Terug naar de beginpagina Clubnieuws 2008

Bondstoernooi 2008

Op 20 december werd het bondsmahjongjaar afgesloten met een leuk bondstoernooi. Er konden 4 varianten Mahjong worden gespeeld: Riichi Mahjong (Japans), Hong Kong Mahjong, de Nederlandse Toernooispelregels (NTS) en de Mahjong Competition Rules (MCR). Ieder lid kon zich inschrijven voor 2 van de 4 varianten. Er meldden zich 64 spelers aan waarvan de meerderheid koos voor MCR. Voor NTS waren er slechts 5 aanmeldingen, terwijl 8 als minimum was vastgesteld. Deze variant werd dus niet gespeeld.

Van de Vier Winden namen Nanny en Marijke deel aan het toernooi. Na een ingenieuze verrekening van de eindstanden uit de verschillende varianten kwam er een eindlijst te voorschijn waar Nanny op de 8e en Marijke op de gedeelde 26e/27e plaats prijkte. Informatie, uitslag en foto's van het toernooi zijn te vinden op de bondstoernooipagina van de Mahjongbond.

Op het toernooi werden de scores bijgehouden op een nieuw scoreformulier, waarop de stand overzichtelijk en accuraat bijgehouden kan worden. Onze eigen competitietellijst is weer aangepast, nu aan deze nieuwe standaard.

Het wisselen na iedere ronde

Op onze open avond op 3 december kregen we bezoek van Dimphy van Grinsven, bestuurslid van de Mahjongbond. Dat was leuk én leerzaam, want ons wisselschema na iedere ronde klopte niet meer. De juiste wissel is:
  • Na de ronde van Oost: Oost wisselt met Zuid & West met Noord.
  • Na de ronde van Zuid: Oost gaat naar West, Zuid naar Noord, West naar Zuid, Noord naar Oost.
  • Na West: Oost met Zuid & West met Noord (dezelfde wissel als na Oost).
Er is een ezelsbruggetje voor. Maar of het daarmee nou echt duidelijker wordt?!
  • begin je op Noord, dan draai je steeds een stoel naar links;
  • begin je op West, draai je steeds een stoel naar rechts.
  • Oost maakt een "Z": eerst naar rechts, dan oversteken, dan naar links.
  • Zuid doet dat andersom (eerst naar links, dan oversteken, dan naar rechts).
De competitietellijst (hier te downloaden) is aangepast op het nieuwe wisselschema.

Uitwisselingstoernooi met IJsselstein - 1 november 2008

Door omstandigheden waren we maar met 7 spelers van De Vier Winden naar IJsselstein gekomen in plaats van de geplande 13. De organisatie heeft dat gelukkig goed op kunnen lossen en om half elf begonnen 32 spelers aan het toernooi. Naast spelers van De Negen Poorten waren er ook spelers van Mahjongclub De Oase, eveneens uit IJsselstein. Er heerste een gemoedelijke sfeer. Zo'n uitwisselingstoernooi is een leuke manier om met spelers van een andere club te spelen, zonder de concurrentiestrijd van grote toernooien, waar het gaat om landelijke ranglijsten of kwalificaties voor Europees of Wereldkampioenschap.

We speelden 3 ronden van anderhalf uur, dat zijn per ronde 7 of 8 spellen, op sommige "snelle" tafels zelfs 12. In de 1e ronde kwamen de 4 tafelpunten op 3 van de 8 tafels terecht bij Winden-spelers: Marijke (233 pnt.), Hilde (97 pnt.) en Bert (97 pnt.) deden het heel goed. In de tweede ronde lukte het Lisbeth (82 pnt.) en Nanny (52 pnt.) om de 4 tafelpunten in de wacht te slepen. Hilde deed hetzelfde in de 3e ronde nog eens, nu met 113 punten. Al met al resulteerde het in een 4e plaats voor Marijke, een 6e plaats voor Hilde, 7e plaats voor Nanny, Bert werd 14e, Lisbeth 24e, Loes 25e en Peter 29e. Winnaars werden: 1. Bert Claessen, 2. Leni Janssen, 3. Jack'lien Pilgram, alle 3 spelers van De Negen Poorten.

Aan de 3e plaats van Jack'lien en de 4e van Marijke zit nog wel een verhaaltje vast: Peter en Jack'lien speelden de laatste ronde aan dezelfde tafel, hun eindscore was nagenoeg gelijk: Peter als laatste met -124, Jack'lien als eennalaatste met -123, daardoor kwam 1 tafelpunt bij haar terecht! Dit maakte haar totaal op 9 tafelpunten, 1 meer als Marijke. Had Peter dat tafelpunt gewonnen, dan was Marijke glansrijk 3e geworden met haar 8 tafelpunten maar met een score van 306 tegen Jack'lien 106!

Dat "self drawn" (laatste steen zelf gepakt) zeer lucratief is, hebben we ook weer ervaren. Overigens werd ook een keer mahjong gemaakt met "Chicken Hand" (winst zonder punten), een fenomeen wat tot op heden nog niet op ons repertoire staat, maar wat dus echt mogelijk blijkt te zijn! Compleet overzicht is hier te lezen. Foto's zijn te zien op de website van De Negen Poorten, kies fotoalbum en vervolgens Loon op Zand Uitwisseling 1-11-2008.

NK Mahjong NTS 2008 - 4 oktober 2008

Het kampioenschap werd gespeeld over 8 ronden, met een pauze na iedere 2 ronden. Wij waren nipt op tijd, waardoor sommigen geen tijd hadden om eerst nog koffie te scoren. Hup aan tafel en spelen maar. Dat liep voor Marijke nog raar af die eerste ronde: 3 spelers zaten al aan tafel en zij nam - uiteraard - plaats op de lege 4e stoel, niet oplettend of het wel de juiste windrichting was. Bij het 3e spel bleek dat niet zo te zijn, hetgeen betekende dat zij als Oost moest afrekenen (dubbel dus), terwijl dat eigenlijk niet juist was. Bij de tafelgenoten ontbrak helaas de soepelheid om het spelschema dan maar aan te passen. Pech dus.

Er waren 48 deelnemers aan het kampioenschap, waaronder 7 van De Vier Winden. Ook twee nieuwe clubs, uit Delft en Purmerend, waren vertegenwoordigd. Wij waren niet de enigen die nauwelijks meer volgens de Nederlandse Toernooiregels spelen, lijstje met verdubbelingen en bijzondere spellen werden regelmatig geraadpleegd. Ook bleek dat de regels niet aan alle tafels gelijk werden geïnterpreteerd. Desondanks was het een leuke maar enerverende mahjongdag.

Prijzen gingen er dit keer niet mee naar Loon op Zand. Onze beste speler was Ed, hij werd 13e met 1450 punten. Nanny, die wel aardig begon op de 10e plaats na 2 ronden, sloot de dag op de 28e plaats af, op de voet gevolgd door Peter (29e). Harry werd 33e, Marijke 36e en Els en Bert eindigden respectivelijke op de 42 en 43 plaats, ingeklemd door niet de minste Mahjongers: Jelte Rep op de 41e en Gerda van Oorschot op de 44e plaats. Wat maar bewijst dat je soms gewoon je dag niet hebt... Compleet overzicht via de website van de ENMV. Het was het 15e NK Mahjong dat door de ENMV werd georganiseerd en het is zeer de vraag of er nog een 16e keer komt, gezien de relatief geringe belangstelling.

Toernooien: komend en geweest

Op zaterdag 1 november a.s. is het uitwisselingstoernooi met Mahjongclub De Negen Poorten uit IJsselstein. Het toernooi wordt gehouden in Sporthal De Poortdijk in IJsselstein en duurt van 10.30 uur tot 17.00 uur. Er wordt € 2,50 gevraagd als bijdrage in de onkosten. Inschrijving is mogelijk op de open avond in oktober. Er zijn momenteel al 7 belangstellenden. Wie niet op de open avond kan komen, maar wel mee wil naar IJsselstein: stuur een berichtje naar Nanny.

Op zaterdag 4 oktober wordt in Rotterdam het Nederlands Kampioenschap NTS gespeeld. Net als voorgaande 4 jaren zijn er een aantal spelers van De Vier Winden bij: Bert, Ed, Els, Harry, Marijke, Nanny en Peter. Hoe zal het zijn om weer volgens de Nederlandse Toernooiregels te spelen? Kunnen we dat nog? Denken we ook bij het openen van de stenen "oh, was het maar Chinees" - zoals we vorig jaar soms tot vervelends toe hoorden? Misschien komen er wel weer prijzen mee naar Loon op Zand: in 2005 was Rhea Flohr verrassend 3e en Peter deed het in 2007 nog beter: hij behaalde de 2e plaats. Het is overigens te merken dat de populariteit van de Nederlandse Toernooiregels afneemt: de inschrijftermijn is gesloten en er zijn op dit moment 52 aanmeldingen, weer 4 minder dan vorig jaar.

Op het Negen Poorten Toernooi dat op 13 september in IJsselstein werd gehouden konden kwalificatiepunten voor het Europese Kampioenschap Mahjong worden verdiend. Nanny deed mee "voor de lol" en om te ervaren hoe de echte toernooitijgers met de Chinese regels omgaan. Het was leuk en leerzaam: wie zou ooit gedacht hebben om bloem- of seizoenstenen weg te gooien i.p.v. punten mee te vergaren. De reden? Daarmee gooi je tenminste niemand uit..... En netjes wachten met gooien tot de 4 muurzijden aaneengesloten zijn? Nergens voor nodig. Tijd is Geld, in dit geval meer kans om nog een spel winnend af te sluiten. Hieruit mag ook geconcludeerd worden dat er flink wordt doorgespeeld en dat je bij de les moet blijven. Voor de geïnteresseerden: er waren 84 deelnemers en Nanny werd 65e.

De najaarsompetitie: de kop is eraf!

De eerste competitieavond is geweest. Er werd op 5 tafels gespeeld, 5 personen dus die met de avond met 4 tafelpunten afsloten, maar wel met een heel gevarieerd aantal speelpunten, zoals de stand laat zien. De jacht op de eerste plaats is geopend en Loes heeft goed haar best gedaan om daar al vast een ankertje uit te gooien. Wordt vervolgd op woensdag 15 oktober.

Succesvolle verkoping van het werk van Henny Spijker

Op 9 september werd de tentoonstelling van de schilderijen van Henny Spijker afgesloten met een lezing door Trees van Rijsewijk van de Stichting Tamsarya, waarna het werk van Henny t.g.v. de stichting werd geveild. Meer dan de helft van de ongeveer 200 werken zijn gekocht, wat voor de stichting een bedrag van ruim € 770,= opleverde. De bedoeling is om over ruim een half jaar een dergelijke tentoonstelling gekoppeld aan lezing en verkoping te herhalen in Kaatsheuvel. Tenminste tot die tijd blijft ook de website met Henny's werken open.

Bij de start van het Mahjongseizoen 2008-2009

Woensdag 20 augustus kunnen leden en aankomend leden alvast een avondje met elkaar mahjongen in De Kiosk om warm te lopen voor een nieuw (competitie-)seizoen. Vanaf woensdag 3 september gaat het inmiddels vertrouwde ritme weer beginnen: 1e woensdag v.d. maand open avond en 3e woensdag van de maand competitieavond.

Een eerste afwijking van "het vertrouwde ritme" om te noteren in de agenda: op woensdag 5 november is de bovenzaal van De Kiosk niet beschikbaar. In overleg hebben we besloten om de open avond een week naar voren te schuiven en te houden op 29 oktober.

Per 1 september a.s. hebben zich 5 nieuwe leden/competitiespelers aangemeld: José van Laarhoven en Lisette van der Pas uit Loon op Zand en Gerda v.d. Wetering, Hilde van Drunen en Riny Thuis uit Tilburg. Hiermee hebben we 23 leden, waarvan er 22 competitie spelen. Dat is een mooi begin van het seizoen.

In september gaat de inschrijving open voor het uitwisselingstoernooi met De Negen Poorten in IJsselstein. Dit toernooi wordt op zaterdag 1 november in IJsselstein gehouden en zal een groot deel van de dag in beslag nemen. De kosten van deelname bedragen € 2,50.

Er is een nieuwe pagina aan de website toegevoegd waar informatie staat over clublidmaatschap e.d., te benaderen via de hoofdpagina, maar ook door hier te klikken.

Henny Spijker op 12 juni overleden.
Zondag 8 juni, een uurtje voor onze wekelijkse mahjong avond, belde Henny op met het bericht dat het haar slecht ging en dat de ambulance onderweg was om haar naar het ziekenhuis te brengen. Op donderdag 12 juni, amper 4 dagen later, is zij in alle rust in het ziekenhuis overleden. Dat is nauwelijks te bevatten.

Henny stond samen met Harry en Els aan de wieg van De Vier Winden in Loon op Zand. Zij was het die in 1996 of daaromtrent aan Harry en Els vroeg een Mahjongspel uit China mee te nemen. Henny had het spel leren kennen in Rotterdam. Harry en Els hadden er nooit van gehoord, maar kochten voor Henny en ook maar gelijk voor zichzelf een Mahjongspel. Met een paar andere spelletjesliefhebbers is toen een poging gewaagd het spel te leren spelen en sedertdien wordt er gemahjongd in Loon op Zand, met Henny als trouw aanwezige speler.
Van onze eigen Mahjongvariant stapten we op zeker moment over op de Nederlandse Toernooispelregels, wel met enig gemopper van de kant van Henny. Deelnemen aan toernooien was voor haar, met haar slechter geworden gehoor, geen optie.
Zij zag de ontwikkelingen met de open avonden met belangstelling aan, hoewel ze ook daaraan, vanwege de rumoerigheid, zelden deelnam. Aan het spelen op de zondagavond was ze verknocht, daar liet ze zelden verstek gaan.
Henny had vooral plezier in "sparen voor mooie spellen", de nieuwe internationale regels met snelle mahjongs op basis van chow-combinaties konden haar daarom minder bekoren. We zullen haar op onze zondagse mahjongavonden beslist missen!
De crematie heeft op woensdag 18 juni plaats gevonden. Henny is 82 jaar geworden.
Henny aan de Mahjongtafel op 7 november 2004
Het Open Loons Kampioenschap op 4 juni 2008

Voor de 4e keer speelden wij een mahjongkampioenschap, na 3 maal NTS nu voor het eerst volgens de Mahjong Competition Rules. De 24 deelnemers - 4 meer dan vorig jaar - speelden 2 rondes van 1 uur, wat op sommige tafel iets te kort bleek. In de 1e ronde waren er niet op alle tafels 4 spellen gespeeld, wat - met eventueel nog een remise - de kansen op een hoge positieve score in die ronde toch behoorlijk beperkt. Dat gaan we volgend jaar anders doen: gewoon 4 spellen aan iedere tafel. Al direct na de eerste ronde was het spannend: Jan Nawijn en Ed Woons eindigden bovenaan met 4 tafelpunten en beiden een score van 129. Zij voelden de hete adem in de nek van Florien Loth en Marijke Plasmeijer, beiden ook met 4 tafelpunten en een score van resp. 92 en 84 punten.

Iedereen ging de 2e ronde hoopvol in: er is altijd nog van alles mogelijk, toch? Stel, je haalt een paar keer flink Hu met een zelf gepakte steen, dan kun je zomaar bovenaan komen staan. In inderdaad, in de tweede ronde ging flink de bezem door de lijst. Alma Verdaasdonk verbaasde zichzelf en anderen door de 3 heren aan haar tafel te trakteren op 4x Hu, het leverde haar een score van 154 punten op en daarmee een 7e plaats op de lijst. Loes Bruijns haalde 3x mahjong aan haar tafel en kwam tot 111 punten, zij viel net buiten de prijzen en kwam op de 4e plaats. Jan kreeg ook in deze ronde de 4 tafelpunten achter zijn naam, maar met een mindere score dan in de 1e ronde. Ed moest deze ronde bedanken, hij speelde twee keer zijn partner Henny Woons aan, die na ronde 1 bijna onderaan de lijst was terecht gekomen. Wat ware liefde vermag...
de winnende steen? de laatste telling aan tafel 3
Jan stond op de 1e plaats met nog 1 tafel te gaan; maar nou juist aan die tafel speelde Marijke de sterren van de hemel. Het werd dringen rond tafel 3 om te kijken hoe het afliep. En toen pakte Lilian van der Net zelf de steen die haar Hu opleverde, waardoor Marijke uiteindelijk 9 punten te kort kwam om Jan van de 1e plaats af te houden. Het betekent wel dat Marijke onze meest constante speler is: zij behaalde tot nu toe op alle 4 kampioenschappen de tweede plaats en is daarmee de Michael Boogerd van het Loonse Mahjong. Jan is hiermee voor de 2e achtereenvolgende keer Loons Kampioen Mahjong. De dit jaar in gebruik genomen wisseltrofee hangt dit jaar in huize Nawijn.

De uitslag:
1. Jan Nawijn, 8 tafelpunten, score 189.
2. Marijke Plasmeijer, 8 tafelpunten, score 180.
3. Hilde v.d. Wetering, 7 tafelpunten en een score van 74.
4. Loes Bruijns, 6 tafelpunten en een score van 97.
5. Florien Loth, 5 tafelpunten met een score van 52.


Erg leuk dat de 3e plaats wordt ingenomen door Hilde v.d. Wetering uit Tilburg die nauwelijks een half jaar geleden voor het eerst kennis maakte met de "Chinese regels".
Voor de laatste op de lijst was er een mooi rood lantaarntje, dat Jeanne Oerlemans mee naar huis mocht nemen.
Zie de complete uitslag hier.
in afwachting van de einduitslag de winnaars
De foto's zijn gemaakt door Peter Flohr; de hele serie is te zien op mijn album.nl.

Groei en bloei bij de Mahjongclub - de stand van zaken op 13 april 2008

Tijd voor een korte terugblik op het eerste kwartaal als bonds-mahjong-club! Achttien leden zijn er inmiddels, waaronder 17 competitiespelers. Het competitiespelen wordt erg leuk gevonden. Voorzichtig kan geconcludeerd worden dat ook de belangstelling voor het spelen op de open avonden hierdoor toeneemt. De laatste open avond was het volle bak: 24 spelers. Na de zomervakantie verwachten we dan ook zeker toename van het aantal competitiespelers. We gaan op dezelfde voet verder: iedere 1e woensdag van de maand open avond en de 3e woensdag competitie. De woensdagen voor september tot en met december zijn weer vastgelegd bij De Kiosk.
Wat zit er nog meer in het vat:
Het "Open Loons Kampioenschap Mahjong"! Dit keer voor het eerst volgens de Mahjong Competition Rules ("Chinese Regels"). Datum: woensdag 4 juni, waarmee de open avond vervalt.
Mahjongclub De Negen Poorten uit IJsselstein heeft ons uitgenodigd voor een uitwisselingstoernooi en wel op zaterdag 1 november. Meer informatie over inschrijving voor kampioenschap en uitwisselingstoernooi volgt binnenkort.

Mahjongclub De Vier Winden per 1 januari 2008

Na ruim 10 jaar huiskamer-Mahjong en bijna 3 jaar Open Mahjongavonden in De Kiosk, zijn we met ingang van 1 januari 2008 omgevormd tot een club met LEDEN (12 op dit moment), een PENNINGMEESTER (Bert Jansen), een KONTAKTPERSOON (Nanny Verheijen), een COMPETITIELEIDER (Ed Woons) en nog 2 andere meedenkers (Els van Dijck en Harry de Weert), officieel aangesloten bij de Nederlandse Mahjongbond en met een nieuwe website met de eigen domeinnaam: www.mahjongclubdevierwinden.nl. Al met al redenen genoeg om in het nieuwe jaar wat meer de trom te roeren. Doe gerust mee en meldt vrienden en bekenden dat het goed toeven is aan de Mahjongtafel en dat ze van harte welkom zijn. De prijs voor het lidmaatschap bedraagt € 40,= per jaar, maar de mogelijkheid om alleen de open avonden te bezoeken, tegen betaling van € 1,50 per avond, blijft aanwezig.
Voor het overige verandert er weinig. Het belangrijkste is natuurlijk dat we leuke en spannende Mahjongavonden blijven houden met elkaar, al dan niet in competitieverband. Ook zal er dit jaar vast weer een "Open Loons Kampioenschap Mahjong" worden gehouden. En wie weet wel weer een uitwisselingstoernooi met Mahjongclub De Negen Poorten uit IJsselstein.
Wij houden u op de hoogte.
Voor clubnieuws uit voorgaande jaren, klik op: clubnieuws uit 2007 of clubnieuws uit 2006.