Terug naar de beginpagina Clubnieuws 2010


Uitwisselingstoernooi bij De Oase in IJsselstein

Op zaterdag 6 november werd onze club door 11 leden vertegenwoordigd bij het uitwisselingstoernooi met de twee mahjongclubs uit IJsselstein. Het toernooi werd dit keer georganiseerd door Mahjongclub De Oase. Met de andere IJsselsteinse Mahjongclub De Negen Poorten werden wij gastvrij onthaald in hun ruime zaal in het Dienstencentrum De Oase. Het was de 5e keer dat de clubs een gezamenlijk toernooi hielden. Ter verhoging van de spelvreugde hadden wij mikkemannen (kaneelbroodjes) van onze plaatselijke bakker als tractatie meegenomen.

De 40 deelnemers speelden 3 rondes van elk anderhalf uur, die, zoals gebruikelijk aan de mahjongtafel, omvlogen. Over het algemeen heerste er een gemoedelijke sfeer, hoewel sommigen van ons geconfronteerd werden met andere tafelmores dan wij zelf gewend zijn.

In de eerste ronde moesten we nog wat 'acclimatiseren': de Vier Winden-spelers haalden gezamenlijk 11 tafelpunten, waarvan Nanny als er 4 voor haar rekening nam en Marijke, Gerard en Harry elk 2. Albertina haalde 1 tafelpunt en de rest moest het met 0 punten doen.
De tweede ronde ging al beduidend beter: 18 tafelpunten voor ons: Marijke en Sophie haalden er beiden 4, Albertina kwam aan haar tafel op een gedeelde 1e plaats en kreeg 3 punten. Voor Helmi en Jan waren er 2 tafelpunten en voor Els, Harry en Nanny elk 1. Echt spectaculaire mahjongscores waren er aan onze zijde nog niet gevallen, of het moest zijn bij Bert, die in de tweede ronde het absolute minimum scoorde van -158 punten.
In de derde ronde kwamen we echt op stoom: nu waren er 3 tafelwinnaars die elk met 4 punten werden beloond: Jan, Nieske en Nanny. Marijke, Gerard en Els haalden deze ronde elk 2 punten binnen en Helmi werd aan haar tafel gedeeld tweede, zij kreeg 1,5 tafelpunt. Bert had overduidelijk zijn mahjongdag niet: hij had aan het eind 0 tafelpunten en een negatieve mahjongscore van -255. Hij kwam daarmee in aanmerking voor de poedelprijs, waarmee hij overigens wel de enige van ons gezelschap was die met een prijs naar huis ging!

Gerard de Bie van De Negen Poorten (rechts) eindigde op de eerste plaats. Hij speelde de sterren van de hemel en won als enige in alle 3 de rondes de 4 tafelpunten. Hij behaalde ook de hoogste spelscore in een ronde, nl. 229. Zijn totale eindstand was 470 punten. Op de 2e plaats kwam Jack'lien Pilgram van de organiserende club De Oase, met 10 tafelpunten en 381 spelpunten. Michel Lammers van De Negen Poorten werd 3e, eveneens met 10 tafelpunten, maar met 257 spelpunten. Onze Vier Winden spelers zijn terug te vinden op nummer 6 (Nanny), nr. 9 (Marijke), nr. 10 (Jan), nr. 25 t/m 29 (resp. Nieske, Gerard, Albertina, Sophie en Helmi), op 32 en 33 (Els en Harry) en zoals gezegd Bert als laatste op nr. 40. De complete uitslag is hier te bekijken, met dank aan De Oase.

Op de terugweg waren er een hoop wederwaardigheden uit te wisselen, maar de algemene conclusie was dat het een leuke en in bepaalde opzichten ook leerzame mahjongdag was. Je spel dicht op je plank te houden en zo je medespelers in het ongewisse laten over wat je spaart.... dat gaan we bijvoorbeeld eens wat vaker proberen! Clubleden, opgepast.

De start van het seizoen 2010-2011

Het was een leuke start: op 1 september, de eerste open avond van het nieuwe seizoen, konden we 2 nieuwe leden inschrijven: Nel en Piet Eling uit Tilburg, die in China kennis maakten met het spel. We hopen dat ze met net zoveel plezier aan de Mahjongtafel zitten als wij allemaal! Mahjongclub De Vier Winden heeft daarmee 29 leden: 19 uit Loon op Zand, 7 uit Tilburg, 2 uit Waalwijk en 1 uit Berkel-Enschot.

Dit jaar 'vierden' we voor het eerst de start van het seizoen met een Mahjongbuffet bij De Mandarijn! Drie rondes mahjongen met tussendoor een overheerlijk Chinees buffet. Bedoeling was natuurlijk een paar gezellige uren met elkaar doorbrengen, maar het mahjongen kon ook nog wat opleveren: voor degene met de hoogste spelscore van de dag was er een Geluksvogel. Om wat extra punten bij elkaar te kunnen sprokkelen werd de eerste spelronde benoemd tot Ronde van de Rode Draak: een pung of kong rode Draken leverde 2 bonuspunten op. In de 2e ronde gold dit voor de Groene en in de laatste ronde voor de Witte draak.

Aan het eind van de eerste ronde stond Lilian bovenaan met een hoogst behaalde score van 162 punten door een zelfgepakte mahjong. Zou daar nog iemand overheen kunnen? Jawel hoor! Lisette - we kennen haar als succesvol winnares van de vorige competitieronde - pakte in de 2e ronde zelf de laatste steen voor Dertien Wezen (!) en haalde daarmee 303 punten. Ben je dan geluksvogel of niet? In ieder geval viel er voor de anderen niet tegenop te spelen. Lisette kreeg dan ook na afloop de Geluksvogel uitgereikt.
Voor degene met de laagste score was er een Opkikkertje. Uiteraard was dat iemand die bij Lisette aan tafel zat toen zij haar geweldige slag sloeg. Ed, Florien en Peter waren de ongelukkigen die alle drie -101 punten achter hun naam hadden staan. Kijkend naar de laagste scores bij andere spellen, werd het duidelijk dat Ed het Opkikkertje het hardst nodig had. In de hoop dat hij de volgende keer de geluksvogel is.

Zullen we een traditie maken van zo'n mahjong-buffet bij de start van het seizoen?

Artikeltje in De Duinkoerier

Het bezoekje van Jack IJpelaar aan de open avond op 7 juli heeft geresulteerd in een leuk, uitgebreid artikel in De Duinkoerier van 14 juli. Het artikel is hier na te lezen.

Loons Kampioenschap Mahjong 2010

Op het terras met zomerse temperaturen, zonlicht tot laat in de avond, hapje en drankje.... Kortom een geweldige mahjongavond. We beginnen dit keer met: de uitslag Loons Open 2010 (versie 2; lees hieronder) en een paar foto's. Er zijn er niet heel veel gemaakt, want de 'hoffotograaf' moest zelf natuurlijk ook spelen. De foto's gemaakt tijdens bij de bekendmaking van de uitslag zijn helaas nogal donker.

Klaar voor de start?

In spannende afwachting van de einduitslag

De wisseltrofee gaat van Loes naar Harrie

Dan nu iets meer details. Wat dit keer gelijk opviel: er is nogal een verschil in het aantal spellen dat uitgespeeld is in een ronde. In de tafelpunten maakt het niet uit, maar in de speelpunten kan het veel schelen of je 5 spellen compleet uitspeelt (ronde 1, tafel 6) of 3, waarvan 1 remise (ronde 1, tafel 1). Of het daarmee te maken heeft is niet zeker, maar Loons kampioen 2010 Harry zat in de 1e ronde aan tafel 6. Hij haalde daar 112 punten. Het hoogste puntenaantal van die ronde werd overigens behaald aan tafel 3 waar maar 3 spellen werden afgerond: Helmi haalde 121 punten. Ze maakte in het 2e spel een 'dure' mahjong met een zelfgepakte steen. Het merendeel van haar punten werden haar gegeven door haar eigen Gerard, die de ronde afsloot met -75. Sophie en Els deden het ook apart, zij deelden samen 1 tafelpunt omdat ze op tafel 1 op gelijke stand eindigden: allebei -37. Op tafel 2 werden de mahjongs keurig verdeeld over alle 4 de spelers. Ed deed dat het meest profijtelijk, hij pakte zelf de winnende steen. Maar goed ook, want hij gaf ook 2x de winnende steen weg! Mar eindigde op tafel 4 als enige in de plus, door in 2 van de 3 spellen de winst te pakken. Op tafel 5 begon Hilde gelijk goed met 93 punten in de eerste beurt. Na de eerste ronde stond zij met 68 punten op de 3e plaats, na Helmi (121 punten) en Harry (120 punten). Nanny deelde rijkelijk winnende stenen uit aan tafel 6, na 5 spellen eindigde zij dan ook met de laagste stand van de 1e ronde: -115 punten.

In de tweede ronde werd in een andere tafelzetting gespeeld. Op tafel 1 moesten Gerard, Jeanne en Mar het opnemen tegen Marijke. Een onbegonnen zaak, want ze verzekerde zich van de hoogste score van die ronde (103) door 2x zelf de winnende mahjongsteen te pakken. Ook Mar deed dat een keer, waarmee hij in deze ronde de 2 tafelpunten scoorde. Naast de hoogste viel ook de laagste score op tafel 1: Jeanne was voornamelijk de dupe van al die zelfgepakte mahjongs, zij eindigde met -86 punten. Aan tafel 2 betaalde Florien het gelag, in 2 van de 3 uitgespeelde spellen gaf zij de winnende steen weg. Peter pakte hier de tafelwinst met 23 punten, op de voet gevolgd door Nanny met 21 punten en Lisette met 11 punten. Jan kon op tafel 3 ongestoord zijn gang gaan met mahjong halen: 3 uit 3, niet alleen 100% maar ook 100 punten! Greet leverde het minst in, zij kreeg de 2 tafelpunten. Van Albertina zijn we dat niet gewend, maar zij moest het nu eens zonder tafelpunt doen. Op het scoreformulier van tafel 4 stuit ik op een bijzonderheid: in het eerste spel heeft Helmi kennelijk mahjong gehaald, zij heeft 34 punten, dan zou je denken 2 personen betalen elk 8 punten en degene die de winnende steen gooit krijgt -18 punten. Maar dat staat niet op het formulier: bij Sophie en Hilde is -13 genoteerd en bij Ed -8. In de kantlijn genoteerd: 'wie gaat uit'. Ben benieuwd wat dit betekent, hoop het nog eens te horen! Voor de eindstand maakt het niet. Ed, Helmi en Hilde staan alle 3 in de plus en krijgen de tafelpunten. Sophie betaalt de hele rekening: -56 punten. In de 2e ronde op tafel 5 ging Harry weer met de winst strijken, de tafelgenoten Lilian, Nieske en Els hadden het nakijken. Met precies 0 punten kreeg Els de 2 tafelpunten. Lilian had ook niet helemaal haar avond: mahjong maken lukte geen enkele keer. Op tafel 6 was de winst in 2 van de 3 spellen voor Henny. Loes nam het 3e spel voor haar rekening. Met 2x weggeven kwam José op -62 en dus 0 tafelpunten uit. Voor Lisbeth ook geen mahjong, maar zij gaf in elk geval minder punten weg: -37.

Tijd om iets te zeggen over de eindstand. We hadden een uitslag op woensdagavond en we hebben een definitieve einduitslag nu. Per ongeluk is woensdagavond gerekend met de scores aan voorkant van het scoreformulier van tafel 6. Maar daar werden 5 spellen gespeeld, de uitslag van het 5e spel stond op de achterzijde van het scoreformulier, met daaronder ook de eindstand aan die tafel. Dat scheelt nog wel wat, want in het vijfde spel pakte Henny de winst. In plaats van. 1 tafelpunt krijgt zij er dan ook 2, waardoor Marijke met 1 tafelpunt genoegen moet nemen. In de eindstand is te zien dat dit voor 7 personen een andere rangorde betekent: Marijke gaat van plaats 4 naar plaats 7, Henny van plaats 8 naar 4, Hilde van 7 naar acht. Nanny duikelt van de 15e naar de 18e plaats, wat betekent dat Greet, Florien en Jeanne ieder een plaatsje stijgen. Mocht iemand zich gedupeerd voelen: excuses voor deze vergissing. Wat de ranglijst betreft: Harry en Ed behaalden in beide rondes de 4 tafelpunten, zij staan dan ook bovenaan. Ed wekte de indruk het stokje van Marijke als 'eeuwige tweede' over te willen nemen. Helmi had baat bij haar goede score in de 1e ronde en kwam daardoor op de 3e plaats.

Einde voorjaarscompetitie 2010

Hoe warm het was en hoe spannend! In elk geval aan tafel 1, waar Lisette, Nanny, Ed en José alle 4 nog kans hadden om winnaar van deze competitieronde te worden. Aan tafel 2 hadden in elk geval Marijke en Helmi, bij afwezigheid van Els, nog kans om op te stomen naar de top 3.

Lisette had aan het begin van de laatste speelavond de beste papieren met 10 tafelpunten en een totaal aan Mahjongpunten van 335! Dan ook maar gelijk verklappen dat ze het deze avond volledig heeft waargemaakt. Ze trapte af met een zelf gepakte Mahjong en verbijsterde haar tafelgenoten nadien nog met een Hu! met tweelingen in een net begonnen spel! José maakte ook een goede beurt met een zelfgepakte mahjong en door bij de andere 11 spellen aan niemand een mahjong weg te geven kon zij de rest van de avond op deze winst teren. Ed haalde een paar mooie hu's, maar gooide ook 3 keer de winnende steen voor een ander weg, m.n. 2 maal voor Nanny. Tja, 'de ene dienst is de andere waard'....., dus Nanny voorzag Ed 3x van mahjong en daarnaast Lisette nog een keer. De 0 tafelpunten kwamen dit keer bij haar terecht.

de terechte en trotse winnares

nummers 1 en 2, moegestreden?

hoe blij kun je zijn?

Aan tafel 2 speelde Riny de sterren van de hemel. In 5 van de 10 gespeelde spellen ging de winst naar haar, waarbij 2x door 'selfpick'. Ook Lilian deed het goed, ze begon met een zelfgepakte Mahjong en daarna kon ze nog 3x Hu! roepen, Het moge duidelijk zijn dat er weinig eer te behalen viel voor de tafelgenoten Marijke en Helmi. Deze laatste won geen enkel spel en met 3x de winnende steen weggooien, kwam ze op een treurige minstand uit. Voor haar daardoor de twijfelachtige eer de grootste daler op de ranglijst te zijn: ze duikelde van plaats 7 naar plaats 13.

Op tafel 3 verliep het spel weer heel anders. Van de 8 spellen eindigden er 2 in remise, men was aan elkaar gewaagd, zou je kunnen zeggen. Henny begon de avond met een goeie mahjong, aangeleverd door Albertina. Albertina deed dat een van de volgende beurten nog een keer, maar gelukkig kon ze het compenseren met een mooie zelfgepakte mahjong. Greet van Dongen, die namens Nieske speelde, gaf in de 2e beurt de mahjong weg aan Jan. Deze was op zijn beurt zo verstandig om voor niemand de winnende steen weg te gooien. Jan kon daarmee zijn stand aardig consolideren en leek met de 2 tafelpunten beloond te worden. Maar er zat voor deze tafel nog een addertje onder het gras: na de eindberekening stond Henny aan kop met 28 punten, Jan was 2e met 7 punten, Albertina 3e met 1 punt en Greet droeg het verlies met -36 punten. Bij navraag bleek echter dat bij de zelfgepakte mahjong van Albertina de extra 8 punten van het halen van mahjong niet waren meegerekend! Omdat de verschillen relatief klein waren gooide dit de eindstand compleet overhoop: Greet, Jan en Henny leverden 8 punten extra in en Albertina kreeg er 24 bij. De 4 tafelpunten gingen dus naar haar i.p.v. naar Henny. Deze nam de 2 tafelpunten van Jan over en Jan zakte van positief naar negatief en moest genoegen nemen met 1 tafelpunt. Albertina steeg door deze tafelwinst van plaats 11 naar plaats 6 op de ranglijst.

Een van de hoogste stijgers zat aan tafel 4: Mar begon aan de laatste ronde op plaats 17 en klom met 4 tafelpunten en 149 mahjongpunten op naar plaats 10! Dat heeft hij vooral te danken aan zijn 2x zelfgepakte mahjong. Dat loont, weten we inmiddels allemaal. Naast Hilde en Jeanne speelde de 'mysterious Mr. X' aan deze tafel mee. Zoals altijd was dat de grote verliezer door 3x mahjong te veroorzaken. Hilde sloot 3 van de 9 spellen winnend af, 2x daarvan aangespeeld door Jeanne. Jeanne zelf beperkte haar verlies door het voorlaatste spel met een zelfgepakte mahjong te winnen. Ook hier werd 1x remise gespeeld.

Tafel 5 werd in het startschot nog geformeerd na onduidelijkheid over de komst van Loes. Ook aan deze tafel zat een grote stijger. Van de 9 spellen eindigden er 2 in remise en van de overige 7 werden er 4 door Sophie gewonnen! Omdat ze zelf geen enkele mahjong weggaf eindigde zij als enige met een positieve score: 127 punten. Zij steeg op de ranglijst daarmee van plaats 19 naar plaats 12. Aan deze tafel speelde ook een Mr. X mee, die - uiteraard - de laagste score haalde. De 2 tafelpunten gingen naar Gerard, hij haalde 1x een mahjong binnen en speelde 1x aan, maar hield zich voor de rest op de vlakte. Loes was 4x de pineut met het uitspelen van de winnende steen, waar vooral Sophie van profiteerde. Daar tegenover stonden gelukkig 2 spellen die Loes winnend afsloot, maar het leverde haar weinig op: 1 tafelpunt.

Met deze spannende en leuke mahjongavond is onze vijfde competitieronde afgesloten. Complete eindstand en alle uitslagen per ronde zijn na te lezen op de competitiepagina. Na het Open Loons Kampioenschap op 30 juni en 2 maanden vakantie-stop gaan we op woensdag 15 september met een schone lei beginnen voor de najaarscompetitie!

Einde najaarscompetitie 2009

Op de laatste avond van deze competitieronde is de stand weer behoorlijk door elkaar geschud. Er waren sterke stijgers: Harry ging van plaats 20 naar 14, Els van plaats 15 naar plaats 9 en Ed steeg van 13 naar 7. Door afwezigheid van Peter schoof Ed door naar tafel 3, wat kennelijk zoveel speelkracht gaf dat hij zijn tafelgenoten met een klinkende serie mahjongs om de oren sloeg. Hij won 6 van de 10 uitgespeelde partijen en behaalde ook de totaal hoogste score aan mahjongpunten dit seizoen: 361!

Dalers waren er natuurlijk ook: Loes die eerder een paar hele sterke rondes speelde, maar deze avond bij Ed aan tafel zat en daar het grootste gelag betaalde: -198 mahjongpunten. Dat leverde haar gelijk het treurige record van de laagst gehaalde score van dit seizoen! Twee andere opvallende dalers waren Riny, na 4 rondes comfortabel op plaats 5, maar na gisterenavond afgedaald naar plaats 10, en Sophie, die van de 3e plaats naar de 6e plaats opschoof.

Behalve Nanny, met 14 tafelpunten na 4 speelavonden bovenaan, waren ook Mar (12 tafelpunten) en Sophie (10 tafelpunten) kandidaten om de competitie te winnen. Helmi, met 9 tafelpunten de 4e speler aan tafel, kon dat niet meer, maar kon natuurlijk wel van alles be´nvloeden. Daar begon ze voortvarend mee: de eerste 3 spellen haalde zij mahjong, 2 keer aangespeeld door Nanny, 1x zelf gepakt! Was de competitie toen ge´ndigd, dan was Mar de winnaar geweest. Maar helaas voor hem: zo ging het niet. Er volgde nog een Zuid-ronde en nog 2 spellen in de West-ronde, waarin Nanny de schade uit de eerste ronde kon herstellen. De 4 tafelpunten werden op haar conto bijgeschreven, waardoor zij met 18 tafelpunten en 323 mahjongpunten de winnaar werd. De 2e plaats was voor Mar (13 tafelpunten, 339 mahjongpunten), en de 3e plaats voor Hilde, (12 tafelpunten, 179 mahjongpunten) die aan tafel 2 de winst had gepakt en zo opschoof van plaats 6 naar plaats 3 op de ranglijst. Helmi bleef op plaats 4 staan, gevolgd door Gerard die van 7 naar 5 was opgeklommen. Kunnen ze mahjongen in Tilburg of niet? De complete uitslag is hier te lezen.

Bij de prijsuitreiking was er een speciale attentie voor degenen die op plaats 22 (Florien), plaats 13 (Albertina) en plaats 8 (Henny) eindigden. Deze getallen hebben in de Chinese cultuur een bijzondere betekenis. Het was ook een bijzondere attentie: setjes papieren handgesneden Chinese afbeeldingen, ter beschikking gesteld door Harry en Els. Bij afwezigheid van de hoffotograaf moeten we het dit keer zonder foto's doen.

De rol van Mr.X die de tafel van Lilian, Harry en Jan vol moest maken, werd deze avond tot ieders genoegen ingenomen door Greet van Dongen & Nieske Huitsing. Zij zijn per 1 januari lid van onze club geworden en gaan bij de volgende competitieronde meedoen. Dit brengt ons ledenaantal op 27 en het aantal competitiespelers op 26! Leuk. Op naar de volgende ronde.

Meer speelavonden in 2010

We merkten steeds vaker dat voor nieuwkomers 1x mahjong spelen per maand wel erg weinig is. Ook sommige van onze leden willen wel meer mahjong spelen. Met ingang van 1 januari hebben we dan ook een extra mahjongavond in de aanbieding. Ook de competitie-avond verandert van aard. Dit is hoe we het voorlopig willen gaan doen:

1e woensdag in de maand in de bovenzaal: open avond met mogelijkheid van instructie en open spelen.
2e woensdag in de maand in het cafÚ beneden: recreatief spelen, indien gewenst onder begeleiding.
3e woensdag in de maand in de bovenaal: clubcompetitie voor de leden en recreatief spelen voor anderen, zonder begeleiding.
4e en evt. 5e woensdag in de maand is er geen mahjong in De Kiosk.

Ondanks deze vermeerdering van de speelmogelijkheden blijft de contributie gelijk. Niet-leden betalen, na de eerste kennismakingsavond, Ç 1,50 per avond.

Voor clubnieuws uit voorgaande jaren, klik op:
clubnieuws uit 2009
clubnieuws uit 2008,
clubnieuws uit 2007 of
clubnieuws uit 2006.