Terug naar de beginpagina Clubnieuws 2009

Meer speelavonden in 2010

We merkten steeds vaker dat voor nieuwkomers 1x mahjong spelen per maand wel erg weinig is. Ook sommige van onze leden willen wel meer mahjong spelen. Met ingang van 1 januari hebben we dan ook een extra mahjongavond in de aanbieding. Ook de competitie-avond verandert van aard. Dit is hoe we het voorlopig willen gaan doen:

1e woensdag in de maand in de bovenzaal: open avond met mogelijkheid van instructie en open spelen.
2e woensdag in de maand in het café beneden: recreatief spelen, indien gewenst onder begeleiding.
3e woensdag in de maand in de bovenaal: clubcompetitie voor de leden en recreatief spelen voor anderen, zonder begeleiding.
4e en evt. 5e woensdag in de maand is er geen mahjong in De Kiosk.

Ondanks deze vermeerdering van de speelmogelijkheden blijft de contributie gelijk. Niet-leden betalen, na de eerste kennismakingsavond, € 1,50 per avond.

Het uitwisselingstoernooi met IJsselstein 17 oktober.

Zaterdag 17 oktober kwamen 14 spelers van de IJsselsteinse clubs De Negen Poorten en De Oase naar Loon op Zand voor ons jaarlijkse uitwisselingstoernooi. De vierde versie al weer. Met de 14 spelers van onze eigen club hadden we 7 tafels compleet. We speelden beneden in het café, waar we het rijk voor ons zelf hadden.

Het was een zeer ontspannen en gezellige ontmoeting, met spannende, euforische of juist teleurstellende momenten. Zoals Florien bijvoorbeeld: wachtend Jade-spel op je lat hebben staan, de speler voor je zegt 'Hu' en de steen waar je op wachtte blijkt de volgende steen uit de muur! Stieneke Koppel daarentegen lukte het om een hele mooie mahjong te maken met een zelfgepakte steen. Haar mahjongcombinatie was 99 (!) punten waard, wat haar die beurt 297 punten opleverde.

Soms moet er echt hard nagedacht worden
Mahjong is soms een kwestie van flink nadenken.
De gezelligheid van de gezamenlijke lunch
Hoe lekker de lunch was en hoe genoeglijk het gezelschap.
Wonderlijk was de situatie in de 1e ronde aan tafel 4, daar eindigden Helmi, Florien en Hilde op een gedeelde 1e plaats met ieder 1 speelpunt. De totaal te verdelen 7 tafelpunten werden eerlijk gedeeld: ieder 2,33 tafelpunten voor deze ronde. Overigens was al na die 1e ronde duidelijk dat we de beste plaatsen aan onze gasten gunden: 1, 2, 4, 5, 6, 7, met Nanny op de 3e plaats er tussen. Aan de onderkant van de lijst was het net andersom: plaatsen 24 tot en met 28 waren voor onze spelers. Iedere volgende ronde zorgde voor de nodige verschuivingen in de lijst, maar wij moesten toch in de IJsselsteiners onze meerderen erkennen. IJsselstein is natuurlijk ook niet voor niets Nederlands mahjong-stad nr. 1.

Voor ons Loon op Zanders was het maar goed dat er Ed en Peter meededen, zij slaagden er in tot de top vijf door te dringen: Ed eindigde met 12 tafelpunten en 229 speelpunten op een hele mooie 2e plaats. Peter kwam na een sterke laatste ronde op de 5e plaats terecht met 11 tafelpunten en het hoogste aantal speelpunten over 4 ronden: 264.


Op de eerste plaats eindigde Chris Janssen met 14 tafelpunten en 175 speelpunten. Bij de prijsuitreiking gaf Chris te kennen dat dit zijn eerste toernooiwinst ooit is in zijn hele 20-jarige mahjong-loopbaan. Waarna hij zich hardop afvroeg of dit iets over het niveau van zijn tegenspelers zegt of dat hij uiteindelijk toch progressie is gaan tonen.... Hoe dan ook: de winst is hem meer dan gegund.

Tonny van der Bie eindigde op de 3e plaats met evenals Ed 12 tafelpunten maar een totaal van 49 speelpunten. Martha Pasterkamp die na de 1e en de 2e ronde zo glorieus bovenaan stond en na de 3e ronde op 3 was terechtgekomen, viel met haar uiteindelijke 4e plaats net buiten de prijzen.

Speciale vermelding ook voor Riny die na 2 ronden het stokje van Jeanne overnam. Jeanne had het geluk niet aan haar zijde gehad die eerste ronden en stond op de 24e plaats. Na een sterke 3e en 4e ronde, met de volledige tafelwinst wist Riny op te rukken naar de 9e plaats in de einduitslag.
De winnaars van de uitwisseling 2009
De winnaars: Chris (1e), Ed (2e) en Tonny (3e).


Uiteraard was er ook de poedelprijs: helaas voor Bert, na 3 ronden vastbesloten om hekkensluiter te blijven, ging die naar Henny. Zij doneerde voornamelijk genereus punten aan anderen. De totale eindstand is hier te downloaden.

De kop van de najaarscompetitie is eraf.

De eerste van de 5 competitie-avonden zit erop. Er werd gelijk behoorlijk gescoord met 3 spelers die meer dan 100 punten haalden. Hilde voert de lijst aan met 188 punten, Henny volgt met 154 en Gerard staat met 117 op de 3e plaats. Aan de andere kant van de lijst waren er natuurlijk ook spelers die eveneens hoog scoorden, maar dan negatief.... Een ervan is de anonieme Mr. X die 133 betaalde. Lilian heeft de komende maanden ook nog wat goed te maken, haar stand is -171. Wordt vervolgd in oktober.

Gerda van de Wetering op 3 juli overleden.

Woensdag 1 juli, tijdens het kampioenschap, vertelde Hilde ons al dat het niet goed ging met Gerda, dat ze na een korte periode thuis toch weer naar het ziekenhuis was gebracht, i.v.m. een long- en blaasontsteking. Dat zij daar in de nacht van donderdag op vrijdag zou overlijden, was een grote schok die door niemand was voorzien. Ondanks haar jeugdige leeftijd heeft haar lichaam de strijd tegen multiple sclerose op moeten geven.

Samen met haar moeder Hilde maakte Gerda kennis met Mahjong bij de mahjongdemonstratie in de Bibliotheek in Tilburg in november 2006. In de daarop volgende maandelijkse mahjongavonden van mei t/m juni 2007 in buurtcentrum De Reit in Tilburg waren Gerda en Hilde steeds van de partij. Gerda was in de ban gekomen van het spelletje, ze had het snel onder de knie en was een slimme speler.
Gerda Kampioen wintercompetitie 2008-2009
Gerda, 21 januari 2009, kampioen wintercompetitie 2008-2009
In september nam Gerda het initiatief over en ging zij de maandelijkse mahjongavonden organiseren in een wijkcentrum bij haar in de buurt. Ondanks publiciteit in de weekkranten lukte het niet de groep mahjongspelers uit te breiden en in het voorjaar van 2008 viel de beslissing te stoppen met de Tilburgse mahjonggroep. Degenen die door wilden gaan, waaronder uiteraard Gerda en Hilde, maakten de overstap naar onze club in Loon op Zand. Ze sloten zich gelijk aan bij de clubcompetitie, wat voor Gerda resulteerde in de 1e plaats in de wintercompetitie 2008-2009. Vanaf de start van de voorjaarscompetitie heeft Gerda door haar verslechterende gezondheid verstek moeten laten gaan. Dat we haar nu helemaal niet meer zullen zien op onze mahjongavonden is nauwelijks nog voor te stellen.

De crematie heeft plaats gevonden op 8 juli. Gerda is 32 jaar geworden.


Wie werd mahjongkampioen 2009?

Een geweldigde mahjongavond was het, buiten op het terras van De Kiosk. Af en toe een loeiende motor of hordes kampkinderen, we namen het allemaal voor lief. We lieten ons niet afleiden, want we waren op jacht naar de wisseltrofee. Jan, kampioen van 2008, had de trofee aan de "dorpspomp" gehangen, in afwachting van een nieuwe tijdelijke eigenaar.

Voor het eerst hadden we ook een grote onbekende aan tafel: de denkbeeldige Mr. X. Zodoende kon er aan 6 tafels gespeeld worden.
zes tafels vol
Sommigen gingen in de eerste ronde voortvarend van start: Loes met 218 punten, Riny met 194 en Ed met 110 punten waren de absolute koplopers. Andere tafelswinnaars waren Hilde, Alma en Bert.

Natuurlijk waren er ook pechvogels: Lisbeth die de 1e ronde eindigde met een stand van -103. En Nanny, die even niet goed oplette en een valse mahjong claimde, 30 strafpunten!
Mr. X bracht het er die ronde niet slecht af, hij behaalde 1 tafelpunt, voornamelijk dankzij Peter die een aantal keer Ed genereus een mahjong cadeau deed.
In de tweede ronde, aan een andere tafel met andere tafelgenoten, lagen er voor iedereen weer kansen open. Sommigen slaagden erin om die te benutten, anderen helaas niet. Topscores in die ronde waren Lisette, Albertina en Peter met resp. 129, 124 en 120 punten. Mar, Helmi en Jan waren de anderen die de 4 tafelpunten bemachtigden. Het lukte dit jaar niemand om in 2 rondes 8 tafelpunten te vergaren. Wel waren er aan het eind van de 2e ronde 5 spelers met elk 6 tafelpunten, de winnaar werd dus bepaald op basis van de speelpunten. Loes met haar topscore uit de 1e ronde belandde daarmee ook op de 1e plaats (204 punten), 2e werd Lisette met 126 punten. Jan is bepaald niet buiten beeld verdwenen, hij staat op de 3e plaats (66 punten). Hilde volgt daarachter met 33 punten en Alma kwam dankzij haar tafelwinst in de 1e ronde op de 5e plaats (-17 punten). De rode lantaarn was dit jaar voor José die met een half tafelpuntje en -84 punten haar avond niet helemaal had.
de winnaars ingespannen

De complete uitslag is hier te vinden en meer foto's van onze hoffotograaf Peter zijn via mijn album te bekijken.

Voorjaarscompetitie afgesloten

Dat was nog spannend! Aan het begin van de avond waren er nog 4 kandidaten voor de eerste plek: Nanny met 13 tafelpunten bovenaan en daarachter Harry, José en Lilian met elk 10 tafelpunten. Met elkaar aan dezelfde tafel kon het ook onderling uitgevochten worden. Harry begon heel succesvol en koerste rechtstreeks op de 4 tafelpunten af. Met de stand na de 1e ronde zou hij ook absoluut de winnaar van de competitie zijn geworden. Helaas voor hem werd er nog een tweede ronde gespeeld waarin Nanny een slechte start goed maakte. De uiteindelijke eindstand leverde haar de 2 tafelpunten op die nodig waren om bovenaan te blijven staan. Het moge duidelijk zijn dat José en met name Lilian het gelag betaalden! Loes kon mede daardoor oprukken naar de 3e plaats.

Ook Albertina en Mar sloegen een goede slag, zij kwamen daarmee de top-tien binnen: Albertina van de 11e naar de 5e plaats, Mar van de 12e naar de 8e. Lager op de lijst zorgde Ed voor een lichte opschudding, met een flinke klapper ging hij van de 21e naar de 14e plaats. Verdere aardverschuivingen bleven onderaan de lijst uit.

De hoogste totaalscore van speelpunten ligt bij Harry: hij behaalde uit 4x spelen een totaal van 503 punten! En dan nog een mooi cijfertje: de allerhoogste score op 1 avond is behaald door Helmi: zij haalde in de 2e ronde haalde zij maar liefst 354 punten. Hetgeen beloond werd met een trofee.

Op naar de volgende competitieronde in het najaar. Hopelijk is dan Gerda ook weer van de partij.
Ter informatie al vast: de competitieavond van oktober wordt verzet naar de 28e omdat op de 21e de bovenzaal niet beschikbaar is.

Het bloemenfestijn

In het kader van promotie van het mahjongspel deden we mee aan Het Bloemenfestijn op de kasteelweide. Iets met bloemen als decoratie was een voorwaarde. Een mooie uitdaging. Onder "bezielende" leiding van Harry hebben een aantal leden zich aan het schilderen gezet, met een prachtige serie bloemen en seizoenen als resultaat.

Het was weer geweldig leuk spelen. Lekker buiten, zangkoren met bloemenliederen op de achtergrond, veel geďnteresseerd publiek en aan het eind van de middag zelfs nog de zon. Als iedereen die zegt eens te komen spelen op onze open avond, ook werkelijk komt, kon het nog wel eens érg druk worden boven in De Kiosk. We wachten hoopvol af. Het foldermateriaal was in ieder geval schoon op.

Henny en Peter waren de fotografen die middag. Deze en andere foto's zijn te zien en te downloaden op deze pagina bij mijnalbum.nl.
de schilderstukken

De schilderstukken.
genoeg belangstelling
Geďnteresseerd publiek

sunny sunday

Toen kwam zelfs de zon er nog bij.


Meer Waalwijkers bij de club?

Het was erg leuk, onze mahjongdemonstratie bij de Bibliotheek in Waalwijk op zaterdag 4 april. Een week van tevoren hadden we een grote vitrinekast in kunnen richten met diverse spellen en wat boeken. We hadden er een aantal spelsituaties in uitgebeeld en met name dat laatste bleek tijdens het uitleggen van het spel heel handig. Er waren 2 speciale mahjongtafels meegekomen en het daaraan zitten spelen trok aandacht. Mensen kwamen kijken en vragen stellen. Sommigen durfden het aan zelf een spelletje mee te spelen, met open stenen. Een paar mensen kwamen speciaal voor het Mahjong naar de bibliotheek en speelden gelijk een potje mee. Er werden de nodige kontaktformuliertjes meegenomen, dus mogelijk en hopelijk zien we een aantal van hen op de open avonden terug!
"Doe 'ns gek, probeer een bijzonder spel"

Oftewel op 1 april kon de '1 April trofee' gewonnen worden, door degene die "Hu" kon maken met een verweven straat met alle troefstenen! Een niet echt eenvoudige opgave, want je moet er bij aanvang al wel de stenen voor hebben - tenminste een aantal enkele winden en enkele draken - en er dan ook nog de goede bij trekken.

Of en hoe hard het aan alle tafels geprobeerd is, is niet bekend, maar er was een gelukkige winnaar: Ed deed er z'n best voor en slaagde erin, hij ging met de fles wijn naar huis. Op bijbehorende niet-100%-gelukte foto is te zien dat het "een dolle boel" was. Was Bert de gulle gever? Of kwam de winnende steen van Lisette in wier hand met enige moeite een Noordenwind is te herkennen. Maar misschien was het ook de amateur-fotograaf, die dat echt helemaal vergeten is.....
Hoe blij kun je zijn!

Wintercompetitie afgesloten met Gerda als overtuigende winnares

Na 4 speelavonden waren er 6 mogelijke kampioenen van de wintercompetitie! Ed stond met 12 tafelpunten bovenaan de ranglijst, daaronder Florien, Gerda, Alma en Bert met ieder 10 tafelpunten gevolgd door Lilian met 9 tafelpunten. Zou Ed deze ronde 4 tafelpunten halen dan was hij zeker van winst, maar deed hij dat niet en 1 of meer van zijn concurrenten wel, dan zou de lijst er aan het eind van de avond anders uit zien. Dat het aan veel tafels spannend zou worden, was duidelijk.

De loting bracht Ed en Bert samen aan één tafel. Jan Nawijn, Loons Mahjong kampioen 2008, kon Gerda bij de les houden. En dat zag er zo uit:
Bert vrolijk fluitend?
Zien we daar Bert vrolijk fluitend?
Gerda in de winning mood?
Gerda al in de winning mood?

Alma en Lilian konden proberen elkaar af te troeven, maar hadden aan tafel concurrentie van Nanny, die de vorige periode competitiewinnaar was en nu dan ook de tafelwinst wegkaapte. Florien kreeg tegenspel uit onverwachte hoek. Zij trof Helmi - voor het eerst in de competitie meespelend - aan haar tafel, die de partij glansrijk won. Florien haalde dus haar 4 tafelpunten niet, net zo min als Alma, Lilian en Ed dat deden. Bert en Gerda deden het wel en kwamen bovenaan te staan. Bert was de glansrijke winnaar van de avond met 105 punten, maar hij kon daarmee Gerda niet verslaan. Beiden hadden weliswaar 14 tafelpunten, maar Gerda prijkte bovenaan met in totaal 344 behaalde punten tegen 154 voor Bert!
Is het zo'n serieus spel?
Ook aan deze tafel werd serieus gespeeld...
In afwachting van de prijsuitreiking
In afwachting van de prijsuitreiking

De eerste prijs was dus welverdiend voor Gerda. Voor de drie spelers bovenaan de lijst was er een spelerscard om 2 maanden gratis online Mahjong te spelen op Mahjongtime. De complete uitslag is hier na te lezen.
Overtuigend winnares
De winnares
ook in de prijzen
Ook in de prijzen!

Voor clubnieuws uit voorgaande jaren, klik op:
clubnieuws uit 2008,
clubnieuws uit 2007 of
clubnieuws uit 2006.