Terug naar de beginpagina Clubnieuws 2006
Andere spelregels (vervolg)
Zo langzamerhand leren we ze waarderen, de OfficiŽle Internationale Mahjongregels, ook wel genaamd "Chinese Official". Tot nu toe spelen we iedere zondag 2 spellen als oefening en daarna gaan we over op de vertrouwde Nederlandse Toernooiregels. Vanaf januari gaat dat veranderen, dan spelen we de ene week Chinees en de andere week Nederlands. Zou er bij de woensdagavond-Mahjongers ook belangstelling bestaan? Als we het echt goed onder de knie hebben gaan we dat eens vragen!
Mahjong in Tilburg
Tilburg, Wijkcentrum De Reit, Westertorenlaan 4, 2e bijeenkomst donderdag 11 januari 2007 20.00 uur
De eerste Mahjongavond naar aanleiding van onze activiteiten in de bibliotheek, was leuk en voor herhaling vatbaar. Voorlopig gaan we nog even door met begeleiding (en spellen) vanuit Loon op Zand.
Uitwisselingstoernooi met IJsselstein.
Loon op Zand, De Kiosk, zaterdag 10 maart 2007.
De leden van Mahjong vereniging de Negen Poorten uit IJsselstein hebben wel belangstelling. De datum was vastgesteld op 17 maart 2007, maar op die dag blijkt er in het Gooi in Mahjongtoernooi te zijn. Daarom is de keuze nu gevallen op 10 maart. Nader bericht over tijdstip, aanmelding, kosten van inschrijving etc. volgt binnenkort.
Mahjong in de Tilburgse Bibliotheken:
Koningsplein: 26 november 14.00 - 16.00 uur
Op zondag 26 november hebben wij het Mahjongspel gedemonstreerd in de bibliotheek op het Koningsplein. Door de uitgebreide aandacht die de bibliotheek eraan had geschonken waren er nogal wat mensen speciaal op afgekomen. Naast zelf spelen kon ook een kleine tentoonstelling van bijzondere Mahjongspellen bekeken worden. Chris en Lenie Janssen vertegenwoordigden de Mahjongbond. Een flink aantal personen gaf te kennen wel vaker Mahjong in Tilburg te willen spelen. We gaan bezig daarvoor iets te organiseren.
Lyndacker Wagnerplein: 28 oktober 10.00 - 13.00 uur
Op zaterdag 28 oktober waren wij tussen 10.00 uur tot 13.00 uur in Bibliotheek Lyndacker in Tilburg Noord om een "Mahjong-workshop" te geven t.g.v. het 25 jarig bestaan van de Bibliotheek. Dat waren een paar leuke uren. De bibliotheek had gezorgd voor een aankondiging in de krant en daardoor was er flink wat belangstelling. Mensen die er speciaal voor kwamen. Degenen die het voor het eerst speelden waren gelijk enthousiast. Goede kans dat we een aantal ervan eens of meerdere keren op onze maandelijkse Mahjongavond gaan zien.
Andere Spelregels?!
Eerder is hier al sprake geweest van de OfficiŽle Internationale Mahjongregels. Zondag 22 oktober hebben we er dan eindelijk kennis mee gemaakt. Dat was wennen: de vele verschillende combinaties, de puntenwaardering, de bloemen en seizoenen, "hu" (uit te spreken als "hoe") zeggen i.p.v. "mahjong", zonder praten je stenen netjes in rijtjes van 6 afleggen. En sparen op mooie spellen? Niet doen, heeft geen zin, snel mahjong halen luidt de boodschap, als je niet wint krijg je toch geen punten. Vinden we dat leuk? Dat hoort u later.

Voor wie het nog eens na wil kijken: Mahjongclub De Drie Wijzen heeft er een speciale pagina aan gewijd! En hier is het overzicht van Chris en Lenie Janssen, onze leermeesters afgelopen zondag, met alle mogelijke combinaties.
NK Mahjong 2006: Rotterdam 7 oktober: 3 spelers bij de 1e 30!
Maar liefst 7 van de 72 deelnemers aan het NK Mahjong NTS in Rotterdam waren afkomstig van De Vier Winden uit Loon op Zand. Een sterke vertegenwoordiging, die met de nodige positieve spanning aan het toernooi begon.
Er werden 8 ronden gespeeld van elk drie kwartier. 32 Kansen om een spetterende of minder spetterende Mahjong te halen. Dat laatste is wel regelmatig gelukt, maar als Oost een geweldige limietspel halen bleef dit keer jammer genoeg buiten ons bereik.
Marijke Plasmeijer behaalde een keer Hof van Peking en Ed Woons scoorde flink met Tweelingen. Toch leverde dat niet zoveel op dat ze ook verzekerd konden blijven van een plek helemaal bovenaan in het klassement. Sommigen hadden ook nog de pech duizenden punten kwijt te raken aan een limietspel van Oost, zoals Ed in de 2e ronde overkwam en Rhea een paar ronden later.
Net als vorig jaar vonden we het ontzettend leuk om mee te doen, maar ons eindresultaat was helaas niet net als vorig jaar. Toen werd Rhea glorieus 3e, Harry 18e, Nanny 33e en Peter 74e. Alleen de laatste was, bij 72 deelnemers, verzekerd van een hogere plaats op de ranglijst.
Meedoen belangrijker dan winnen?
Hoe hebben we het eraf gebracht?
Harry de Weert begon weer heel sterk met ruim 4000 punten in de eerste ronde. Ook in de 6e ronde scoorde hij flink in de plus. Hij eindigde met 1446 punten op de 25e plaats.
Marijke Plasmeijer kwam op de 28e plaats. Zij dankte haar eindtotaal van 1055 punten vooral aan haar Hof van Peking in de 6e ronde en een paar mooie mahjongs in de 8e ronde.
Bert Jansen was vooral de laatste 3 rondes sterk op dreef en eindigde daardoor met 450 punten op de 30e plaats.
Op de 49e plaats eindigde Nanny Verheijen met -2176 punten. Vier ronden mager in de plus wogen niet op tegen die 4 andere dik in de min. Ed Woons werd 57e. Zijn doel was in de plus te eindigen maar ondanks zijn goede 5e ronde is dat niet gelukt: -3280 punten. Nog iets lager op de ranglijst eindigde Peter Flohr (65e) met -5984 punten. Op de 71e Rhea Flohr, die nu zelf in 1 beurt bijna 4000 kwijtraakte en dat dit keer niet kon compenseren.
Het NK werd gewonnen door Ria Vlaar, 2e plaats was er voor Diana van de Wetering en op 3 eindigde Stephen Troost. Kijk hier voor de complete uitslag van het NK, met alle punten per ronde.
Maandelijkse open avonden
Afgelopen jaar werd door meerdere bezoekers van de open avonden betreurd dat er maar 5 of 6 avonden per jaar te Mahjongen valt in de Kiosk. Dus maken we er maar een maandelijks gebeuren van! In overleg met de uitbaters van De Kiosk is het de 1e woensdag van de maand geworden. De Mahjong-avonden in 2006 vallen op 6 september, 4 oktober, 7 november en 6 december. De aanvang is 20.00 uur. Er zijn vooralsnog geen kosten aan verbonden. Ieder rekent na afloop de eigen gebruikte consumpties af.
Artikeltje in Mahjong Magazine
Op een zondagse mahjong-avond in januari bezocht ons Jelte Rep van de Nederlandse Mahjong Bond voor een artikeltje in het Mahjong Magazine in zijn serie "De Mahjongavond van....". Dat was leuk. Zie hier voor het resultaat.
Het Wintertoernooi in IJsselstein 11 februari 2006
Tijdens het Nederlands Kampioenschap in Rotterdam op 1 oktober jl. maakten we kennis met leden van de Mahjongvereniging De Negen Poorten uit IJsselstein. Ook een kleine vereniging. Het leek hen en ons leuk om eens een uitwisselingstoernooitje te spelen. De Negen Poorten had hier al ervaring in en nodigde ons uit voor hun Wintertoernooi op 11 februari. Na de enthousiaste verhalen van degenen die in Rotterdam meespeelden, wilden ook anderen wel meedoen en zo meldden wij ons met 6 personen aan. Henny Spijker moest helaas verstek laten gaan, maar we vonden een waardige vervangster in Florien Wong Chung.

Het toernooi vond plaats in een zaaltje van de plaatselijke sporthal. Naast leden van De Negen Poorten en De Vier Winden, waren er ook leden van Mahjongvereniging De Oase uit IJsselstein, in totaal 28 deelnemers.
Er werden 4 ronden van een uur gespeeld, waarin een ieder haar of zijn uiterste best deed een slag te slaan met een mooi limietspel, of gewoon maar Mahjong te halen. Na 2 ronden waren Els en Harry in de hogere regionen van de ranglijst te vinden, resp. op de 4e en 5e plaats. Marijke en Peter nestelden zich op plaats 15 en 14, Florien en Nanny zochten het iets lager, resp. plek 20 en 23.
Na de lunchpauze, met voor sommigen een klein rondje IJsselstein, waren we weer fris voor "de grote klapper". Het was leuk spelen, maar de echte grote klappers bleven voor ons uit. Gelukkig heeft Els het dapper volgehouden bovenaan de lijst: zij werd uiteindelijk 5e! Peter volgde op enige afstand op plaats 10. Marijke en Harry hoorden bij de middenmoot en Florien daar nog iets onder. Toch was er ook nog iemand die een prijs meenam naar Loon op Zand: de poedelprijs van het toernooi ging naar Nanny!
Zie hier eindstand en foto's op de website van De Negen Poorten. Kies in het menu links voor Verslagen en vervolgens 11-feb-2006 voor eindstand. De foto's zijn te zien via menukeuze Fotoalbum.
Andere Spelregels?
Op het Nederlands Kampioenschap hadden we het al gehoord en ook nu weer op het toernooi in IJsselstein: spelen volgens de OfficiŽle Internationale Mahjongregels is vťťl leuker! Hoewel.... er zijn ook andere geluiden.
Al enige tijd beschikken we over de Engelstalige versie van die regels met het idee om ons die ook eigen te maken, maar "het kwam er maar niet van". Bij De Negen Poorten kregen we nu een Nederlandstalige versie van die spelregels mee en ook nog een korte mondelinge uitleg. Zullen we dan maar eens? Van 2 spelers uit IJsselstein kregen we de toezegging dat zij ons op een van onze zondagavonden in april komen instrueren. Het kan dus nog even op de lange baan! Wordt vervolgd.