Terug naar de beginpagina

Clubnieuws 2017
Sophie is de nieuwe Loonse Mahjongkampioen!

Alweer op het terras! Nog nooit meegemaakt, 2 avonden in één seizoen buiten kunnen spelen. Kort voor de start bleek dat een van de spelers was verhinderd, drie 'loslopende' spelers konden niet meer in het schema worden ingepast, dus streden er 20 spelers om het kampioenschap. De sfeer zat er gelijk goed in, er werd volop gelachen maar natuurlijk ook serieus gespeeld! Door het gebruik van de prachtige geluiddempende mahjong-tafelbladen die Piet heeft gemaakt, was er slechts geroezemoes van spelers en niet van stenen. Mooi werk Piet. Als we jou niet hadden.....

Peter begon de avond als titelverdediger. Zijn ambitie was groot, maar helaas voor hem was dat niet genoeg. In elk geval stond hij naast de eerste ronde niet bij degenen die tafelwinst hadden behaald. Dat waren: Greet met 163 mahjongpunten, Loes (104), Els (99), Nel (64) en Sophie (45). Lisette leek belangstelling te hebben voor de Rode Lantaarn: -143 punten in de eerste ronde. Hoe kan dat nou?

In de tweede ronde werden de kaarten weer heel anders geschud. De meeste tafelwinnaars van de eerste ronde moesten nu de tafelwinst aan iemand anders laten, bijv. aan Riny, Florien, Henny en Lisette. De Rode Lantaarn verdween hiermee voor haar buiten beeld. Er was er een die er wél in slaagde ook in de tweede ronde de tafelwinst te pakken: Sophie! Met 8 tafelpunten en 200 mahjongpunten mag zij zich Loons Mahjongkampioen 2017 noemen. Peter overhandigde de wisseltrofee aan de trotse winnares, er was een oorkonde en er waren bloemen en felicitaties van ons allen.

Met dank aan Peter voor onderstaande foto's.

Vijf tafels 'terrasmahjongers', net niet allemaal in beeld

Blije winnares, met kampioensattributen, bij schemerlicht

De Rode Lantaarn (deftig met hoofdletters geschreven) - voor de hekkensluiter - was dit jaar geen Rode Lantaarn, maar een fles rode wijn. En die werd overhandigd aan Helmi die in het spel het geluk niet aan haar zijde had en met 0,5 tafelpunt en -98 mahjongpunten als 20e op de lijst eindigde.

Complete uitslag is hieronder te zien, waarbij opvalt dat de manspersonen nog meer in de minderheid zijn dan anders. Bert en Jan waren verhinderd en Ed en Harry hadden zich, samen met Nanny, tot 'losloper' verklaard. De 3 'loslopers' speelden overigens - buiten mededinging - ook een gezellig potje mahjong, waarbij Lente, kleindochter van Sophie en Jan, als vierde speler haar partijtje meeblies.

 


Competitieseizoen 2016-2017 afgesloten

Woensdag 21 juni, laatste avond van het mahjongseizoen, een heerlijke warme zomeravond om buiten op het terras te mahjongen, maar pfff, wat was het nog spannend aan tafel 1. Ed stond al een tijdje bovenaan, met nummer 2 op behoorlijke afstand. Helaas verliepen voor hem de laatste rondes wat stroef en zo kwam het dat Loes zo dicht genaderd was dat zij op deze laatste avond Ed van de troon kon stoten. Marijke en Nanny waren hun tafelgenoten. Tijdens de avond was er voor iedereen wisselend succes, hoewel het minst voor Ed.... Op een gegeven moment was het duidelijk dat de 4 tafelpunten naar Nanny zouden gaan, maar kreeg Loes nou 2 punten - en dan was ze Ed voorbij - of toch 1? De beslissing viel in het 16e en laatste spel! Marijke haalde mahjong, waardoor zij net een iets beter saldo had dan Loes en de 2 tafelpunten behaalde. Loes kreeg er 1 en Ed 0, zij kwamen daarmee beiden op een totaal van 41 tafelpunten. Ed had echter aanzienlijk meer mahjongpunten verzameld, waarmee hij de terechte winnaar van de competitieronde 2016-2017 is geworden. Loes werd 2e en Nanny 3e.

De avond verliep ook gunstig voor Piet, die op de 4e plaats eindigde. Ook Florien kwam door haar tafelwinst de top-tien binnen. Riny won aan haar tafel en steeg net als Florien 5 plaatsen op de ranglijst. Helmi behaalde het hoogste puntenaantal van de avond, 242 punten.

Vermeldenswaardig is ook nog het hoogst behaalde puntenaantal van het seizoen: 366 punten, behaald door Marijke op de 2e competitieavond.

De eindstand van de competitie is hier te lezen. Op naar het volgende seizoen met voor iedereen weer nieuwe kansen!


Uitwisselingstoernooi met de IJsselsteinse clubs

Voor de 10e editie van het uitwisselingstoernooi met de IJsselsteinse clubs gingen we zaterdag 18 maart met 12 spelers van De Vier Winden naar IJsselstein naar het scoutinggebouw aldaar, waar het toernooi werd gespeeld. Het was een grijze dag, dus geschikt mahjongweer.... Na de hartelijke ontvangst met koffie, taart en cake ging om 11.00 uur de klok lopen voor de eerste ronde van anderhalf uur. Het was een gemeleerd gezelschap van 36 meer en minder ervaren mahjongspelers en er werd op gezellige en ontspannen wijze gespeeld. Tijdens de pauzes was het onderling contact geanimeerd.

Na de eerste ronde stonden er 4 'van ons' met 4 tafelpunten in de bovenste regionen: Hilde, Nel, Piet en Sophie. In de 2e ronde kon alleen Nel dat succes herhalen, zij was een van de 4 spelers die na de 2e ronde 8 tafelpunten hadden verzameld. 'We' deden het sowieso niet onaardig, alleen Florien had na 2 rondes nog 0 tafelpunten. Ze hoopte op de poedelprijs, die bij De Negen Poorten altijd bestaat uit een mooi vogelbeeldje, de pechvogel.

In de 3e en laatste ronde ging een groot deel van de uitslagenlijst weer op de kop en helaas voor Florien was zij niet degene die met de pechvogel naar huis mocht. Wie wel met een prijs naar huis mocht en nog wel de eerste prijs, was Nel! Zij behaalde als enige in alle 3 de rondes 4 tafelpunten en stond dus met 12 tafelpunten fier bovenaan. Een geweldig resultaat, want het was pas de 2e keer in al die jaren dat De Vier Winden een winnaar leverde. Alleen Florien won eerder in 2007 in Loon op Zand, toen we nog volgens de Nederlandse Toernooi Regels speelden!

Hieronder de foto van de winnaars: Nel als eerste, Gianna van Slageren eindigde als 2e en Tonny de Bie als 3e. De poedelprijs ging naar Wim Hoeijenbos. De complete stand is hier na te lezen.


Zondagavond mahjong

Bij de zondagavond mahjong, oorsprong van onze mahjongclub, is op 29 januari de Henny Spijker Wisseltrofee eindelijk weer eens van eigenaar gewisseld. Nadat 'de vogel' 4 seizoenen achter elkaar bij Marijke in de tuin woonde, is deze nu verhuisd naar Mar die voor de eerste keer trotse bezitter is van de trofee.

Al weken was duidelijk dat niemand zijn koppositie meer kon bedreigen. En kijk eens wat een stand:

Op de laatste avond is Bert er nog in geslaagd naar de 5e plaats op te rukken, ten koste van Harry. De hoogste score van het seizoen was van Marijke: 264 punten. De complete stand is hier na te lezen.


Voor clubnieuws uit voorgaande jaren, klik op:

clubnieuws 2016
- clubnieuws 2015 - clubnieuws 2014 - clubnieuws 2013 - clubnieuws 2012 - clubnieuws 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 of clubnieuws 2006.