij betalen. Zij viel terug naar de 6e plaats. Ed behield zijn 4e plaats en dat betekent dat een ander zich op de 3e plaats nestelde: Lisette. De 1e twee competitieavonden speelde ze ook al ijzersterk, wat haar steeds de tafelwinst opleverde. Ook op deze vijfde competitieavond kreeg zij 4 tafelpunten. Op de 3e en 4e avond scoorde zij echter behoorlijk negatief. Het wonderlijke deed zich dan ook voor dat haar eindscore 12 tafelpunten bedroeg, waarmee zij op de 3e plaats eindigde, maar wel met een negatief mahjongpuntenaantal: -24! Aan het eind van avond werd de winnaar bekend gemaakt en konden de prijzen worden uitgereikt.

De nieuwkomers bij de competitie: Nel, Greet en Piet eindigden resp. op de 18e, 20e en 22e plaats. Niets om over te wanhopen, als je je realiseert dat 'mahjongers van het eerste uur' Harry en Nanny daar tussenin op de plaatsen 19 en 21 staan. De complete uitslag is hier te lezen.

Woensdag 16 februari beginnen we allemaal weer met een schone lei!

Voor clubnieuws uit voorgaande jaren, klik op:
clubnieuws uit 2010
clubnieuws uit 2009
clubnieuws uit 2008,
clubnieuws uit 2007 of
clubnieuws uit 2006.